Neregulile existente pe piata energiei din Romania

estiri.ro - Stiri

Cauta inRSS
 Stiri / Economie / Energie, Carburanti
Neregulile existente pe piata energiei din Romania
Senatorul Florinel Butnaru a sustinut o declaratie politica, intitulata: Probleme existente pe piata energiei.Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Un raport recent al Curtii de Conturi prezinta mai multe aspecte privind neregulile existente pe piata energiei din tara noastra. Mai exact, raportul Curtii de Conturi sugereaza ca neregulile sunt suportate de consumatorii finali, prin facturi majorate abuziv. In plus, se arata ca distribuitorii de energie si transportatorul national nu au efectuat investitiile necesare, fiind inregistrate, in patru ani a" 2010-2014 a" pierderi uriase in retea, estimate la aproape 2 miliarde de euro. Cu toate acestea, distribuitorii au beneficiat de majorari de tarife, care mai departe au fost suportate de catre consumatori. Principalii distribuitori inclusi in discutie sunt Electrica, ENEL, CEZ si E.ON, iar transportatorul este Transelectrica.
Printr-un comunicat, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a aratat ca analiza Curtii de Conturi privind performanta pietei de energie electrica nu prezinta concluzii actualizate si obiective, furnizand date amestecate din doua perioade diferite de reglementare. In acelasi context, ANRE mai arata ca a formulat, potrivit legislatiei de organizare si functionare a Curtii de Conturi, obiectiuni impotriva raportului de audit al performantei. Insa, avand in vedere ca raportul contine doar recomandari si nu masuri concrete, executorii, documentul nefiind un act administrativ, el nu poate fi contestat in instanta. ANRE precizeaza de asemenea ca o parte din recomandarile Curtii de Conturi au fost deja puse in practica, de exemplu completarea cadrului de reglementare cu prevederi privind elaborarea si aprobarea programelor de investitii ale operatorilor economici.
In plus, aceeasi institutie a" ANRE a" subliniaza ca a reanalizat costurile din a doua perioada de reglementare (2008-2012) inca dinainte de publicarea raportului realizat de catre Curtea de Conturi. Ca urmare, prognozarea celei de a treia perioade de reglementare mentionate in acelasi raport s-a facut prin corectarea aspectelor semnalate in a doua perioada de reglementare, corectiile aplicandu-se pentru fiecare tip de cost reglementat. Acest lucru a redus semnificativ costurile recunoscute pentru consumatorii casnici, iar efectul acestor reconsiderari a fost reducerea drastica a tarifelor de distributie in perioada 2015-2016, fapt care a dus la nemultumirea operatorilor de distributie, care au actionat ANRE in justitie. Ca urmare, ANRE are, in prezent, 50 de procese cu operatorii de distributie cu privire la stabilirea tarifelor de distributie, dupa cum mentioneaza chiar institutia in discutie in acelasi comunicat oficial.
In aceste conditii, mentionez ca este laudabil efortul Curtii de Conturi de a realiza o analiza asupra unui domeniu atat de important precum este cel al pietei energiei. Cu toate acestea, consider ca este necesar, pentru o eficienta concreta si o relevanta clara a unui demers similar pe viitor, sa fie imbunatatita in primul rand comunicarea dintre institutii. Avand in vedere ca ANRE a subliniat imediat punctul sau de vedere clar si actualizat conform ultimelor masuri luate, ar fi fost dezirabil ca raportul Curtii de Conturi sa precizeze aceste masuri dAjA implementate de catre institutia abilitata in acest sens.
Tot in acest context, doresc sa mentionez punctul de vedere emis de membrii Federatiei Asociatiilor Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE) care au reactionat la raportul de audit al Curtii de Conturi privind performanta pietei de energie electrica in perioada 2010-2014, despre care spun ca aduce clarificari asupra principiilor de reglementare a serviciului de distributie, care sunt similare peste tot in Uniunea Europeana. Astfel, ACUE mentioneaza ca operatorii din toata Europa au obligatii stricte de investitii si mentenanta, de reducere a costurilor si eficientizare, toate cu scopul de a imbunatati calitatea serviciului, iar Romania nu face exceptie de la aceste obligatii, rezultatele in acest sens fiind bine cunoscute si certificate oficial. Un exemplu in acest sens ar fi reducerea la jumatate a duratei intreruperilor in alimentarea cu energie electrica in perioada auditata de Curtea de Conturi (2010 - 2014).
Nu in ultimul rand, cred ca trebuie sa ne implicam mai mult in masurile care trebuie luate pentru completarea reglementarilor de pe piata energiei, sustinand eforturile actorilor din acest domeniu. In acest sens, este notabila strategia de investitii a operatorilor de pe piata din tara noastra, care vizeaza imbunatatirea retelei pe care o opereaza, asa cum arata mai multi indicatori de performanta relevanti pentru serviciile oferite.
(Vineri 29.04.2016 16:01, Mireille Astrid POPA) © estiri.ro
 Alte articole din aceasta categorie
Unirea energetica a Romaniei cu Republica Moldova este finantata de BERD, UE, BEI si BM (24.12.2017)
De ce Romania are unii din cei mai scumpi carburanti in Europa? (22.02.2017)
Motorina si benzina se vor ieftini in 2017, ca efect al eliminarii supraaccizei de 7 eurocenti (09.12.2016)
Situatia Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN) (29.04.2016)
Productia, importul si stocurile de gaze naturale nu fac fata consumului mare (24.01.2016)
Prioritatea Ministerului Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii: Strategia energetica a Romaniei (28.10.2015)
Grupul energetic italian Enel instaleaza 30.000 de contoare electronice inteligente (smart meters) (02.08.2015)
Securitatea energetica a Romaniei impune modificarea si completarea Legii minelor nr. 85 din 2003 (08.06.2015)
Companiile de stat din energie au profituri record! (20.02.2015)
Raiul fiscal (20.02.2015)
 CURS VALUTAR
Miercuri 03.06.2020
1 EUR 4.8398 lei -0.04%
1 USD 4.3112 lei -0.42%
1 HUF 0.0140 lei -0.22%
1 RUB 0.0631 lei +0.16%
1 BGN 2.4745 lei -0.05%
1 MDL 0.2477 lei -0.40%
1 Gr. AUR 238.2284 lei -1.58%
Toate valutele
Miercuri 03.06.2020, BNR
Interviu / Exclusiv
Lili Fedorca: Izolarea si distantarea, in timpul pandemiei, afecteaza negativ individul la nivel psihic!

Lili Fedorca: Izolarea si distantarea, in timpul pandemiei, afecteaza negativ individul la nivel psihic!

Ultimele cautari
carmen plesea
macra camelia
accident pitesti
alexandru bar
gyorgy josef miercurea ciuc
se
thea botezatu
alte articole
accident crasna salaj 12 01 2010
accidente rutiere 29 05 2010 sos chitilei
Top cautari
telefonul telespectatorului la protv
antena
rezultate titularizare educatoare bucuresti 2011
lista
rezultate
accident
accidente rutiere 2010 cluj bihor
isj satu mare posturi propuse pentru restrangere
pro
raluca
Reteaua de siteuri

© 2002 - 2020 estiri.ro. Toate drepturile rezervate.
gazduire siteuri
gazduit de fhr.ro
Pagina generata in 0.0574 sec.