Amosnews: SAPTEZILE Saptamana 27 ( 29 iunie -05 iulie )
- Se intampla tot mai putine lucruri notabile de cand COVID tine afisul actualitatii. Elementul dominant al saptamanii este decizia Curtii Constitutionale, care a considerat carantina neconstitutionala, atata timp cat e aplicata prin ordin de Ministru si nu printr-o lege, cum ar trebui sa se intample cu orice reglementare care priveste drepturile fundamentale ale cetateanului.
- Curtea prinde din nou in offside legislativ Guvernul de amatori al lui Orban, care nu e in stare sa dea la verificare constitutionala inainte sa emita legi sau ordonante. Evident ca decizia luata in unanimitate de cei noua judecatori constitutionali - inclusiv dizidenta Livia Stanciu - l-a lovit in moalele capului sau vopsit pe Orban care, buimac, nu a reusit sa faca alt comentariu decat se instige populatia la nerespectarea deciziei Curtii.
- Era sub presiunea reactiei celor internati sau izolati cu forta, dintre care nu putini s-au cerut de indata acasa, odata cu publicarea solutiei in Monitorul Oficial.
- Aceasta miscare vine pe fondul cresterii explozive - spune Tataru - a noilor cazuri de infectari rezultate din testele Ministerului, care ne plaseaza pe locul zece in Europa ca numar de bolnavi si ne pune pe lista tarilor in carantina turistica.
- De altfel, relaxarea prematura ne-a pus in situatia de a deveni exportatori de COVID printr-o turista de-a noastra depistata pozitiv la un hotel din Creta - primul caz de acest fel din Grecia.
- Desi in mare foame de turisti, elenii nu au ezitat sa inaspreasca controalele, accesul romanilor fiind permis printr-o singura vama si acolo cu supliciul unor cozi de multi kilometri si ore de asteptare.
- In conditiile de fata nu a mai constituit o surpriza faptul ca guvernul roman a anulat relaxarea din etapa a 4-a, amenintand chiar cu o posibila reintroducere a Starii de Urgenta, in cazul in care cei aflati in vacanta vor continua sa nu tina cont de regulile de protejare.
- O mare deceptie pentru industria turistica a constituit-o faptul ca Guvernul si-a incalcat promisiunea de deschidere a restaurantelor interioare, facuta la o intalnire cu reprezentantii domeniului, amanarea unei decizii pentru dupa 15 august facand sa creasca perspectiva falimentului, in special pentru turismul de litoral care nu ar mai avea timp sa recupereze pierderile.
- Tot mai putin prezent in prim planul public a fost presedintele. Nu ne-a mai indemnat la stat in casa si nici la purtat masca. Nici nu a mai amenintat, lasandu-i pe Arafat si Tataru sa o faca. Romanii si- au mai amintit de el doar cu prilejul evenimentului (complet anonim) al lansarii relansarii economice, de la Clubul Diplomatilor, unde s-au promis cai verzi pe pereti pentru urmatorii patru-cinci ani. Aproape nimic nu a retinut atentia comentatorilor, mai putin chiar decat la celalalt eveniment prezidential - Romania educata.
- O grea lovitura pentru guvernul liberal a constituit-o respingerea propunerii de desfiintare a Sectiei Speciale de Justitie in Camera Deputatilor, dupa avizul negativ de la CSM. Eforturile lui Predoiu de a finaliza unul dintre obiectivele principale ale guvernarii liberale s-au irosit in van, ca si sperantele celor care aveau sa se teama de efectele investigatiilor sectiei.
- De parca COVID-ul nu ar fi de ajuns, mama natura ne tranteste iar niste avertismente ecologice, producand inundatii si viituri catastrofale in aproape toata tara. Care se lasa cu pagube si cheltuieli de urgenta (fara licitatii) (AMBIDEXTRU)