MAGAZIN: 8 octombrie 1912 - Primul Razboi Balcanic
La data de 8 octombrie 1912, intr-un context international defavorabil Imperiului Otoman, Regatul Muntenegru declara razboi turcilor. Cateva zile mai tarziu, la 17 octombrie, celelalte tari din Liga Balcanica, adica Bulgaria, Grecia si Serbia, declara si ele razboi aceluiasi inamic. Mari puteri europene, in special Franta si Imperiul Austro-Ungar, au incercat in zadar sa opreasca acest conflict.
Contextul general al acestui razboi era dat de dorinta tarilor din Liga Balcanica de a cuceri teritorii ale Imperiului Otoman. Existau tinte precise precum Rumelia (regiune din sudul Balcanilor care cuprindea provincii precum Constantinopol, Salonic, Tracia, Macedonia etc.), unde populatia majoritara era crestina. Primul Razboi Balcanic a durat de la 8 octombrie 1912 pana la 18 mai 1913 si s-a desfasurat exclusiv in Peninsula Balcanica. Victoria a apartinut Ligii Balcanice si prin Tratatul de la Londra (30 mai 1913) s-au produs unele schimbari teritoriale. De altfel, succesul balcanicilor a fost rapid, caci la 2 decembrie 1912 au incetat luptele. Mediatori ai acestui tratat au fost UK, URSS, Imperiul German, Imperiul Austro-Ungar si Regatul Italian. Negocierile s-au facut in conditiile in care Albania si-a declarat independenta la 28 noiembrie 1912.
Situatia in zona Balcanilor era mult mai complicata si Tratatul de la Londra nu a putut face fata tuturor pretentiilor protagonistilor. Astfel, Rusia sustinea Serbia, dar Imperiul Austro-Ungar nu accepta tendinta sarbilor de a inainta spre Marea Adriatica. Toate trupele straine trebuiau retrase din Albania, desi intentia initiala a statelor membre din Liga Balcanica a fost sa imparta acest teritoriu. Pe de alta parte, o mare parte a teritoriului Macedoniei a ramas in afara tratatului, deoarece invingatorii nu au reusit sa ajunga la o intelegere.
Cea mai nemultumita tara in urma Primului Razboi Balcanic a fost Regatul Bulgariei (domnea pe atunci regele Ferdinand I), care a declansat al Doilea Razboi Balcanic. Acest conflict a durat intre 16 iunie si 18 iulie 1913 si s-a soldat cu infrangerea Bulgariei.