19 martie la 12:19
Episodul 2 din Jurnalul meu de #pandemie, pentru ca imi pasa.
In asteptarea vaccinului, peste 80 de studii clinice cu medicamente sunt in desfasurare, conform #OMS, iar chinezii au 150 de studii clinice ale lor in derulare. Sa nu credeti ca nu cer si studiile timp, insa pentru pacientii critici se fac incercari disperate, din care unele dau rezultate. Deci nu au aprobare #FDA, insa omenirea este in #pandemie si se folosesc. Studiul multicentric international se numeste #SOLIDARITY si compara intre ele moleculele din 10 tari.

Doua stele rasar pe cer astazi:
#Remdesivirul si #Tocilizumabul.

1. Remdesivirul a fost dat pentru prima data la pacientii de pe vasul de croaziera din Japonia, care erau intr-o forma severa, ca o incercare disperata si a dat rezultate excelente. Bruce Aylward, Director adjunct #OMS, citat de Le Monde, spune:
- Nu exista actualmente decat un singur medicament la care ne gandim ca ar putea avea eficiența, #remdesivir.
Medicamentul a fost conceput initial pentru tratamentul #Ebolei si actioneaza prin inhibarea unei proteine a virusului. Specialistii romani, despre care v-am spus anterior ca sunt exceptionali, dispun de medicament si l-au inclus in schema terapeutica prin programul de sanatate.

2. Paolo Ascierto, imunolog celebru in lupta cu melanomul cutanat, medic italian din Napoli, a dat tocilizumab, un medicament folosit in artrita reumatoida, la pacientii #COVID cu pneumonie forma severa si a obtinut rezultate foarte bune, pacientii scazand necesarul de oxigen. El indica faptul ca boala declanseaza cresteri de interleukine si ca acest inhibitor de IL-6 , aprobat de #FDA din 2017 pentru artrita reumatoida, da rezultate. Comisia Nationala de Sanatate a Chinei a inclus #Tocilizumab in ghidul national de tratament #COVID19.

Spitalul Colentina este spital suport pentru Matei Bals si astazi s-au stabilit pasii pentru circuite in caz de adapostire a pacientilor cu COVID. Se lucreaza in echipe pluridisciplinare cu medicii din cele doua spitale. Pacienții care nu sunt infectati cu #SARSCO-V-2 si se afla pe terapie biologica vor primi scrisoarea medicala de la rezidenti la poarta spitalului, apoi medicul de familie va fi asistat telefonic de catre rezidenti in completarea pe computer a formularului special, iar pacientii isi vor procura medicatia de la farmaciile din oras.