Digigrafia - o tehnica de pionierat pentru Romania

Galeria Anturia din Calea Victoriei nr. 33 gazduieste intre 11 februarie si 1 martie expozitia realizata de artistul Ioan Doru Vladoiu.
"Umbra si miscare" ne arata cu elocventa rezultatul unei perioade de cercetare asupra miscarii corpului feminin.
Imaginea fotografiata de artist, dupa o schita prealabila de concept a compozitiei, ne arata corpurile ca o răsărire a formei din obscuritate, inlantuindu-se in miscari ample si creind trasee care completeaza compozitia si o dinamizeaza.
Tehnica folosita cu dezinvoltura si in deplina cunostinta de cauza este imprimarea digitala, sau digigrafia.
Cu toate ca in tarile din occident aceasta maniera de exprimare artistica a cunoscut de mult timp perioada de pionierat, cucerindu-si locul de prestigiu in marile muzee de arta contemporana, pe plan local nu prea este cunoscuta de publicul larg, uneori fiind trecuta la index de artistii mai reticenti.
Ca si serigrafia sau gravura pe orice suport, digigrafia se imprima pe hartie sau pe panza, exemplarele fiind numerotate dupa aceleasi reguli.
Primele grafii multiplicabile au fost obtinute pornind de la un suport de lemn sau metal, daltuit sau zgariat, ca in cazul tehnicii numite 'pointe seche', sau daltuire in cazul xilogravurii, sau prin atacarea zgirieturilor stratului protector cu acid in tehnica acvaforte.
Digigrafia completeaza gama larga si inteminabila a mijloacelor de expresie plastica puse la indemina graficianului, imbogatind si mergand chiar mai departe de ultima perioada in care graficienii experimentau aerograful.
Adesea, pe aceste imagini, se aplica si straturi de culoare, cu acuarela sau pastel creion colorat, lasand artistului toata libertatea de miscare in cautarile sale.
Ioan Doru Vladoiu: "Mi-am propus ca prin acest demers artistic si utilizand aceste tehnici, fie ele mai conventionale sau mai recente, sa am ca rezultat final compozitii impresionate.
Cred in imaginile puternice, care transmit o traitre si in cele din urma, un mesaj".