www.filme-carti.ro informeaza: Multi ar putea sa spuna ca nimeni nu poate vizita Parthenonul fara sa viziteze si celelalte cladiri istorice de pe Acropole. Din pacate, se poate, asa ca merita sa zabovim macar putin asupra celorlalte lucruri care se pot vedea pe Acropole si asupra istoriei lor. Ce este Acropole?
Un deal abrupt, pietros, care a devenit in timp inima religioasa a polisului atenian si care domina astazi capitala Greciei.
Primul care a dat Acropolei o prezenta monumentala a fost tiranul Pisistrates, in secolul al VI-lea i.Hr., acelasi stapanitor care a instituit Jocurile panateniene, ce aveau loc in luna august, o data la patru ani, in onoarea zeitei Atena.
Ce putem vizita pe Acropole, in afara Parthenonului: Templul Erechteion - prin traditie, s-a spus ca a fost o ofranda adusa cetatii de zeita Atena. A fost dedicat primelor culte legate de divinitatile Poseidon si Hefaistos. Un element distinctiv al templului este loggia, unde coloanele de sustinere au fost inlocuite cu sase subtile figuri feminine numite cariatide.
Astazi, loggia este sustinuta de copii ale statuilor, iar ceea ce a ramas din statuile originale se afla in pastrare in muzeul sitului, ferite de distrugere cauzate de atmosfera poluata a orasului; Propileele â€" intrarea oficiala, deteriorata, in Acropole; Teatrul lui Dyonisos; Teatrul lui Herodes Atticus. Program: aprilie-septembrie zilnic 8.00-19.00, octombrie-martie 8.00-14.30.
1. Parthenonul de pe Acropole. Prin secolul al V-lea i.Hr., cand persii au invadat Atena si au pus idolii lor pe Acropole, conducatorul Cimon i-a comandat arhitectului Kallicrates sa faca planurile unui magnific templu dedicat zeitei Atena Parthenos. Constructia templului a fost terminata sub conducerea arhitectului Ictinus, care a transformat planurile originale, construind un splendid templu peripter cu opt coloane dorice frontale, in care fiecare dimensiune, proportie si forma era, pur si simplu, o transpunere a teoriilor aritmetice, geometrice si filosofice ale lui Pitagora si Platon.