Senatorul Sorin Constantin Lazar a sustinut o declaratie politica intitulata: 30 Noiembrie - zi importanta pentru intreg Poporul Ortodox. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Data de 30 Noiembrie este o zi importanta pentru intreg Poporul Ortodox si, in special, pentru Poporul Roman. Sunt praznuiti doi sfinti purtatori ai numelui Andrei: Sfantul Apostol Andrei - cel intai chemat, ocrotitorul Romaniei si Sfantul Ierarh Andrei Saguna - mitropolitul Transilvaniei.
Sfantul Apostol Andrei era fiul lui Iona si frate cu Simon si ca toti din familia sa era pescar, in apele lacului Ghenizaret. Andrei si Simon au fost ucenici ai Sf. Ioan Botezatorul si l-au auzit pe acesta aratand spre Mantuitorul: Iata Mielul, Cel ce ridica pacatul lumii; si la indemnul invatatorului lor,l-au lasat pe el si L-au urmat pe Hristos.
Sf. Ap. Andrei a fost primul chemat de Mantuitorul la propovaduire. El l-a adus intre ucenici pe Simon, fratele sau, care va deveni Sf. Ap. Petru (Chefa), apoi au venit Filip si Natanail si apoi ceilalti. Impreuna vor forma grupul celor 12 Apostoli, cei mai apropiati de Mantuitorul. Ei vor conduce Biserica dupa Patimirile, Moartea, Invierea si Inaltarea la cer a Domnului nostru Iisus Hristos.
Trimisi la propovaduire pentru a face cunoscuta Evanghelia (Vestea cea Buna) la toate neamurile, Apostolii au tras la sorti provinciile in care urmau sa evanghelizeze. Sfantului Ap. Andrei i-au revenit partile balcanice Tracia si Scitia (Scythia); drept urmare a ajuns cu predicat in Dobrogea noastra. Este considerat primul care a propovaduit crestinismul pe teritoriul tarii noastre. Traditia aceasta a fost permanent atestata la scriitorii bisericesti (inca din secolul al III-lea, incepand cu Eusebiu si Origen), dar se pastreaza si in folclor (cantece si colinde) si in toponimele din jurul comunei Ioan Corvin, din Dobrogea, unde se afla pestera si paraul de unde si- a inceput propovaduirea in partile noastre.
Samanta aruncata de Sf. Ap. Andrei a prins adanc, Poporul Roman fiind singurul popor format crestin, fara o data anume de trecere dela paganism la crestinism, asa cum se intampla la toate celelalte popoare. De aceea Sf. Ap. Andrei este considerat ocrotitorul Romaniei.
Celalalt sfant praznuit la 30 Noiembrie, Sf. Ierarh Andrei Saguna, s-a nascut in anul 1808 intr-o familie de aromani traitori in Imperiul Habsburgic. Dupa scoala si liceu a urmat cursuri de drept, filosofie si Teologie, calugarindu-se in anul 1833. Tanarul Andrei si-a facut un tel din cuvintele: Pe Romanii Transilvaneni, din adancul lor somn vreau sa-i trezesc si cu voia catre tot ce e adevarat, placut si drept sa-i indrumez. Bazat pe invatatura acumulata in anii de studiu, constient de justetea cauzei sale, posedand si reale abilitati organizatorice, Sf. Andrei Saguna a inaintat pe treptele ierarhiei profesorale, administrative si clericale.
S-a numarat intre fruntasii Revolutiei din 1848, a condus delegatia care a dus imparatului doleantele Romanilor ardeleni si a organizat adunarea Romanilor de la Sibiu, din decembrie 1848. In 1850 organizeaza din bani proprii tipografia diecezana la Sibiu, care tiparea numai carti in limba romana (abecedare, povestiri biblice etc.), in 1853 infiinteaza Telegraful Roman, singurul ziar cu aparitie neintrerupta pana astazi, iar in 1855 reorganizeaza invatamantul teologic si pedagogic romanesc din Ardeal ca institut (seminar cu doua sectii si trei ani de studii). Membru in Senatul imperial din Viena, deputat in Dieta Transilvaniei, copresedinte al Conferintei nationale-politice a romanilor de la Sibiu (1861) si al Congresului national al romanilor de la Alba lulia (1863), a fost mentorul activismului politic al romanilor transilvaneni, devenind si membru de onoare al Academiei Romane (1871).
Date fiind greutatile natiunii romane in Transilvania, Sf. Ierarh a organizat adunarile bisericesti (implicand activ mirenii in viata bisericeasca) si scolile poporane romane, ca scoli confesionale pe langa parohiile ortodoxe. Daca la venirea sa in scaunul vladicesc putem spune ca invatamantul romanesc era cvasi-inexistent, la trecerea sa la Domnul a lasat functionale aproape 800 de scoli, un liceu cu 8 clase la Brasov, o scoala real-comerciala, tot la Brasov, si un gimnaziu cu 4 clase la Brad, totodata fiind tiparite peste 25 de manuale scolare.
Se poate spune ca Sf. Andrei Saguna a fost veghetorul Ortodoxismului si Natiunii Romane in Ardeal, la vreme de grea cumpana pentru noi. Pentru toate aceste merite deosebite poporul nostru il cinsteste neintrerupt, iar Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane l-a canonizat in anul 2011.
Acesti doi mari sfinti se praznuiesc in data de 30 Noiembrie a fiecarui an. Nu intamplator aceasta zi se gaseste in ajunul Zilei Nationale a Romaniei. Sf. Ap. Andrei reprezinta formarea poporului nostru ca popor crestin, luminat de Evanghelia Mantuitorului Hristos, iar Sf. Ierarh Andrei Saguna reprezinta puterea regeneratoare a poporului nostru in vremuri de restriste, pe baza credintei stramosesti, luminat de cei doi factori de cultura ai oricarei natiuni: Biserica si Scoala. Doresc sa trag un semnal de alarma in fata pericolului scoaterii disciplinei Religie din trunchiul comun, in scolile publice, bazata pe necunoasterea grava a locului si rolului religiei (oricare ar fi ea) in viata unei natiuni. Este vorba de un atac constant al unei foarte mici, dar galagioase minoritati, asupra unei covarsitoare si pasnice majoritati. Pe langa efectele imediate (cum ar fi incertitudinea in care sunt aruncati cei peste 7.500 de profesori de religie) se pot vedea efectele pe termen lung - instrainarea generatiilor viitoare de valorile religioase ale Poporului Roman, factor esential, asa cum am aratat, la insasi formarea lui ca popor. Intr-o tara in care scoala a aparut in tinda bisericii, iar la recensamantul din anul 2011 se declarau atei 0,11% si fara religie 0,10%, scoaterea disciplinei Religie din trunchiul comun ar fi o descriminare mult prea pozitiva.
Samanta aruncata de Sf. Ap. Andrei si lupta pentru afirmare nationala a Sf. Ier. Andrei Saguna sunt elemente care obliga la unitate si responsabilitate. Pastrarea fiintei si unitatii noastre nationale, cu toate elementele care alcatuiesc insasi fiinta noastra de Romani, cad in responsabilitatea noastra ca reprezentanti ai Tarii, despre care vom da socoteala in fata generatiilor viitoare.
Asa sa ne ajute Dumnezeu!