Dorina Paunescu

Data si locul nasterii: 18.12.1942, Plaiul Cozminului
Studii: Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L.Caragiale" Bucuresti, 1969
A trecut cate o stagiune pe la teatrele din Botosani si Arad, inainte de a poposi la Oradea. Actrita foarte talentata, cu o infatisare placuta si expresiva, a jucat roluri importante si in teatrele anterioare, ca si la Oradea: Masa din "Pescarusul" de A.P.Cehov, Oana din "Apus de soare" de B.St.Delavrancea, Printesa din "Regele gol" de Evgheni Svart, sau Silvia din "Acesti ingeri tristi" de D.R.Popescu.
In rolul Silviei ("Acesti ingeri tristi") a creat un personaj tensionant, in cuplu cu talentatul Eugen Harizomenov, impreuna au "amplificat" si accentuat inteligent "sensurile multiple ale piesei". Despre Masa din "Pescarusul", Dumitru Chirila a consemnat: "Excelentul cuplu Masa-Medvedenko, in interpretarea Dorinei Paunescu si a lui Gheorghe Stana, fiecare exprimand nuantat povara unei grele cruci: iubirea umilitoare, fara sens si fara liman...intruchipand drama neintelegerii si neimplinirii". In rolul Printesei ("Regele gol"), Dorina Paunescu a fost capricioasa cat trebuie, o razgaiata simpatica, dezinvoltura si farmecul actritei contribuind la crearea personajului.
Din pacate, din motive familiale, a parasit Oradea, luand drumul Botosaniului... apoi a plecat la Bucuresti. De multi ani, este actrita la Teatrul Evreiesc de Stat din Bucuresti.

Fisa artistica - Teatrul de Stat Oradea

- Alex in POVESTE NETERMINATA de Alecu Popovici, 1971, r.Dorel Urlateanu
- Sanda Albu in OMUL CARE ... de Horia Lovinescu, 1971, r.Alexandru Colpacci
- Oana in APUS DE SOARE de B.St.Delavrancea, 1971, r.Nicoleta Toia
- Masa in PESCARUSUL de A.P.Cehov, 1972, r.Alexandru Colpacci
- Printesa in REGELE GOL de Evgheni Svart, 1972, r.Alexandru Colpacci
- Silvia in ACESTI INGERI TRISTI de D.R.Popescu, 1973, r.Alexandru Colpacci