AGERPRES : Ponta, despre MTR: Miza o reprezintă cele 6 milioane de euro ce trebuie cheltuite anul viitor

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca nu a existat niciodata intentia comasarii unor muzee si ca miza declaratiilor facute de directorul MTR o reprezinta, de fapt, cele 6 milioane de euro care trebuie cheltuite anul viitor pentru Muzeul Taranului Roman.
"Ce muzee? Nu este vreun proiect de hotarare. Acel director de muzeu are o problema ca vrea sa cheltuie 6 milioane de euro. E in regula, daca ii cheltuie legal nu-l deranjeaza nimeni", a spus Ponta, la Palatul Victoria, intrebat daca in privinta comasarii muzeelor, respectiv a comasarii Muzeului Taranului Roman cu Muzeul Satului, a luat vreo decizie in calitate de premier.
Premierul a subliniat ca "nu a vrut nimeni, niciodata, sa comaseze niciun muzeu".
Intrebat daca mesajul transmis ministrului Culturii, Gigel Stirbu, la ceremonia de investire in functie de la Palatul Cotroceni, cand i-a spus: "Comaseaza-le !", a fost o gluma, Ponta a spus: "A fost un raspuns la domnul presedinte Basescu care habar nu avea despre ce era vorba".
"I-am si spus a doua zi ca Muzeul Antipa, care este cel mai de succes muzeu, fiind bine manageriat in acest moment, spre deosebire de altele, are nevoie, la un moment dat, de o extindere. Nu se poate extinde in Piata si nici in cladirile private. Daca se va politiza toata aceasta discutie nu doresc sa mai abordez subiectul. Dar, repet, o sa urmaresc cu foarte mare atentie, pentru ca totul este, de fapt, de la cele 6 milioane de euro care trebuie cheltuite anul viitor pentru Muzeul Taranului Roman, si o sa urmaresc cu foarte mare atentie ca aceasta miza financiara sa fie corecta si transparenta", a mai declarat premierul.
Directorul Muzeului Taranului Roman, Virgil Nitulescu, a declarat luni, in cadrul unei conferinte de presa, ca daca hotararea de guvern privind comasarea MTR cu Muzeul Satului va fi reluata, personalul acestei institutii va reactiona fata de o asemenea decizie, ajungand chiar la proteste de strada.
Virgil Nitulescu declara saptamana trecuta, intr-o scrisoare deschisa adresata premierului Victor Ponta, ca o eventuala unificare a institutiei pe care o conduce cu Muzeul Satului ar elimina din viata publica a Capitalei "un loc de cultura ce are o semnificatie aparte".
Lucrarile de consolidare in valoare de aproximativ 6 milioane de euro pentru cladirea Muzeului Taranului Roman (MTR) vor incepe in septembrie anul viitor si vor dura doi ani, a mai spus Virgil Nitulescu.
Suma alocata provine dintr-un fond de 250 de milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, obtinut in 2005, fond din care au fost finantate lucrarile de reabilitare pentru mai multe imobile, precum cladirea Teatrului National Bucuresti sau cladirea Operei Nationale Bucuresti.