Managerul Institutului de Boli Infectioase Matei Bals, Adrian Streinu-Cercel a declarat, intr-un interviu exclusiv pentru Digi24, ca noul virus COVID-19 este de 10 ori mai slab decat virusul gripal. Medicul a mai subliniat ca igiena este foarte importanta, in astfel de cazuri.
Adrian Streinu-Cercel: Tinand cont ca vorbim de un context epidemiologic nou este normal sa urmarim contactii si sa verificam daca nu cumva mai sunt si alte persoane care sunt infectate, purtatoare, si care ar putea sa transmita virusul mai departe. Este o procedura simpla. Nu este nimic nou sub soare.
Acest virus este de 10 ori mai slab decat virusul gripal. Insa, tinand cont ca avem un germene nou care nu a mai fost in circulatie pana acum, toata lumea este alertata si e normal sa fie asa. Lumea medicala, vorbesc. Vad ca se alerteaza si ceilalti care nu ar trebui. Alerta de la nivelul lumii medicale este una, pentru ca noi trebuie sa stim si sa verificam de fiecare data cu ce venim in contact. Noi avem pe teritoriul Romaniei cel putin 4 coronavirusuri, altele decat noul coronavirus care dau infectii de tip respirator sau digestiv, fara niciun fel de problema, in timpul anului. Deci nu se pune problema ca nu stim de coronavirus si ca nu ar fi in Romania. Sunt virusuri de tip coronavirus, dar altele decat noul coronavirus.
Trebuie sa ne spalam din abundenta cu apa si sapun pe maini, trebuie sa ne spalam pe fata, trebuie sa evitam sa ducem mana la fata, la nas sau la ochi. Trebuie sa ne spalam imediat pe maini daca am tusit in palma sau am stranutat. Imediat, urmatorul gest este sa ne spalam pe maini.
Carla Tanasie, jurnalist Digi24: De cate ori trebuie sa ne spalam pe maini?
Adrian Streinu-Cercel: De cate ori am tusit in mana, de atatea ori ne spalam pe maini.
Carla Tanasie, jurnalist Digi24: Si daca intram in contact cu oamenii si dam mana?
Adrian Streinu-Cercel: Dam mana, ne vedem de treaba noastra, dupa care trebuie sa ne spalam pe maini. Mergem la restaurant. Primul lucru pe care il facem, mergem la grupul sanitar si ne spalam pe maini. Ne uitam si la grupul sanitar cum arata. Daca nu arata bine, plecati de acolo cat mai repede. Daca arata bine, mergeti frumos la masa, faceti ce aveti de facut acolo. Camerele trebuie aerisite foarte bine. Acolo unde nu intra aerul curat, intra doctorul. Atat de simplu este. Apa si sapunul fac mai mult decat 100 de doctori. Faptul ca decontaminam suprafata pielii de la nivelul mainilor reduce in mod substantial incarcatura bacteriana si microbacteriana.

(Sursa: Digi24)