Marti, 15 ianuarie, se implinesc 163 de ani de la nasterea marelui poet Mihai Eminescu. La 163 de ani de la nasterea "Poetului nepereche", cum l-au numit unii critici, sau "ultimul romantic", cum l-au definit altii, steaua lui Eminescu inca lumineaza literatura romana.
In toate orasele din Romania autoritatile au organizat festivitati pentru a sarbatori ziua de nastere a marelui poet, proclamata de altfel Ziua Culturii Nationale.
In acest an, pentru a treia oara, de ziua de nastere a lui Mihai Eminescu, va fi sarbatorita Ziua Culturii Nationale. Cu aceasta ocazie, institutii de cultura din Romania organizeaza o serie de evenimente, in timp ce serviciile publice de radio si televiziune difuzeaza programe speciale, potrivit Legii 238/2010, prin care data de 15 ianuarie a fost declarata Ziua Culturii Nationale.Un recital sustinut de Alexandru Tomescu, un concert la Filarmonica "George Enescu" si Gala Tinerilor Scriitori se numara printre manifestarile organizate in Bucuresti marti, pentru a marca Ziua Culturii Nationale si implinirea a 163 de ani de la nasterea lui Mihai Eminescu.

MUZEUL NATIONAL DE ARTA AL ROMANIEI
• Astfel, Ziua Culturii Romane va fi sarbatorita de Ministerul Culturii, marti, incepand cu ora 18.30, la Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR) din Bucuresti.
• Programul evenimentului include vizitarea expozitiilor "Mitul national. Contributia artelor la definirea identitatii romanesti 1830-1930" si "Marturii. Frescele Manastirii Argesului", dar si un recital sustinut de violonistul Alexandru Tomescu.
• In deschiderea manifestarii organizate de Ministerul Culturii vor lua cuvantul Ionel Haiduc, presedintele Academiei Romane, Daniel Barbu, ministrul Culturii, si Roxana Theodorescu, directorul general al MNAR.
• Evenimentul, la care sunt invitati sa participe membrii Casei Regale a Romaniei, ai Guvernului Romaniei, ai comisiilor de specialitate din Senat si Camera Deputatilor, reprezentanti ai corpului diplomatic acreditat la Bucuresti, directori ai institutiilor culturale si conducatorii uniunilor de creatie, se va incheia cu o receptie oferita de ministrul Culturii.

ACADEMIA ROMANA
• Ziua Culturii Nationale va fi marcata si la sediul Academiei Romane. Astfel, o sesiune dedicata "Zilei lui Mihai Eminescu - Ziua Culturii Nationale", care va include si un recital sustinut de actorul Dorel Visan, va fi organizata, marti, de la ora 11.00, in Aula Academiei Romane. Evenimentul este organizat de Sectia de Filologie si Literatura si Sectia de Stiinte Istorice si Arheologie.
• La eveniment vor participa academicienii Ionel Haiduc (presedintele Academiei Romane), Dan Berindei (vicepresedinte al Academiei Romane), Dinu C. Giurescu, Nicolae Breban, Ion Aurel Pop, Mihai Cimpoi si Eugen Simion.
• In cadrul evenimentului, Fundatia Nationala pentru Stiinta si Arta, al carei presedinte este Eugen Simion, va prezenta operele fundamentale aparute in anul 2012 si va acorda premiile fundatiei.
• In incheierea evenimentului de la Academia Romana, actorul Dorel Visan va sustine un recital din poezia lui Eminescu.
• Totodata, Filarmonica "George Enescu" din Bucuresti va marca Ziua Culturii Romane printr-un recital vocal sustinut marti, intre orele 19.00 - 20.00, la Ateneul Roman, de sopranele Iuliana Dima, Oana Neagoe si Alexandra Tarniceru si tenorul Andrei Plesca, care vor fi acompaniati la pian de Inna Oncescu. Evenimentul face parte si din "Stagiunea de marti seara", un program traditional al Filarmonicii "George Enescu".
• "Ne-am propus sa readucem in atentia publicului meloman repertoriul cameral in interpretari de referinta semnate de tineri muzicieni care au fost deja confirmati valoric atat in tara, cat si in strainatate. I-am ales dintre tinerii plecati la studii in strainatate, dintre cei care au obtinut deja premii internationale, dar nu i-am ocolit nici pe cei care si-au inceput promitator cariera la academiile de muzica din tara. Ne-am bucurat mult ca, in acest an, ziua de 15 a cazut intr-o zi de marti astfel incat, fara efort, sa putem pune simbolic nu numai acest concert, ci intreg proiectul sub semnul omagiului culturii romane in general si al scolii muzicale romanesti in special", potrivit unui comunicat al Filarmonicii "George Enescu".

BIBLIOTECA NATIONALA A ROMANIEI
• In perioada 15 - 31 ianuarie, si la Biblioteca Nationala a Romaniei (BNR) din Bucuresti va fi organizat un eveniment dedicat poetului national. Astfel, la BNR va fi deschisa expozitia omagiala "Eminescu - carte-obiect", propusa de Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti. Curatorul expozitiei este Daniela Frumuseanu, de la Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti, Facultatea de Arte Decorative si Design. In cadrul expozitiei vor expune artistii: Rodica Ailincai, Vlad Basarab, Marcel Bunea, Daniela Constantin, Vioara Dinu Popescu, Serbana Dragotescu, Suzana Fantanaru, Catalina Florescu, Daniela Frumuseanu, Miruna Hasegan, Anca Alexandra Higiu, Georgeta Hlihor, Alexandra Andreea Ionascu, Andreea Gabriela Ionescu, Constantin Ovidiu Ionescu, Carmen Iordache, Ileana Dana Marinescu, Alexandru Ioan Marginean, Lucian Muntean, Alexandra Neacsu, Lisandru Neamtu, Vasile Pop Negresteanu, Cristina Gloria Oprisa, Letitia Oprisan, Ioana Liana Popa, Adriana Popa Canija, Cristiana Maria Purdescu, Marin Raducu, Doina Reghis Ionescu, Ana Maria Rugescu, Adina Sztrharszky, Valeriu Susnea, Alina Voda.
• Vernisajul expozitiei va avea loc marti, de la ora 17.00. Momentul va fi completat de participarea Simonei Codreanu (pian) si a Mihaelei Roxana Zavodnik (soprana), cu un program de lied-uri romanesti, precum si printr-un recital de poezie sustinut de actorul Axel Moustache.

MUZEUL NATIONAL AL LITERATURII ROMANE
• Un alt eveniment dedicat Zilei Culturale Nationale, intitulat "Lirica eminesciana - sursa perpetua de inspiratie in arta plastica", va avea loc, in perioada 14 - 17 ianuarie, in rotonda Muzeului National al Literaturii Romane (MNLR). Manifestarea a inceput luni, la ora 14.00, fiind organizata de Ministerul Culturii, MNLR si Asociatia RoBizArt.
• In cadrul evenimentului, sculptorul Ioan Ladea si pictorii Mihai Carstea, Dan Munteanu, Nelu Predoi, Trifan Sorin Ienulescu si Razvan Paul Mihaescu isi vor prezenta lucrarile inspirate de poetul national, in incercarea de a omagia opera acestuia si de a aduce in fata publicului dialogul intercultural cu multiplele lui posibilitati, atat literare, cat si plastice. Artistii vor sa puna in evidenta faptul ca universalitatea tematicilor abordate trece dincolo de mijloacele de exprimare artistica, dar si de timp si spatiu.
• Totodata, in cadrul aceluiasi eveniment cultural, bibliofilul Ion C. Rogojan va pune la dispozitia vizitatorilor mai multe carti rare, manuscrise, tablouri, litografii si obiecte legate de marele poet roman si de epoca in care acesta a trait si creat.
• De asemenea, pe 16 ianuarie, incepand cu ora 18.00, va avea loc un simpozion dedicate importantei operei lui Mihai Eminescu in literatura romana. Cu acest prilej vor lua cuvantul criticul si istoricul literar Lucian Chisu, director al MNLR, Ioan Cristescu, directorul Muzeului National al Filateliei, si profesorul universitar Silviu Angelescu. In continuarea evenimentului, elevi ai Liceului Teoretic "Benjamin Franklin" din Bucuresti vor sustine un recital de poezie.

LIBRARIA MIHAI EMINESCU DIN BUCURESTI
• Pe de alta parte, marti, de la ora 17.30, Editura Cununi de stele si Libraria Mihai Eminescu din Bucuresti invita publicul la evenimentul "Eminescu, primul traducator roman din sanscrita", dedicat memoriei poetului national si primei traducatoare a poeziei eminesciene in Asia, Amita Bhose. In urma cu 130 de ani, Mihai Eminescu scria "Luceafarul". O indianca, Amita Bhose, avea sa-l traduca in 1969, pentru concetatenii ei. Stabilita in Romania din 1971, Amita Bhose avea sa-si dedice toata viata cercetarii operei eminesciene si crearii unei punti de legatura intre cultura romana si cea indiana.

(Surse: Mediafax, DCNews, Realitatea TV)

(va urma)