Clusterul Agro-Food-Ind Napoca reuneste cei mai importanti actori ai sectorului agro-industrial clujean

estiri.ro - Stiri

Cauta inRSS
 Stiri / Economie / Companii
Clusterul Agro-Food-Ind Napoca reuneste cei mai importanti actori ai sectorului agro-industrial clujean
Senatorul Alexandru Cordos a sustinut o declaratie politica intitulata "Clusterul agro-industrial - oportunitate de dezvoltare a agriculturii romanesti ", pe care o puteti citi in continuare.

In contextul in care, in ultima perioada de timp, se vorbeste tot mai des despre dezvoltarea durabila a judetelor, am sustinut initiativa Consiliului Judetean Cluj de a reuni la aceeasi masa reprezentanti ai producatorilor agricoli clujeni, ai procesatorilor ai marilor companii de retail, si, nu in ultimul rand, ai administratiei publice locale, pentru a pune la punct o strategie durabila, comuna, de dezvoltare a sectoarelor amintite la nivelul intregului judet.
Ca urmare s-a constituit clusterul Agro-Food-Ind Napoca, cluster menit sa reuneasca cei mai importanti actori ai sectorului agro-industrial clujean. Acest proiect are menirea de a contribui la dezvoltarea sectorului agro-alimentar si la aparitia in hipermarketuri a produselor autohtone.
Misiunea Clusterului Agro-Food-Ind Napoca o reprezinta promovarea colaborarii si cooperarii intre entitatile de afaceri, din sectorul agro-industrial, mediul academic si de cercetare, dar si incurajarea procesului de restructurare competitiva a sectorului si asigurarea participarii in multiple proiecte comerciale, nationale si internationale.
Dintre obiectivele generale ale clusterului pot enumera:
- crearea si promovarea unui cadru armonios de interactiune intre toti factorii interesati care activeaza pe lantul de valoare in domeniul agro-industrial;
- dezvoltarea unei platforme de cercetare-dezvoltare-inovare si orientarea sectorului privat catre inovare si transfer tehnologic;
- sustinerea si promovarea unor proiecte de interes comun, inclusiv proiecte de dimensiuni mari, transfrontaliere;
- sprijinirea integrarii ofertei de educatie cu nevoile reale ale mediului de afaceri din domeniul agro-industrial;
- promovarea si incurajarea spiritului antreprenorial oferind solutii pertinente pentru reinnoirea si modernizarea sectorului;
- crearea de instrumente si canale optime pentru gestionarea eficienta a informatiilor si oportunitatilor din domeniu;
- dezvoltarea de parteneriate, in tara si strainatate, in scopul atingerii obiectivelor asocierii;
- promovarea de initiative legislative menite sa corecteze - sau, dupa caz - sa reglementeze anumite aspecte de interes pentru sectorul de activitate;
- identificarea oportunitatilor de colaborare in directia sustinerii financiare prin diverse programe, parteneriate, instrumente si/sau operatiuni bancare;
- organizarea si participarea de/la forumuri, simpozioane, conferinte, seminarii, dezbateri etc, in tara si strainatate;
- elaborarea de proiecte pe diverse domenii menite sa asigure atat dezvoltarea asociatiei cat si a membrilor sau altor structuri interesate din domeniu;
- desfasurarea oricaror activitati necesare atingerii scopului si obiectivelor asocierii.
Sunt doua directii de actiune in ceea ce priveste dezvoltarea: odata accesarea de fonduri pentru functionarea si dezvoltarea a asociatiei denumite cluster si apoi punctual sustinerea diverselor sectoare prin intocmirea de proiecte si atragerea de fonduri europene.
In perioada urmatoare in interiorul clusterului vor functiona sectoare distincte de activitate, cresterea animalelor, comert, cultura mare, pomicultura. Fiecare responsabil de domeniul respectiv va crea in interiorul structurii program si oportunitati.
Hipermarketurile au o deschidere pentru produsele autohtone insa se simte nevoia implementarii si dezvoltarii de politici de bune practici, astfel incat tot ceea ce inseamna siguranta alimentara sa poata sa fie respectata si cantitatile solicitate sa fie cele corespunzatoare.
Proiectele europene din perioada 2014-2020 necesita o pregatire extrem de serioasa, astfel am convingerea ca initiativa Consiliului Judetean Cluj, una in premiera la nivel national, va genera un model de bune practici in domeniul agro-industrial demn de urmat la nivel national.
Stimati colegi, daca dorim performanta in sectorul agro-industrial trebuie sa sustinem introducerea, in mod real si efectiv, a produselor autohtone, pe rafturile supermagazinelor.
Sunt convins ca este momentul sa sustinem si sa promovam astfel de initiative pentru a se putea construi si implementa o strategie unitara in domeniul agro-industrial menita sa determine nevoile reale din domeniu si sa ierarhizeze prioritatile de investitii si de implicare in proiecte de atragere de fonduri la nivelul administratiilor publice locale in vederea dezvoltarii optime a zonelor rurale.
(Miercuri 11.09.2013 16:42, Mireille Astrid POPA) © estiri.ro
 Alte articole din aceasta categorie
ASEVI: 25 ani in productia detergentilor eficienti (27.11.2019)
Pan Food lanseaza un nou produs: SPIRALINE, napolitanele-spirala cu gust de copilarie (27.11.2019)
Liniile preorasenesti care asigura transportul calatorilor intre Bucuresti si localitatile din judetul Ilfov sunt reorganizate, incepand de la 1 ianuarie 2019 (01.01.2019)
Prognoza antreprenorului grec Pericles Venieris: Venituri de 100 de milioane de euro cu noua bautura racoritoare Green Cola, lansata recent in Romania (08.07.2018)
O noua imagine Oscar Downstream, aceleasi valori, o noua calatorie (13.06.2018)
Pancakes with travel flavour (02.03.2018)
Cummins Generator Technologies isi muta intreaga productie de generatoare electrice din Anglia in Romania (14.10.2017)
Sistema Italia, modelul italian in Romania: o prezenta istorica ce renaste (11.10.2017)
Carrefour lanseaza Card Plus, un nou program de fidelitate, pentru clientii supermarketurilor din 22 de orase (02.10.2017)
Nou record PROFI: opt inaugurari si o remodelare intr-o singura saptamana (30.09.2017)
 CURS VALUTAR
Marti 07.07.2020
1 EUR 4.8365 lei -0.03%
1 USD 4.2843 lei -0.56%
1 HUF 0.0137 lei -0.47%
1 RUB 0.0595 lei -1.98%
1 BGN 2.4728 lei -0.03%
1 MDL 0.2494 lei +0.20%
1 Gr. AUR 244.6054 lei -0.47%
Toate valutele
Luni 06.07.2020, BNR
Interviu / Exclusiv
Lili Fedorca: Izolarea si distantarea, in timpul pandemiei, afecteaza negativ individul la nivel psihic!

Lili Fedorca: Izolarea si distantarea, in timpul pandemiei, afecteaza negativ individul la nivel psihic!


Warning: mysql_num_rows() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/estirir/public_html/module/modul_primap_cautari.php on line 29
Reteaua de siteuri

© 2002 - 2020 estiri.ro. Toate drepturile rezervate.
gazduire siteuri
gazduit de fhr.ro
Pagina generata in 0.0603 sec.