CATAVENCII: O democratie din ce in ce mai indepartata (Autor: PATRICK ANDRE DE HILLERIN)
In urma cu patru ani si jumatate, Ludovic Orban devenea victima neinocenta a DNA, visul de a fi zdrobit in alegerile locale de Gabriela Firea fiindu-i intrerupt de finantarea ilegala pe care i-o ceruse lui Urdareanu pentru a-si plati, tot ilegal, aparitiile televizate la Realitatea TV si la B1 TV.
Dar Orban a priceput mesajul. Nu era pe placul Alinei Gorghiu, nu-l prea inghitea nici presedintele Iohannis, nu avea ce cauta el drept candidat la Primaria Capitalei. S-a retras din cursa, n-a mai candidat nici la parlamentare, ca nu se rezolvase dosarul, si a ajuns, de voie, de nevoie, somerul sau angajatul fictiv care a fost pana in noiembrie 2019. Pentru ca n-a facut scandal, nu s-a victimizat si pentru ca si-a acceptat spasit punerea la colt, in cele din urma Orban a fost lasat sa devina presedintele partidului. Gasca spritangiilor galagiosi a infrant gasca incompetentilor plini de platitudini.
Iar presedintele Iohannis a invatat din greseala. A invatat ca, pentru gloria-i personala, pentru inflorirea Romaniei capitaliste si pentru cauza PNL, nu trebuie sa priveasca decat inainte. Tot inainte, acolo unde procurorii DNA nu se mai leaga de membrii partidului prezidential pentru ca dauneaza in alegeri.
Asa ca, de atunci, oricat de pe fata ar fi bagat membrii PNL mana in buzunarele statului, oricate legi ar fi incalcat, oricat de multe infractiuni ar fi faptuit, nici macar un singur procuror nu s-a ostenit sa deschida vreun dosar.
Dupa ce a ignorat CSM-ul in procesul de numire a sefilor de parchete, Iohannis i-a luat lui Orban tambalul si l-a ascuns sub batista in care-si suflau si Bratienii nasul, inca de la infiintarea primului partid dinastic romanesc. O vreme, pana cand se termina al doilea mandat al sibianului, anticoruptia a fost pusa in cui. Cel putin in ceea ce-i priveste pe penelisti. E liber la fonduri dirijate pe criterii de apartenenta partinica, e liber la licitatii trucate, e liber la bataie de joc, furt, dans si voie buna.
De la inaltimea sondajelor in care stau surprinzator de bine, penelistii se uita sfidator la toata lumea. Sunt siguri ca-si vor asigura puterea pentru urmatorii patru ani. Asa cum zicea un sef de organizatie judeteana PNL, au pana si Politia la dispozitia lor. Nu le pasa de nimic, nu le este teama de nimic.
Miza, pentru ei, este enorma. Daca pun mana pe judete, primarii, Parlament si Guvern, n-or sa aiba vreodata nevoie de pensii speciale. Si le trag singuri din bugetul statului acum, cat sunt inca in activitate.
In ultima sa guvernare, PSD a fost mereu sub lupa, inca din momentul in care s-au anuntat rezultatele parlamentarelor din 2016. La nici o luna, adversarii au scos lumea in strada si au tinut-o acolo mai bine de doi ani. Aliatii din PPE ai PNL au presat si ei, dorindu-si perpetuarea controlului popularilor europeni asupra intregii Europe. Ambasadele, extrem de atente, vedeau cum cade aiurea un ac pe SEAP si luau atitudine instantaneu. Coruptie, coruptie, huo! Si, desigur, programul de mare respiratie intelectuala MUIE PSD!.
Daca procurorii ar mai organiza, zilele astea, flagranturi printre politicienii aflati la guvernare, trei sferturi dintre penelisti ar fi vazuti de toata lumea cu mainile fosforescente. Dar procurorii sunt linistiti, cuminti, isi mananca in tacere salariile fabuloase si o freaca suveran.
Ambasadele au amutit, satisfacute. Visul lor s-a implinit, firmele multinationale pe care le reprezinta mai abitir decat isi reprezinta statele au perspective banoase sub viitoarea conducere penelista, asa ca nu le mai intereseaza daca partidul prezidential duce coruptia acolo unde n-a mai fost pana acum nici macar in Romania.
Iar multimile? Multimile, ne spune Guvernul, nu pot fi mai mari de 100 de persoane, fie ca vor sa se bucure, fie ca vor sa protesteze. Pe noile reglementari, aprobate zilele astea, daca vrei sa-i reprosezi ceva Guvernului din strada, o faci inutil, pentru ca 100 de oameni nu impresioneaza pe nimeni. Parca-l si vad pe Orban ranjind:
- Impotriva PSD au iesit sute de mii de oameni in toata tara. Impotriva noastra nu ies decat cate o suta. Vedeti cat de iubiti suntem?.
Ca sa nu mai vorbim de exceptionalul spirit civic al protestatarilor de meserie. Acum, ca fura PNL, acum, cand exista nenumarate dovezi, li s-a facut lehamite de implicarea civica. Nu-i mai intereseaza, nu li se mai pare grav. Stau cuminti pe Facebook si posteaza despre pisici, tenis, scandaluri din case regale straine, moda, alea-alea. Ii doare mai mult moartea lui George Floyd decat faptul ca masurile luate de Guvernul Orban au dus la moartea a 4.185 de cetateni romani infectati cu COVID-19.
Vietile romanilor nu conteaza. Culmea, nici macar pentru romani.
Si nu, nu exista scuze pentru faptul ca, peste doi-trei ani, activistii sufletului se vor trezi din nou, spunand:
- N-am stiut ca sunt atat de ticalosi!.
Ati stiut. Guvernul Orban-Iohannis a oferit o versiune beta, timp de un an. Daca versiunea beta este atat de crunta, atat de nepasatoare la legi, reguli si bun-simt, n-aveti cum spune ca nu v-ati putut imagina cum va fi atunci cand vor avea absolut toate parghiile puterii in mana.
Cam asta e, Romania. 31 de ani de democratie, fie ea si imperfecta, te-au obosit prea mult. Odihneste-te. Te-oi trezi tu, ca de obicei, prea tarziu.

(Sursa: catavencii.ro)