Ion Spanu (Cotidianul) : Sergiu Nicolaescu n-a dorit sa fie incinerat!
Dovada de necontestat

Socanta decizie a sotiei lui Sergiu Nicolaescu ca trupul neinsufletit al marelui regizor sa fie incinerat a generat o puternica emotie in rindul opiniei publice. Oferim mai jos argumente decisive care ar putea sa impiedice acest act barbar.
Motivul acestei decizii surprinzatoare ar fi marturii indirecte ale regizorului, care, la o cafea, ar fi spus ca dorea incinerarea sa dupa moarte. Inainte ca acest ritual de incinerare sa se produca, sotia sa ar trebui sa mediteze inca o data si sa decida daca va putea suporta acuzatiile ce o vor urmari intreaga viata!
In primul rind, dupa cum se vede in fotografia alaturata, pe cavoul familiei Nicolaescu din Cimitirul Municipal din Tirgu Jiu este inscriptionat numele "SERGIU NICOLAESCU"! Cavoul a fost ridicat in anul 1920, acolo fiind inmormintata intreaga sa familie: tata, mama, fratii si o sora. In acelasi cimitir isi afla somnul vesnic si mai multi versori primari ai regizorului.
In al doilea rind, cu numai doua saptamini ininate de decesul sau, Sergiu Nicolaescu s-a aflat in Tirgu Jiu, cu ocazia inaugurarii unui cinematograf 3D care ii poarta numele. Asa cum a relatat presa locala, Sergiu Nicolaescu s-a deplasat in cimitir, unde s-a recules la acest cavou al familiei! Nimeni nu l-a auzit atunci marturisind ca n-ar vrea sa stea in vesnicie alaturi de parintii, fratii si sora sa. Din contra, gestul reculegerii demonstreaza ca Sergiu Nicolaescu, aflat la o virsta inaintata, simtea ca se apropie vremea intilnirii cu cei care i-au dat viata!
Si, in sfirsit, in unul dintre ultimele sale interviuri, realizat chiar la Tirgu Jiu, in preajma cavoului de familie, intrebat fiind de un ziarist daca mai are prieteni in orasul sau natal, Sergiu Nicolaescu a raspuns cu tristete: "Din pacate, nu, intrcit toti sint acum in cimitir"!
Ramin, de asemenea, scenele din filmele sale. Intr-una din ele, eroul interpretat de Sergiu Nicolaescu, celebrul comisar Moldovan, cu care deseori este confundat regizorul, se reculege la mormintul mamei sale. Un om care doreste sa fie incinerat, nu incepe unul dintre filmele sale de suflet cu o scena atit de semnificativa!
Asadar, nimic nu sta dovada ca Sergiu Nicolaescu ar fi vrut ca, dupa moarte, sa fie incinerat! Din contra, exista multe argumente ca el, ca bun crestin ortodox, dorea sa urmeze si dincolo de vama vietii obiceiurile familiei sale!
In fata acestor argumente solide, marturii ca acelea spuse de dr. Monica Pop devin ridicole, intrucit un dialog colocvial, la o cafea, in care se pot exprima opinii fata de donarea de organe, nu poate tine loc de ultima dorinta! Sensul cuvintelor lui Sergiu Nicolaescu ar putea fi interpretate, cel mult, ca accept pentru donarea organelor in vederea salvarii unor vieti, in cazul unui nefericit accident ce i s-ar fi putut intimpla.
Si, in final, o intrebare pentru cei care sustin pe la televiziuni ca Sergiu Nicolaescu trebuie sa fie incinerat: sint de acord ca sustinerile lor sa fie interpretate ca marturii in vederea propriei lor incinerari?