www.libertatea.ro informeaza: Statul Michigan are jumatate din populatia Romaniei si aproape 4.000 de morti de coronavirus. Detroit este centrul epidemiei, una dintre cele mai grave din Statele Unite. Guvernatoarea Gretchen Whitmer a impus restrictia stati in casa pe 24 martie si a prelungit-o pana pe 15 mai.
La inceput zeci, apoi sute de oameni au protestat in fata sediului legislativului statului. Oamenii s-au inghesuit, au strigat, s-au opus si starii de urgenta si regulilor de distantare fizica. Politia a avut o prezenta discreta.
In ultimele zile, protestele au crescut, nu neaparat in amploare, cat in acutele manifestarii. Unii dintre rebeli au adus steagul Confederatiei, altii au purtat zvastici si cativa au reusit sa intre, inarmati, in Capitoliu. Ce a facut guvernatoarea? A spus ca: Intelege frustrarea celor care sunt obligați sa stea acasa din cauza nevoiti de a lupta cu COVID-19. Crede ca opinia cetatenilor nu e aceeasi cu a manifestantilor si ca, prin urmare, protestatarii nu pot avea pretentia ca reprezinta intregul stat, ea avand mandat sa-i serveasca pe toti cetatenii. S-a multumit sa numeasca deranjanta prezența oamenilor cu arme la usa biroului sau. A respins ideea ca redeschiderea economiei trebuie facuta pe baza politicii, protestelor, sondajelor de opinie sau a orice altceva decat cele mai recente date si expertize ale specialistilor din sanatatea publica.
In Michigan, dar si in alte state americane, protestele dureaza de peste o saptamana.