danvoiculescu.net: Basescu Traian - Ingenuncheat si acoperit de rusine
Dan Voiculescu a postat pe blog un text in care vorbeste despre cartea sa "Uniunea Social Liberala - ideea care l-a ingenuncheat pe Basescu Traian", dar si despre regimul Traian Basescu. El a precizat ca volumul s-a epuizat imediat, motiv pentru care incepand de marti, 23 septembrie, cartea va putea fi gasita impreuna cu Jurnalul National. Puteti citi in continuare textul integral postat pe blog.

Lucrarea "Uniunea Social Liberala - ideea care l-a ingenuncheat pe Basescu Traian" a fost lansata la sfarsitul lunii martie 2014 si, din marturiile publice, am tras concluzia ca s-a bucurat de atentie, a provocat numeroase reactii, multe dintre ele avand substanta analizei atente. Volumul s-a epuizat si am considerat ca este un gest normal, de respect pentru public, sa dau curs cererii pentru o suplimentare de tiraj care va fi difuzat impreuna cu Jurnalul National. De altfel, ingemanarea celor doua produse intelectuale nu este intamplatoare: cred ca ele se completeaza si se potenteaza reciproc, ziarul pe care l-am infiintat in urma cu doua decenii fiind promotorul si sustinatorul multor idei care sunt dezvoltate in lucrarea de fata.
Reeditarea acestui volum este justificata si de faptul ca, dupa o jumatate de an de la startul lui spre public, ideile pe care le-am prezentat si sustinut sunt pe deplin actuale.
Referindu-se la carte, actualul Presedinte al Senatului si probabil viitorul Prim-ministru vorbeste despre USL ca o istorie care merita sa fie aflata, mai ales ca acest proiect politic nu si-a indeplinit cu totul misiunea.
Regimul Basescu, aflat in agonie, in ultimele luni de mandat, se comporta ca o fiara turbata. El reuseste sa faca victime, ultimele inscrise pe lista lui de adversari. Faptul ca a reusit sa obtina o condamnare impotriva mea, nu inseamna ca m-a si infrant. Dimpotriva, regimul lui este ingenuncheat si infrant in fata istoriei.
Din postura de detinut pentru delict de constiinta, adaug cateva reflectii menite sa deschida si mai larg interesul pentru proiectul politic cel mai cuprinzator la care am participat ca initiator si caruia i-am devenit si cronicar.
In opinia mea, totul a pornit de la o discutie pe care Basescu a avut-o cu doamna Lia Roberts, o romanca cu cetatenie americana, sefa republicanilor din statul Nevada si consulul onorific al Romaniei la acea vreme, care si-a anuntat in 2004 intentia de a candida la alegerile prezidentiale, in calitate de independent.
Am stat indelung de vorba cu doamna Roberts, iar concluzia acestor discutii a fost ca Romania avea nevoie de o schimbare, recunoscand totodata ca sarcina nu este deloc una usoara.
In perioada respectiva, 2003 - 2004, Basescu a aflat cum intentiona doamna Roberts sa procedeze daca nu si-ar fi retras candidatura, daca proiectul sau ar fi reusit.
Conform Constitutiei, Presedintele Romaniei nu avea prea multe parghii la indemana pentru a schimba lucrurile. Dar avea totusi in putere nominalizari importante la institutii de mare impact.
In principal, in zona informatiilor (serviciile secrete) si in zona deciziilor finale judecatoresti (prin numirile magistratilor).
Pentru traseul de punere in practica a gasit categoria procurorilor. Astfel a transformat tara intr-o tara a procurorilor.
Problema nu era conceptul, constructia sistemului, ci scopul folosirii lui.
Daca acest sistem ar fi fost folosit pentru asanarea societatii romanesti (de care era si mai este inca mare nevoie), planul ar fi putut sa schimbe Romania in bine.
Din pacate, cel mai slab presedinte pe care l-a avut vreodata aceasta tara a construit si a folosit sistemul pentru controlul discretionar al societatii romanesti, impotriva propriului popor pe care l-a umilit transmitandu-i explicit ca traieste intr-o tara de mana a doua si l-a invitat sa-si caute prosperitatea peste granita, l-a izolat arbitrar la limita spatiului Schengen, l-a sufocat de saracie, de grijile zilei de astazi si de maine.
A functionat perfect gandirea dictatoriala a celui care nu-si asuma incompetenta economica, politica, a celui care foloseste pe toata lumea, dupa care ii arunca si distruge tot ce nu poate controla.
Iar pentru regimul sau politic, eu am avut intotdeauna un mare defect: nu au avut cum sa ma controleze, sa ma sperie sau sa ma intimideze. Poate de aceea s-a si ajuns, in final, la dosarul ICA. Dosar redeschis, printr-o coincidenta, in 2007, anul in care am fost presedintele comisiei care l-a suspendat pentru prima data pe Basescu Traian.