MAGAZIN: A dormi e una, a te odihni, alta (Autor: ADRIAN-NICOLAE POPESCU)

Oricat de mult ne-am dori noi, intre somn si odihna apar din ce in ce mai frecvent diferente ce ne afecteaza nu doar ritmul cotidian de viata, ci si sanatatea generala ori referitoare la anumite functii si organe. Chiar medicii afirma ca, in cea mai mare parte, populatia marilor orase doarme prost. Un lucru de altfel foarte adevarat. Si, sa recunoastem, pentru combaterea caruia exista nenumarate recomandari sub forma de medicamente, ceaiuri, proceduri, practici alternative etc. De pilda, pentru a imbunatati calitatea somnului, nu trebuie folosit telefonul mobil inainte de a te duce la culcare. De asemenea, nu trebuie sa mergi la somn, incercand in acelasi timp sa gasesti solutii pentru problemele intampinate peste zi sau asteptate sa apara chiar maine ori poimaine.
Dupa cum se stie, o cauza frecventa a insomniei este stresul. Se estimeaza ca 20% dintre oameni capata insomnie in cursul anului, ca rezultat al elementelor si perioadelor de stres cu care sunt obligati sa se confrunte. Aceasta se numeste insomnie de adaptare. Insomnia cronica este cauzata de o serie de afectiuni, dintre care cele mai active sunt nevrozele depresive si nevrozele de anxietate. Uneori, insomnia este rezultatul schimbarii fuselor orare. Pentru a trece la noul ritm biologic (determinat de binecunoscutul decalaj artificial ora de vara/ora de iarna, motivat oficial prin considerente economice si deloc raportat si la sanatatea populatiei!), de obicei, este nevoie de aproximativ trei zile.
Analizand "la rece" subiectul, trebuie sa recunoastem ca, in general, oamenii nu respecta igiena somnului, adica nu respecta un regim sanatos de veghe si de odihna. Medicii recomanda sa mergem la culcare si, respectiv, sa ne trezim la aceeasi ora in fiecare zi. Inainte de culcare nu trebuie efectuate activitati fizice sau mentale intense. Organismul trebuie sa se relaxeze timp de cel putin o ora inainte de culcare. Supraalimentarea, consumul de bauturi stimulante (in primul rand de alcool), tigarile etc. complica situatia. In schimb, se stie ca alimentele care contin carbohidrati ne ajuta sa adormim.
O profesie concretizata printr-o munca grea ar trebui sa implice intotdeauna o schimbare de activitate, atunci cand veniti acasa, deoarece astfel veti putea adormi, sa zicem, normal. In paranteza fie spus, incalzirea picioarelor grabeste adormirea, iar temperatura ambientala ideala pentru somn este de 18-25s C. Totusi, ce legatura de cauzalitate ar avea mediul urban cu starea accentuata de insomnie patologica? Aici, lucrurile sunt destul de complexe si disipate: zgomotul si iluminatul artificial, programul de lucru intens, foarte solicitant si amintitul stres - acestia sunt principalii vinovati. La modul general, exista un gen compensare prin sport, implicarea efectiva in activitati de week-end si alte asemenea deconectari de la atmosfera predominant agresiva a zilelor de lucru. Foarte bine, veti spune, dar cum procedam in zilele lucratoare? Nu e chiar asa complicat.
Pentru a te inviora de dimineata, trebuie sa aprinzi o lumina puternica sau sa iesi afara, pe balcon, mai ales daca locuiesti la bloc, pentru a respira aer curat, sa bei un ceai cald sau o cafea, sa faci cateva exercitii fizice. In acelasi timp, chiar daca au mijit zorii de multisor si cu toate astea suntem nevoiti sa apelam la iluminatul artificial, la inceputul zilei de lucru este de dorit sa se prefere lumina alba stralucitoare sau albastra, si nu cea galbena, deoarece primele impiedica dezvoltarea hormonului somnului, melatonina, si elimina somnolenta. Pe de alta parte, fara nicio legatura cu serviciul, desigur, trebuie sa stiti ca un somn de 10 minute restabileste activitatea creierului pentru cel putin o ora. De aceea, chiar si somnul relativ scurt ajuta la "resetarea" creierului, dar acest lucru poate fi realizat numai de persoanele care nu sufera de insomnie...