AGERPRES Tudor Gheorghe, premiul pentru o viata dedicata poeziei autentice, la Gala UNITER de la Iasi

Maestrul Tudor Gheorghe a primit luni seara, in cadrul celei de-a XXI-a editie a Galei Premiilor UNITER, premiul pentru o viata dedicata poeziei autentice, iar Teatrului National Bucuresti i-a fost conferit titlul de excelenta pentru conceperea si realizarea exceptionala a Programului Caragiale 2012.
La evenimentul care s-a desfasurat pana dupa miezul noptii, la Teatrul National Vasile Alecsandri din Iasi, in prezenta ministrului Culturii, Daniel Barbu, si a printului Nicolae al Romaniei, au participat reprezentanti de marca ai lumii culturale.
"Premiul din aceasta seara vine dupa 43 de ani de cand am luat premiul de la ATM. Draga Pino (Ion Caramitru - n.r), tare ma tem ca dupa 43 de ani premiul nu o sa mi-l mai inapoiezi tu", a spus Tudor Gheorghe, in aplauzele celor aproximativ 700 de persoane prezente in sala.
"Nu-i nimic, il vei primi de la Radu Beligan", a replicat, glumind, Ion Caramitru, presedintele UNITER.
In cadrul evenimentului organizat cu sprijinul Consiliului Judetean Iasi, George Costin a primit, in lipsa, premiul "cel mai bun actor in rol principal", pentru rolul Maiorul din spectacolul "Familia Tot", la Centrul Cultural pentru UNESCO "Nicolae Balcescu" din Bucuresti. La aceeasi categorie au mai fost nominalizati Lari Giorgescu, pentru rolurile din spectacolul "D‘ale noastre", la Teatrul National Bucuresti, si Nicu Mihoc, pentru rolul titular din spectacolul "Platonov", la Teatrul National "Radu Stanca" din Sibiu.
Premiul pentru "cea mai buna actrita in rol principal" i-a revenit Imolei Kezdi, pentru rolul titular din spectacolul "Hedda Gabler", la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj. Au mai fost nominalizate Emilia Dobrin, pentru rolul Capra din spectacolul "Capra cu trei iezi", la Teatrul Act din Bucuresti, si Tania Popa, pentru rolul Fata din spectacolul "Fata din curcubeu", la Teatrul National Bucuresti.
De asemenea, Teatrului National Bucuresti a primit "premiul de excelenta" pentru "conceperea si realizarea exceptionala a Programului Caragiale 2012". La randul sau, actorul Mihai Malaimare, fondatorul Teatrului Masca, a primit un premiu de recunoastere din partea British Council.
Premiul special pentru teatru de papusi si marionete i-a fost revenit lui Liviu Berehoi, de la Teatrul Tandarica din Bucuresti. De asemenea, premiul special pentru muzica de teatru i-a revenit lui Tibor Cari, iar premiul pentru critica teatrala i-a revenit lui Octavian Saiu, categorie la care au fost nominalizate si ieseanca Oltita Cintec si Cristina Rusiecki.
Premiul pentru "cea mai buna piesa a anului" a fost oferit de printul Nicolae lui Liviu Lucaci, pentru piesa "Nostalgicii calatori".
"Este o mare bucurie si onoare sa fiu aici. Nu oriunde, ci la Iasi, oras unde am locuit de cand sunt in Romania. Cred ca acest eveniment scoate la lumina ceea ce are mai bun. Romania are nevoie de valori iar valorile au nevoie de apreciere", a spus printul Nicolae.
Premiul debut i-a revenit Silviei Torok, la doi ani de cand aceasta a absolvit cursurile universitatii din Cluj-Napoca de cand e actrita a Teatrului German din Timisoara, pentru personajul Iris din. "Fetita din bolul pestelui auriu" de Morris Panych, regia Radu Afrim, la Teatrul German de Stat Timisoara. La aceasta categorie au fost nominalizati Vlad Birzanu, pentru rolul Flaut, carpaci de foale din spectacolul "Visul unei nopti de vara", la Teatrul "Anton Pann" din Ramnicu Valcea, Rares Florin Stoica, pentru rolul Claudio din spectacolul "Baiatul din ultima banca", la Teatrul National Bucuresti.
Premiul pentru "cel mai bun spectacol radiofonic" i-a revenit Ilincai Stihi pentru "Suzana", o productie a Societatii Romane de Radiodifuziune. La aceasta categorie au fost nominalizate urmatoarele titluri: "Cei din urma vor fi cei din urma" (scenariul si regia artistica Gavriil Pinte, o productie a Societatii Romane de Radiodifuziune), "D‘ale carnavalului" (adaptarea radiofonica si regia artistica Alexandru Darie, o productie a Societatii Romane de Radiodifuziune).
Premiul pentru intreaga activitate in scenografie i-a revenit Axentei Marfa pentru cei 40 de ani de activitate pe scena Teatrului National Vasile Alecsandri Iasi, precum si alte scene din tara.
"Sunt recunoscatoare Domnului pentru darul cu care m-a harazit. Multumesc membrilor Senatului UNITER pentru cinstea si onoarea acordate. Imi cer iertare copiilor si sotului meu. Poate i-am neglijat, poate nu le-am acordat suficient timp. Multumesc pentru efortul de a sustine acest for artistic, acest barometru unic in Romania", a spus Axenti Marfa.
Premiul pentru cea mai buna scenografie i-a fost conferit lui Helmut Sturmer, pentru "Doua loturi", la Teatrul National Bucuresti, categorie la care au fost nominalizati Dragos Buhagiar, pentru "Calatoriile lui Gulliver", la Teatrul National "Radu Stanca" din Sibiu, Adrian Damian, pentru "Viata e vis", la Teatrul National din Timisoara.
Premiul "cel mai bun actor in rol secundar" i-a fost acordat lui Andras Hathazi, pentru rolul Judecatorul Brack din spectacolul "Hedda Gabler", la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj. La aceasta categorie au mai fost nominalizati si Marius Manole, pentru rolul Povestitorul din spectacolul "Doua loturi", la Teatrul National Bucuresti, Banyai Kelemen Barna, pentru rolul Florin din spectacolul "Bezna de mina", la Teatrul National din Targu Mures - Compania "Tompa Miklos".
"Multumesc sotiei, multumesc celor trei copii ai mei, multumesc bunicii", a spus in timpul discursului sau Andras Hathazi.
La categoria "cea mai buna actrita in rol secundar" premiul i-a fost conferit artistei Eniko Gyorgyjakab, pentru rolul Doamna Elvsted din spectacolul "Hedda Gabler", la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj. Au mai fost nominalizate Ofelia Popii, pentru rolul Sofia Egorovna din spectacolul "Platonov", la Teatrul National "Radu Stanca" din Sibiu, si Olga Torok, pentru rolul Sylvia din spectacolul "Fetita din bolul pestelui auriu", la Teatrul German de Stat din Timisoara.
Premiul pentru "intreaga activitate - actor" i-a fost acordat actorului de teatru, drama si comedie - Matei Alexandru. La aceasta categorie au mai fost nominalizati Ion Abrudan, Tibor Acs, Petru Ciubotaru, Constantin Cojocaru, Costel Constantin, Damian Crasmaru, Jozsef Czintos, Constantin Dinulescu, Grig Dristaru, Ovidiu Ghinita, Tudor Gheorghe, Cristian Irimia, Vladimir Jurascu, Nemes Levente, Bujor Macrin, Vasile Menzel, Alexandru Mereuta, George Mihaita, Damian Oancea, Alexandru Repan, Rudy Rosenfeld, Dumitru Rucareanu, Tiberiu Simionescu, Traian Stanescu, Anton Tauf, Sergiu Tudose, Eugen Tugulea, Valentin Uritescu, Razvan Vasilescu, Dionisie Vitcu.
Leni Pintea-Homeag a primit premiul pentru "intreaga activitate - actrita". La aceeasi categorie au mai fost propuse Mihaela Arsenescu Werner, Adela Marculescu, Anda Caropol, Camelia Zorlescu, Cornelia Gheorghiu, Csiky Ibolya, Florina Cercel, Iarina Demian, Ileana Iurciuc, Ioana Bulca, Ioana Craciunescu, Irene Flamann, Klara Sebok, Leonie Waldman Eliad, Liliana Lupan, Agnes Lőrincz, Mariana Neagu, Mariana Vasile, Monica Ghiuta, Nina Udrescu, Paula Sorescu-Lucian, Rodica Mandache, Rodica Popescu Bitanescu, Simona Bondoc, Stela Popescu, Suzana Macovei, Violeta Popescu, Virginia Itta Marcu.
Premiul de excelenta in regie i-a adus lui Alexandru Dabija premiul UNITER pentru regia spectacolului "Doua loturi", la Teatrul National Bucuresti. La aceeasi categorie au fost nominalizati Silviu Purcarete pentru regia spectacolului "Calatoriile lui Gulliver", la Teatrul National "Radu Stanca" din Sibiu, si Radu Afrim pentru regia spectacolului "Napasta", de la Teatrul National Bucuresti.
Premiul de excelenta pentru un regizor i-a revenit lui Alexandru Colpacci, categorie la care au mai fost propusi Petre Bokor, Victor Ioan Frunza, Claudiu Goga, Alexander Hausvater, Gheorghe Jora, Horatiu Malaele, Cristian Pepino, Jozsef Szabo.
"Calatoriile lui Gulliver", exercitii scenice inspirate din opera lui Jonathan Swift, la Teatrul National "Radu Stanca" din Sibiu, a primit premiul pentru "cel mai bun spectacol" din 2012. La aceeasi categorie au mai fost nominalizate piesele "D‘ale noastre" de Gigi Caciuleanu, la Teatrul National Bucuresti, si "Platonov" de Cehov, la Teatrul National "Radu Stanca" din Sibiu.