Marti, 28 iulie, de la ora 19:00, in gradina Muzeului Antipa are loc lansarea volumului Din Antarctica la Scarisoara. Pe urmele lui Emil Racovita, de Cristian Lascu si Helmut Ignat, publicat recent la Editura Humanitas. Cartea este biografia unuia dintre cei mai mari exploratori si oameni de stiinta romani si un spectaculos jurnal de calatorie.
Alaturi de cei doi autori ai volumului, speologul Cristian Lascu si fotograful Helmut Ignat, la eveniment participa dr. Dumitru Murariu, directorul Institutului de Biologie al Academiei Romane, si Alexandru Mironov, realizator de emisiuni radio-tv de popularizare a stiintei si senior-editor al revistei Stiinta & Tehnica. Moderator: Corina Negrea, realizator de emisiuni de stiinta la Radio Romania Cultural.
Discutia se opreste asupra extraordinarei vieti a lui Emil Racovita, asupra cercetarilor lui si a institutului de speologie pe care l-a infiintat in 1920 si asupra unor ecosisteme putin cunoscute, dar de o diversitate surprinzatoare: Antarctica si pesterile explorate pentru prima oara de Racovita, apoi de alti speologi romani.
Cristian Lascu a lucrat ca geolog prospector, apoi ca cercetator la Institutul de Speologie Emil Racovita. A facut mai multe descoperiri, cea mai importanta fiind Pestera Movile din Dobrogea. Activeaza ca fotograf al domeniului subteran, este pionier al scufundarilor in Romania si activist cu realizari concrete in domeniul conservarii naturii. Vreme de 12 ani a fost redactor-sef al revistei National Geographic Romania.
Helmut Ignat este fotograf pentru revistele National Geographic Romania si Traveler din 2009, pentru care a realizat articole pe subiecte internationale (Antarctica, Masai Mara, Thailanda, Venetia, Singapore, Malta) si locale (Delta Dunarii, Parcul Natural Vacaresti, Parcul Herastrau, Viscri). Expozitii personale: Antarctica: Dincolo de capatul lumii (TIFF, Cluj), Delta Dunarii si mica delta a Bucurestiului (ICR Paris), Parcul Natural Vacaresti (Piata Universitatii, Palatul Parlamentului, Palatul Sutu). A publicat albumul foto Cantecul lebedei mute.

(MAP & FPM)