siblondeleganesc.ro: Nu faceti provizii, nu anulati concedii. Panica e mai rea decat coronavirusul - interviu cu medic epidemiolog si infectionist, dr. Cristina Monica Puscasu (Autoare: Miruna Ioani)

In ultimele zile, le-am vazut pe toate. Mesajul viral de pe whatsapp, care zicea despre coronavirus si gatul umed, precis il stiti (cica e un comunicat de la Ministerul Sanatatii, sa ne pastram gatul umed tot timpul, ca asta ne va salva. Si, cand nu putem tine gatul umed, sa luam niste apa in maini.) Nu radeti, ca mai sunt. Am vazut doi pasageri infasurati in folie de plastic intr-un avion, (da, oamenii) din cap pana in picioare, ca sa fie siguri ca-s protejati. Persoane care si-au cumparat baxuri intregi de apa plata, ulei, faina si conserve de cate feluri or exista. Am vazut o cutie de masti de unica folosinta, la 499 lei. Episcop care ne spune ca untdelemnul ne va proteja. Mi-ati scris chiar si mie sa ma intrebati ce parere am si ce fac. Asta m-a onorat intr-un fel pe care nu vi-l puteti imagina. Stiti insa ca in situatii serioase, in general, si in aspecte medicale, in particular, trebuie sa ne bazam pe fapte solide si pe informatii reale, de la experti. Mai ales de cand cu Medicentrum, platforma pentru evaluari medicale la distanta infiintata de sotul meu, cred ca responsabilitatea noastra a crescut si ma straduiesc sa va aduc informatii oneste si obiective, care consider ca pot avea un impact greu in deciziile pe care le luati pentru dumneavoastra si familia dumneavoastra. Eu sunt dentist, nu sunt medic specialist epidemiolog sau infectionist. De asta, am asteptat. N-a fost usor. Sa gasesc un medic dispus sa stea de vorba cu mine deschis si onest, cu nume, prenume, despre ce se intampla acum. Iata: dr Cristina Puscasu e medic din echipa noastra, cu dubla specializare de epidemiologie si boli infectioase. Ii multumim tare pentru cat de amabila si disponibila a fost. Sa aveti rabdare sa cititi tot, veti intelege la final ca n-a fost timp pierdut.
- Doamna doctor, care-i atmosfera prin spitale cu acest coronavirus care sta pe la usi?
- Dr. Puscasu: Asa cum este si in afara lor- agitata, aglomerata, nu ne plictisim. Si pacientii sunt la fel de curiosi si nelinistiti in ceea ce priveste acest mediatizat new entry - coronavirusul. Indiferent de motivul pentru care sunt in spital, fie ca sunt pacienti, fie ca sunt doar insotitori, fara legatura cu simptomele lor sau cu legaturi create involuntar, la fel ca toate cunostintele noastre care ne abordeaza mai des decat au facut-o in ultima perioada- au temeri. Si dubii. Si o multime de intrebari. In plus mai au si o sumedenie de informatii- unele veridice, altele nu, dar cu siguranta mai multe decat in mod obisnuit.

- Miruna Ioani: Care ar fi cele mai importante lucruri pe care ar trebui sa le stim despre coronavirus asa, ca oameni simpli, nu ca specialisti?
- Dr. Puscasu: Coronavirus este, de fapt, o familie de virusuri (virusuri sunt agentii patogeni care perturba functionarea normala a organismelor vii; virusi sunt in informatica programele care au capacitate de autoreplicare concepute pentru a perturba functionarea calculatoarelor). Aceasta categorie de agenti patogeni e cunoscuta de fiecare dintre noi fiind responsabila de viroze sau raceala obisnuita, pe care am experimentat-o intr-un moment al vietii noastre mai toti. Sunt cunoscute 7 tipuri de coronavirusuri care au infectat si provocat boli la om insa pot provoca boli si la anumite specii de animale. Noua tulpina de coronavirus ( 2019-nCoV) a fost identificata la om pentru prima data la sfarsitul anului 2019. Faptul ca nu sunt cunoscute suficiente caracteristici, comportamente si consecinte suscita parte din interesul adresat acestuia. Informatiile de care beneficiem in acest moment arata ca aceasta tulpina are o capacitate mai mare de transmitere (o persoana infectata poate contamina mai multe persoane comparativ cu tulpinile cunoscute anterior), nu insa si o virulenta care sa exceada celelalte virusuri. Adica posibilitatea de a contacta virusul este crescuta, nu neaparat si consecintele. Sunt afectate serios persoanele varstnice cu patologie preexistenta (boli cronice, imunodepresii), insa exista un numar semnificativ de persoane vindecate. Semnele de boala seamana cu cele din infectiile virale cu tropism respirator: febra, rinoree, dificultati la respiratie. Exista persoane infectate care nu au dezvoltat simptomatologie.

- Miruna Ioani: Cat de tare ar trebui sa ne sperie ca nu exista vaccin impotriva acestui virus?
- Dr. Puscasu: Vaccinul este o modalitate facila de prevenire a imbolnavirilor, fiind capabil sa genereze raspunsul imunitar adecvat al organismului astfel incat la intalnirea reala cu un anumit virus sa ne poata apara, sa nu ne mai imbolnavim sau sa facem o forma usoara de boala. Nu avem (inca) vaccin impotriva coronavirusurilor. Timpul si dovezile medicale ne vor demonstra cat de util ne-ar fi in acest moment. Dar avem vaccin impotriva altor virusuri ( gripal de exemplu, sau varicelo-zosterian, sau impotriva a parte din virusurile hepatitice). Cati dintre noi ne-am vaccinat? Sau i-am vaccinat pe cei apropiati noua? Intre 10 si 30%, in cel mai bun caz. Adica nu ne-am prea inghesuit sa beneficiem de ce avem. Mai mult decat atat, exista infectii virale - cea mai elocventa fiind infectia cu virusul imunodeficientei umane (HIV) - care dupa mult timp de la sperietura produsa de identificarea virusului si a bolii produse, inca nu beneficiaza de un vaccin eficient. Dar boala si raspandirea ei sunt tinute in frau. Din aceasta perspectiva, nu cred ca motivul de ingrijorare este inexistenta vaccinului. Cu toate ca, personal, consider ca ar putea ajuta.

- Miruna Ioani: Multi spun: nu va panicati, panica dauneaza grav sanatatii. Dar cum poate fi panica mai rea decat un virus?
- Dr. Puscasu: Panica este generata de necunoastere. Si de accesul la informatii din surse necontrolate. Dar poate avea efecte excesiv de daunatoare, ea distorsioneaza realitatea. Putem actiona nepotrivit, pierdem controlul propriilor actiuni. Cu virusul (in cel mai rau caz) convietuim cateva zile. Cu panica, perioade semnificative din vietile noastre. Nu degeaba OMS a declarat si infodemic, adica epidemie de informatii nocive, concomitent cu epidemia provocata de 2019-nCoV .

- Miruna Ioani: Care-i situatia reala in Romania? Credeti ca suntem pregatiti sa facem fata unei crize in sanatate? Credeti ca ni se ascund lucruri? Dupa Colectiv, oamenii sunt ingrijorati pe buna dreptate.
- Dr. Puscasu: Situatia din Romania este latina. Cu excese, cu atitudini de moment, cu interpretari personale, cu patimi si cu multe orgolii personale. Traim permanent o criza in sanatate. Aparitia 2019-nCoV va schimba doar vectorul, nu neaparat situatia. Trebuie insa sa mentionez ca tarile in care au fost inregistrate cazuri si mortalitatea este foarte mica sunt tarile ale caror sisteme de sanatate publica pot impune masurile necesare. Acolo unde capacitatea de reactie adecvata este scazuta, mortalitatea este mai mare. Nu cred in teoriile conspirationiste, nu cred ca adevaratii profesionisti din sanatate sunt capabili de ascuns lucruri cu adevarat importante. Poate doar cei in goana dupa senzational sau cei cu interese din alte domenii. Dar nu cred ca, in conditiile de mediatizare actuale, se poate ascunde ceva.

- Miruna Ioani: Preturile la masti au crescut intr-o zi cat altele in 10 ani. N-am mai vazut asa ceva. Merita sa cheltuim banii pe ele? Cine si cand ar trebui sa poarte o masca, de fapt?
- Dr. Puscasu: Interesele financiare, politice sau conjuncturale nu fac obiectul preocuparilor mele. Dar parerea personala este ca nu este indicat sa cedam impulsurilor de a achizitiona bunuri care nu ne sunt folositoare. Nu trebuie ca persoanele care nu prezinta simptome sa poarte masti. Mastile sunt utilizate pentru a nu transmite boala. Nu ne pot proteja in totalitate, virusurile sunt transmise in particule foarte fine. Recomandarile de purtare a mastii (care apropos este de unica folosinta, nu se curata, nu se imprumuta, nu se atinge frecvent, se spala mainile inainte de atingerea ei) sunt:
- persoane cu simptomatologie respratorie
- personal medical sau persoane care ingrijesc bolnavi
- persoane ale caror profesii implica contact apropiat cu un numar semnificativ de clienti sau care activeaza in zone aglomerate
Masca se poarta in principal pentru a face ca cei din jurul tau sa se simta in siguranta.

- Miruna Ioani: Ne linisteste faptul ca se incalzeste vremea?
- Dr. Puscasu: Incalzirea vremii nu are legatura cu transmiterea virusului. Au fost inregistrate cazuri si in tari unde temperaturile sunt crescute -cca 30 grade Celsius ( Singapore, Iran)- concomitent cu cazurile din China, unde acum sunt cam 10 grade.

- Miruna Ioani: Ne facem provizii acasa?
- Dr. Puscasu: Doar in cantitati uzuale, din produse pe care le utilizam in scopul mentinerii sanatatii noastre - sapun, eventual dezinfectant pe baza de alcool pentru tegumente si suprafete, produse de curatenie, batiste de unica folosinta, alimente adecvate (fructe, legume crude). Nimic din ceea ce nu am cumpara la o aprovizionare obisnuita, cu mai multa atentie catre produsele care ne mentin sanatosi.

- Miruna Ioani: Ne anulam concediul de anul asta?
- Dr. Puscasu: Ne luam concediul anual, petrecem timp cu cei dragi. Destinatia o putem alege, astfel incat sa evitam locurile excesiv de aglomerate (cum sunt, de exemplu, vasele de croaziera, dar si autocarele de capacitate mare, in care ar trebui sa petrecem mult timp) dar sa petrecem si timp in aer liber, cu activitati fizice, de relaxare.

- Miruna Ioani: Care-s cele mai importante masuri pentru a ne proteja de coronavirus?
- Dr. Puscasu: Masurile care au cea mai mare eficienta sunt cele care sunt si cel mai simplu de aplicat
-spalarea mainilor cu apa si sapun sau dezinfectia cu o solutie hidroalcoolica- inainte de masa, dupa ce ne-am intors din oras, dupa folosirea toaletei, dupa contactul cu zone utilizate de multe persoane " de exemplu autobuzul, scarile rulante din mall, dupa ce ne-am dezbracat de hainele de strada, dupa ce ne-am trecut mana prin par, dupa ce am stranutat, dupa ce am despachetat cumparaturile si am aranjat ambalajele cumparate din magazin, inainte de a ne atinge fata, nasul, gura
-igiena respiratorie- stranutam , tusim, ne suflam nasul in batista de unica folosinta pe care o aruncam si ne spalam pe maini
-utilizam propriul prosop in baie, propriul pahar si set de tacamuri acasa si obiecte de unica folosinta in locuri publice
-un stil de viata sanatos- alimentatie nutritiva- fructe si legume proaspete, lactate, proteine de calitate superioara ( ou, peste, carne slaba), respectarea programului de somn, desfasurarea activitatilor fizice, timp petrecut in aer liber, evitarea toxicelor si a stimulentelor
-evitarea aglomeratiilor (preferam sa iesim cu copilul in parc adecvat imbracati chiar daca este inca frig decat sa mergem la locul de joaca din Mall)
-evitarea interactiunii cu persoane bolnave
-suntem atenti la ce ne transmite propriul organism " cand ne simtim obositi fara motiv, cand ne doare ceva, cand simtim ca facem febra- si avem grija de noi- si sa ne mentinem sanatosi.Este ca in cazul pilotilor de avion- ca sa poti salva alte persoane trebuie sa fii capabil sa te salvezi pe tine intai.
-nu administram medicatie preventiv sau la indicatia cunostintelor

- Miruna Ioani: Ieri am distribuit o stire falsa. Pur si simplu, m-a pacalit. De unde ne luam informatiile corecte?
- Dr. Puscasu: De la medicul de familie sau medicul de specialitate, carora ne adresam in caz de simptomatologie prezenta, de la autoritati competente (insp.gov.ro de exemplu prezinta situatia actualizata si materiale informative pentru populatie in limba romana sau ecdc.europa.eu, sau who.int). Reducem vizionarea programelor TV sau expunerea la informatii din surse media comune.

- Miruna Ioani: Ce facem cu copiii in acest context? Ii mai ducem la scoala? Noi avem bilete la teatru de papusi, luate din ianuarie, in randul 1.
- Dr. Puscasu: Copii merg la scoala daca nu au semne de boala ( febra, rinoree, stranut). Nu sunt raportate cazuri de infectare la copii probabil si pentru ca sistemul imunitar al acestora este mai competent decat cel al adultului. Izolam copilul la domiciliu in cazul aparitiei semnelor de imbolnavire pentru a limita transmiterea si a proteja colectivitatea in care se va reintoarce. Mergem la teatrul de papusi, mergem in parc , la muzeu, la bunici. Cat timp copilul ( si adultii din jur) nu au semne de boala. Preferam sa ne deplasam pe jos, sau cu bicicleta, sau cu autoturismul personal in detrimentul autobuzelor aglomerate.

- Miruna Ioani: Ce credeti dv si colegii dv medici despre felul in care presa a gestionat pana acum situatia atat local, cat si global?
- Dr. Puscasu: Presa consider ca nu a gestionat situatia, a agravat-o ( cu sau fara motiv este discutabil). In situatii neplacute si inconfortabile actiunile acesteia ar trebui coordonate de specialisti in beneficiul populatiei, nu pentru escaladarea situatiei.

- Miruna Ioani: Ceva ce considerati important de zis, ceva ce nu v-am intrebat.
- Dr. Puscasu: E important sa fim capabili sa avem grija de sanatea noastra in orice moment, nu numai in situatii de criza. Avem nevoie de cea mai buna versiune a noastra toata viata.

- Miruna Ioani: In final, poate ne dati un sfat legat de cum sa nu ne pierdem mintile.
- Dr. Puscasu: Nu ne pierdem mintile pentru ca avem multe de facut. Epidemia va trece, ne vom confrunta cu alte provocari carora le vom gasi solutii. Fiecare dintre noi este construit intr-un mod incredibil de inteligent dar depinde de fiecare sa-si gestioneze resursele cu care a fost inzestrat.
________________________________________

Iar daca aveti nevoie de un medic in perioada aceasta, dar parca nu v-ati chiar duce pe la vreun cabinet fara sa fie cu adevarat necesar, aveti o solutie buna de tot: evaluarea medicala la distanta. Adica, va trimiteti povestea impreuna cu analize si RMN si ce mai aveti prin platforma Medicentrum, un medic va suna si va da un sfat in cel mai scurt timp. Rapid, usor, fara sa va inghesuiti in autobuz cu alti calatori, fara sa asteptati pe la usi langa alti bolnavi. Poate fi totusi necesar sa va prezentati la un cabinet, dar atunci o veti face cu toate investigatiile si toate analizele puse la punct, ca sa nu faceti 3 drumuri in loc de unul singur. In general, dar mai ales in contextul actual, e de preferat sa evitati expunerea la alte virusuri si intalnirea cu oameni bolnavi. Pe dr. Cristina Puscasu o gasiti pe Medicentrum. Aria de pediatrie nu o acoperim inca, e ceva la care lucram deja. Intre timp, pentru intrebari generale legate de copii, puteti apela Peditel, 1791. Sanatate.