Senatorul Florian Bodog a sustinut o declaratie politica intitulata: Ziua Nationala a Romaniei, moment al unitatii si al solidaritatii. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Atunci cand ne gandim la ziua de 1 Decembrie 1918, trebuie sa o privim ca o incununare a sacrificiului suprem facut de romani in anii razboiului si a rezistentei ardelenilor in fata opresiunii, ce au fost nevoiti sa indure timp de secole. Marea Unirea este incununarea jertfei supreme dar si a talentului politic al unor mari patrioti, toti uniti de o putere mai mare ca ei, toti insufletiti de un ideal aflat dincolo de orice interes marunt.
Acum, la 96 de ani de la acea zi, chiar daca o consideram importanta din punct de vedere istoric si o marcam ca atare, cuprinsi, poate, de valtoarea cotidianului, nu reusim intotdeauna sa ii descoperim aspectele cu adevarat relevante si actuale. La aceste aspecte as dori sa ma refer astazi, in declaratia mea politica de aici de la tribuna Senatului.
Ziua de 1 decembrei 1918 trebuie sa fie importanta pentru noi nu pentru ca ea revine anual in actualitate ci pentru ca ea ascunde in insasi esenta ei valori perene, precum unitatea si solidaritatea, valori care au permis acestui popor sa dainuiasca negura istoriei. Valorile generatiei de la 1918 sunt eterne si tocmai de aceea, cred eu, mereu actuale. Iar noi avem datoria sa ne raportam la ele. Stau sa ma intreb: daca acei oameni din 1918 au reusit sa se uneasca si sa construiasca o tara, ce scuza putem avea noi, in conditiile de acum, daca nu reusim sa o ducem mai departe si sa consolidam aceasta unire?
Acum nu mai mult de cateva saptamani, spatiul nostru public a fost inundat de harti menite sa ne arate cat suntem de divizati, cat suntem de diferiti si cum unii dintre noi ar fi mai buni ca ceilalti, doar pentru simplul fapt ca ne-am fi nascut intr-o anumita regiune istorica. Sunt sigur ca patriotii ardeleni, daca ar fi vazut asta, ar fi palit de rusine si de oroare.
Sunt sigur ca spiritul anului 1918 a fost total diferit de spiritul multora dintre noi, cei de acum, din 2014, prinsi in jocuri politice neimportante.
Am convingerea ca patriotismul adevarat, in forma sa cea mai pura, si atasamentul fata de tara se manifesta prin fapte si mai putin prin vorbe! Daca fiecare dintre noi isi va face datoria, daca fiecare dintre noi va munci mai mult si mai bine pentru familia sa si pentru copiii sai si daca fiecare dintre noi, in fiecare zi, ne vom aminti sa privim in jur, la cei neajutorati si la cei carora viata le-a adus in cale numai greutati, abia atunci cred ca ne vom arata demni de mostenirea patriotilor de la 1918. Nu divizarea, ci unirea, in munca si in onestitate trebuie sa ne caracterizeze acum, pe toti! Suntem aici astazi pentru ca acum aproape 100 de ani, multi romani, de pe ambele parti ale Carpatilor, au decis sa aiba curaj, au decis sa lupte cu istoria si au invins. Ne tragem legitimitatea din jertfa si din sacrificiul lor. Sa nu uitam acest lucru!
Sa ne bucuram ca suntem impreuna, sa ne bucuram ca avem o tara frumoasa si ca avem sansa unica, toti cei care locuim aici, de toate nationalitatile, ca in aceste vremuri, mult mai prielnice decat cele de acum un secol, sa o ducem mai departe, sa o dezvoltam si sa o tinem unita.