Milioane de hectare au nevoie de custozi si finantare

estiri.ro - Stiri

Cauta inRSS
 Stiri / Economie / Agricultura
Milioane de hectare au nevoie de custozi si finantare
Milioane de hectare au nevoie de custozi si finantare
Ariile protejate din Oltenia isi asteapta custodele
Gazeta de Sud
30% din suprafata Olteniei reprezinta arie naturala protejata. ONG-urile si firmele pot deveni administratoare ale acestor zone si pot accesa fonduri UE ne-rambursabile de pana la 25 de milioane de euro pe proiect. Cum puteti deveni custode al unei arii protejate si de unde luati fondurile, cititi in cele de mai jos.

Ministerul Mediului si Padurilor (MMP) a dat in aceasta luna startul pentru custodia ariilor naturale protejate din Romania. Numai in Regiunea Sud-Vest Oltenia, ariile declarate protejate numara aproape 1,7 milioane de hectare, adica circa o treime din suprafata Olteniei. La sesiunea din martie 2010, ministerul a dat in custodie 14 arii protejate din Oltenia. Cele mai cunoscute dintre ele sunt aria Parang (30.000 de hectare), care cuprinde si statiunea montana Ranca din judetul Gorj, luata in custodie de Fundatia Guard Forest din Valcea, Nordul Gorjului de Est (49.000 de hectare), care cuprinde si pesterile Muierii si Polovragi, importante obiective turistice - luat in custodie de societatea Butterfly Effect SRL din Craiova, precum si Padurea Sarului (7.000 hectare) - care a ajuns in custodia Directiei Silvice Olt. Atribuirea in custodie a ariilor protejate se face conform Ordinului MMP nr. 1533/2008 - unde gasim criteriile in baza carora solicitantii sunt declarati castigatori. Dosarele pentru atribuirea ariilor naturale protejate trebuie sa contina urmatoarele documente: cerere scrisa; statutul, actul de infiintare, actul constitutiv sau hotararea judecatoreasca de constituire, dupa caz, cazierul fiscal, prezentarea detaliata a obiectului de activitate, declaratie autentica pe propria raspundere a reprezentantului persoanei juridice, din care sa reiasa ca nu se afla in procedura de insolventa, faliment sau orice forma de reorganizare judiciara, declaratie autentica pe propria raspundere din care sa reiasa ca nu a fost condamnata definitiv de o instanta de judecata pentru savarsirea de infractiuni sau contraventii prevazute de legislatia privind protectia mediului, CV al personalului implicat in exercitarea administrarii; descrierea capacitatilor tehnice existente destinate administrarii ariei naturale protejate (sediu, terenuri, minimum un autovehicul, birotica, mobilier, utilaje si unelte etc.); o propunere de plan de actiune pentru exercitarea administrarii ariei naturale protejate; angajamentul privind bugetul care se aloca anual, destinat exclusiv functionarii structurii de administrare, cu defalcarea cuantumurilor alocate pe categorii de cheltuieli; regulamentul de organizare si functionare a structurii de administrare. Persoana juridica este eligibila daca indeplineste mai multe conditii, printre care capacitati tehnice de administrare, capacitate stiintifica si financiara. O comisie alcatuita la nivel local evalueaza dosarele si desemneaza castigatorii.

Oportunitati pentru cei interesati

Numai o parte din ariile protejate din Oltenia au fost adjudecate. Conform statisticilor, circa 1,7 milioane de hectare din regiune sunt pe lista siturilor protejate, ceea ce inseamna circa 30% din suprafata Olteniei, spun specialistii in domeniu. Alte zone imbietoare si frecventate de turisti asteapta custozii, mai ales ca MMP va desfasura in curand o noua sesiune pentru depunerea dosarelor. Mentionam numai cateva dintre ariile interesante: Poiana Bujorului din Padurea Plenita (44,3 hectare), Valea Oltetului (1.600 de hectare), Valea Oltului Inferior (54.000 de hectare), Complexul lacustru Preajba-Facai (31 de hectare), Lacul Ionele (4 hectare), Lacul Caraula (62,8 hectare) etc. De retinut este ca MMP nu finanteaza activitatile legate de custodia ariilor protejate. Solicitantii trebuie sa dispuna de fondurile necesare pentru desfasurarea diferitelor activitati. Ei pot sa depuna insa proiecte europene in cadrul Axei Prioritare IV - din Programul Operational Sectorial (POS) de Mediu - Implementarea Sistemelor Adecvate de Management pentru Protectia Mediului.
Obiectivele acestei axe sunt conservarea diversitatii biologice, a habitatelor naturale, a speciilor de flora si fauna salbatica, precum si asigurarea managementului eficient al ariilor protejate, inclusiv "Natura 2000". Prioritatea este finantata din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala (FEDR), eligibile fiind administratiile de parcuri, ONG-urile, universitatile, muzeele etc.

Fonduri UE din belsug

Pentru perioada 2007-2013, fondurile alocate pentru finantarea Axei IV a POS de Mediu sunt de 215 milioane de euro, dintre care 172 de milioane de euro de la FEDR si circa 43 de milioane de euro - cofinantare de la bugetul de stat. Important de retinut este ca in cadrul POS Mediu nu exista limite de finantare pe proiect, in afara de cele din regulamentul de finantare din FEDR - teoretic, proiectele pot fi finantate nerambursabil cu sume de pana la 25 de milioane de euro.
In cadrul POS Mediu, au fost deja depuse proiecte pe Axa IV, spune Denisa Buzatu, director al Organismului Intermediar (OI) POS Mediu Craiova. "Am semnat deja finantarile pentru patru parcuri nationale (Cozia, Buila-Vanturarita, Portile de Fier, Defileul Jiului). Administratiile acestor parcuri sunt in subordinea Regiei Nationale a Padurilor (RNP). In prezent, se mai afla in pregatire noua proiecte si in implementare - alte trei. Printre aplicanti se numara Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Mehedinti, Asociatia Pro Natura din Drobeta Turnu Severin, Universitatea 'Constantin Brancusi' din Targu Jiu etc.", spune Denisa Buzatu. Interesant este ca in zonele date in custodie nu s-au depus inca proiecte. "Nu este obligatoriu ca aplicantii pe proiecte POS Mediu sa fie si custozi. Ei au avize de la Agentiile de Mediu, dar pot implementa aceste proiecte numai cu acordul custozilor", mai afirma Denisa Buzatu. Urmatoarea lansare de proiecte ar urma sa aiba loc la sfarsitul lunii aprilie 2010. Ea va fi deschisa doritorilor pana la sfarsitul lunii septembrie.

Custode la foc automat

Sa devii custode al unei arii protejate este un pas important in accesarea de fonduri pe POS Mediu. Aceasta si numai pentru ca stii din start ce activitati si proiecte nu pericliteaza biodiversitatea din zona. Daca nu esti custode, poti incheia un parteneriat cu ONG-ul custode al zonei pentru derularea proiectului. Obtinerea custodiei nu pare sa fie ceva complicat, daca ne luam dupa aplicantii care au avut castig de cauza in aceasta luna. De pilda, Butterfly Effect SRL, detinuta de Raluca Mihai, o tanara din Craiova de nici 30 de ani. Cu un capital social de doar 200 de lei, tanara si-a infiintat societatea in 2008. Si-a stabilit sediul social in apartamentul mamei sale, dar a si inchiriat un spatiu mai central. In 2008, firma, cu obiect principal de activitate "activitati ale agentiilor de publicitate", a avut o cifra de afaceri cu putin peste 10.000 de lei si un profit de 140 de lei. In 2010, firma a concurat pentru aria Nordul Gorjului de Est - o suprafata de peste 49.000 de hectare, unde se afla si pesterile Muierii si Polovragi - si a castigat, cu toate ca unii membri ai comisiei au opinat ca firma nu are suport logistic si financiar si nu i-au dat punctaj de trecere. In plus, firma a luat in custodie si aria acvifaunistica Maglavit (3.000 hectare). In urmatoarele sase luni, firma va trece la inventarierea speciilor protejate si va demara activitatea. "Am estimat un buget de 20.000 de lei, dar am refacut niste calcule si vom suplimenta pana la 50.000 de euro. Banii provin din profitul pe 2009 al firmei si imprumuturi. Ne bazam si pe proiectele pe care le vom accesa pe POS Mediu", spune Raluca Mihai. Patroana firmei sustine ca va achizitiona masini de teren second-hand (Lada Niva, ARO) pentru supravegherea ariei si va angaja paznici (rangeri). "Investim banii pentru a mediatiza zona. Este o investitie pe termen lung. Poate facem o pensiune acolo si ne scoatem banii. Apoi, accesam fonduri europene. In ceea ce priveste taxele pentru avizele de activitati si lucrari in zona, acestea vor fi modice, nu mai mari decat cele de la Mediu", mai spune Raluca Mihai.
(Miercuri 24.03.2010 09:27, Click NEWS) © Gazeta de Sud
 Alte articole din aceasta categorie
Franz Josef Jakobs din Germania a investit 1 milion de euro intr-o plantatie de sparanghel, in comuna Baneasa din judetul Giurgiu (05.04.2019)
Compania spaniola HUERCASA va construi o fabrica de produse BIO la Calarasi (24.03.2019)
Liviu Dragnea trimite o sageata in directia ministrului Petre Daea (10.03.2019)
Cum i-a ciufulit Petre Daea pe fazanii Cristache (TVR) si Prelipceanu (Digi 24) (21.02.2019)
Octavian Andronic despre cormoranii lui Daea: Un semnal serios si un avertisment perfect justificat (29.01.2019)
In judetul Calarasi, irigatiile inexistente reduc subventiile pentru agricultura cu cate 30 de euro pentru fiecare hectar (24.03.2017)
Trebuie sa ridicam in fiecare zona agricola hambare, depozite moderne dedicate exclusiv producatorilor romani (29.11.2016)
Ce mancam? Ce cantitate de reziduuri de pesticide consumam la fiecare masa? (19.04.2016)
Ar trebui sa se interzica in mod clar utilizarea de antibiotice in cazul animalelor sanatoase (11.03.2016)
Problemele fermierilor din Bucovina si judetul Suceava in atentia premierului Dacian Ciolos (16.02.2016)
 CURS VALUTAR
Miercuri 27.01.2021
1 EUR 4.8745 lei -0.00%
1 USD 4.0189 lei -0.01%
1 HUF 0.0135 lei -0.33%
1 RUB 0.0533 lei +0.19%
1 BGN 2.4923 lei
1 MDL 0.2310 lei +0.57%
1 Gr. AUR 238.4625 lei -0.31%
Toate valutele
Miercuri 27.01.2021, BNR
Interviu / Exclusiv
Paula Tudor: Mi se pare ca tablourile pe care le pictez in ultimul timp nu-mi apartin, mi-au fost daruite de cineva!

Paula Tudor: Mi se pare ca tablourile pe care le pictez in ultimul timp nu-mi apartin, mi-au fost daruite de cineva!

Ultimele cautari
telefonul telespectatorului la protv
numar de telefon cotoara elena valeria
cateva zeci de familii fara case
accident rutier 15 11 2009
telefonul
balan a in dra goste
pro tv pitesti serhan naim
accident hateg
martis biatrice
cupa romaniei box
Top cautari
telefonul telespectatorului la protv
antena
pro
rezultate
lista
isj satu mare posturi propuse pentru restrangere
rezultate titularizare educatoare bucuresti 2011
accident
accidente rutiere 2010 cluj bihor
raluca
Reteaua de siteuri

© 2002 - 2021 estiri.ro. Toate drepturile rezervate.
gazduire siteuri
gazduit de fhr.ro
Pagina generata in 0.0845 sec.