Senatorul de Olt Darius Valcov s-a implicat cu mult suflet in campania publica ce vizeaza colectarea de carte romaneasca pentru a fi donata bibliotecilor si scolilor romanesti din Gagauzia.
"Cate o carte din Oltenia pentru fiecare locuitor din regiunea Gagauzia".
"In aceasta regiune, situata in sud-vestul Republicii Moldova, populatia romaneasca este minoritara, iar pentru sustinerea identitatii culturale a acesteia este nevoie de un efort suplimentar. Fondul de carte romaneasca, existent in zona, este invechit si nu cuprinde in ansamblul patrimonial volume ale autorilor romani, fie ei contemporani sau clasici", explica parlamentarul de Olt Darius Valcov.
Oltenii care au considerat oportuna aceasta actiune au donat carti la sediul cabinetului parlamentar din Slatina. In urma campaniei desfasurate de senatorul Darius Valcov s-au colectat aproximativ 10.000 de volume. In plus, oltenii care au donat carti au putut sa scrie si cate un mesaj pentru un frate aflat la sute de kilometri departare.
Volumele ce au fost colectate la cabinetul parlamentar al senatorului au fost aduse la Senat, urmand sa ajunga la destinatia finala, alaturi de alte carti colectate de colegi parlamentari. Numai asa, locuitorii din Gagauzia isi pot pastra limba si specificul national.
Cartile donate de olteni pentru locuitorii din Gagauzia, alaturi de mesajele de suflet scrise din inima Olteniei, vor ajunge in curand in regiunea din sud-vestul Republicii Moldova numita Gagauzia.
Senatorul Darius Valcov, cel care a initiat aceasta campanie de colectare de carte romaneasca in judetul Olt, spera ca aceasta initiativa sa contribuie la pastrarea limbii romane in aceasta zona din sud-vestul Republicii Moldova.