adevarul.ro: Diferente intre catolicism si ortodoxism
Marea Schisma din 1054 este unul dintre cele mai importante evenimente ale religiei crestine, acesta fiind momentul in care Europa se imparte in cele doua mari confesiuni create: ortodoxism si catolicism. Va prezentam in acest articol o serie de diferente dintre cele doua confesiuni ale aceleiasi religii: CRESTINISMUL.

1. Cunoasterea lui Dumnezeu
Una dintre principalele diferente intre catolicism si ortodoxism se refera la posibilitatea fiintei umane de a-l cunoaste si chiar vedea pe Dumnezeu. In timp ce ortodoxismul considera ca omul nu are capacitatea necesara de a-l vedea pe Dumnezeu, din cauza naturii pacatoase a omului, cel putin pana la mantuire, catolicismul se arata ceva mai ingaduitor in aceasta privinta. Mai exact, Biserica Catolica le transmite credinciosilor sai ca datorita Sfantului Spirit, precum si datorita intelectului, oamenii il vor putea vedea candva pe Dumnezeu

2. Provenienta Sfantului Spirit
In credinta ortodoxa, Dumnezeu este principala sursa din care provin Fiul si Sfantul Spirit, aceasta doctrina fiind in concordanta cu traditia apostolica. In schimb, catolicismul considera ca Spiritul Sfant provine de la Dumnezeu Tatal si de la Fiul.

3. Pacatul originar
Pacatul originar este subiectul uneia dintre principalele diferente intre catolicism si ortodoxism. Mai exact, ortodoxismul sustine ca Iisus Christos a fost rastignit pentru a rascumpara pacatul lui Adam si Eva, care a fost transmis oamenilor. Astfel, Fiul, prin rastignire, implinea o datorie de onoare a omului fata de Dumnezeu. Pe de alta parte, ortodoxismul considera ca Dumnezeu l-a pedepsit o singura data pe om pentru pacatul stramosesc, facandu-l muritor si izgonindu-l din Rai.

4. Puterea Papei si a Episcopilor
Conducerea Bisericii Crestine este si ea supusa unor mici diferente intre catolicism si ortodoxism. De exemplu, in religia catolica, Papa este considerat capul Bisericii Catolice, avand cea mai mare functie si putere in aceasta confesiune. Lucrurile stau putin diferit daca privim catre Biserica Ortodoxa, deoarece aici majoritatea episcopilor, indiferent de rang, sunt considerati egali.

5. Purgatoriul
O alta diferenta intre catolicism si ortodoxism apare si in cazul Purgatoriului, acea stare in care sufletul omului asteapta Judecata de apoi. Din acest punct de vedere, catolicismul considera ca Purgatoriul este o etapa esentiala, care se aplica mai degraba celor care urmeaza sa ajunga in Rai. Astfel, in Purgatoriu oamenii sunt iertati de pacatele savarsite pe Pamant. De cealalta parte, ortodoxismul considera ca Purgatoriul este mai degraba o stare de asteptare, pe care omul este nevoit sa o parcurga pana la urmatoarea venire a lui Iisus Christos, prin urmare pana la Judecata de apoi.

6. Casatoria preotilor
Potrivit Bisericii Catolice, preotii nu au voie sa se casatoreasca. De cealalta parte, Biserica Ortodoxa accepta casatoria preotilor si a diaconilor, insa numai daca are loc inainte de hirotonia acestora.