SIBLONDELEGANDESC: Mi s-a propus anestezie generala pentru tratamentul copilului la dentist. Ce sa fac? (Autoare: MIRUNA IOANI)

Cat de necesara e anestezia generala la un copil mic, e intrebarea de pe buzele tuturor. Parerile sunt impartite, daca vreti sa o cititi pe a mea, va invit aici. Voi incerca sa fiu cat de scurta pot.
Am tratat, la viata mea, si copii mici, dar am si trimis la spital, pentru anestezie generala. In UK, unde am lucrat, se chema protocol. Tratamentul pentru copii era suportat de stat, existau niste cai clinice clare, dar tot era importanta judecata dentistului in fiecare caz.
Cel mai tanar pacient care a stat sa ii fac o injectie si sa ii scot un dinte avea 4 ani. A cooperat din a doua incercare si am plecat acasa cu totii, fericiti in acea zi. In schimb, am avut alta pacienta, de 17 ani, cu fobie de dentist, pe care toti medicii din clinica au venit sa o convinga sa ma lasa se lucrez, dupa ce fugise de doua ori din spital, de la tratamentul sub anestezie generala, de aia au zis ca nu o mai primesc. Ei au incercat de doua ori, i-au tinut ora operatorie, sala, personal, ea a fugit. Eu eram ultima sansa a ei. O durea tare si tot am convins-o greu. Dupa ce am rezolvat urgenta, nici ca s-a mai intors.
Am inteles ca varsta e un factor variabil. Am avut pacient adult care facea atacuri de panica la fiecare vizita la cabinet. Le stia gestiona, ne opream, respira si continuam. Nu voia sedare, desi e o optiune.
Dar am avut mult mai multi care nici nu discutau. Unii vorbeau cu mine din usa. Cu altii mergeam la baie sa vad macar cati dinti au in gura sau ce au, ca sa pot face o trimitere decenta la spital.
Foarte multi copii cu dintii praf. In general, acestia sunt copiii cei mai speriati. Si cu dintii cei mai stricati. E un cerc vicios. Sunt speriati, nu se spala pe dinti, nu merg la dentist, dintii se strica tot mai rau si e mai mult de lucru aici.
Acesti copii nu sunt nici rai, nici rasfatati, parintii lor nu sunt nici inconstienti, nici comozi. Dentistul nu e pus acolo sa faca o caracterizare de personaj, ci o cantarire a riscurilor versus beneficii.
Apoi, sunt copii cu afectiuni mintale, cu care nu te poti intelege nici sa fii Maica Teresa printre dentisti. Si e periculos sa intri in gura oricarui om care nu coopereaza, riscurile de accidentare sunt foarte mari.
Totusi, nu as sari imediat cu anestezia generala.
Mai intai, as raspunde la urmatoarele intrebari:
Cat e de grav?
Mai putem astepta 6 luni? (In 6 luni, as merge saptamanal la dentist, sa prinda incredere copilul, plus ca, daca e mai mare, sansele sa coopereze cresc)
Ce se intampla daca nu tratam? Pierde dintele sau are si dureri? Se poate infecta? Nu putem astepta?
Am insistat destul cu tratamentul? L-am dus la dentist de multe ori? Am cerut a doua parere? M-am jucat cu el, repetat? Am citit carti? Eu ma duc la dentist regulat? (Si asta e important) Cati dinti sunt de tratat?
Mi-a scris mai demult cineva din Germania, ca i s-a propus baiatului ei anestezie generala pentru o carie mica, descoperita la control de rutina. Copil de 5 ani. I-am zis ca nici vorba, sa mai mearga undeva! Nu era nevoie de o interventie atat de mare, indicatia clar se forta.
In UK, sub anestezie generala nu se trata, doar se scotea. Si are sens acest protocol, pentru ca nu merita sa risti ca un dinte tratat sa pateasca ceva, ca sa mai anesteziezi o data copilul, sa reintervii. Am trimis copii sa le scoata si 12 dinti. Am vazut un pusti de 4 ani complet stirb. Nu il vazusem inainte de extractii, dar imi pot imagina. Era foarte necooperant, nu se spala pe dinti si manca numai prostii. In acest caz, daca l-ai fi tratat, l-ai fi bagat in alta belea.
Sunt cazuri in care anestezia generala sau sedarea chiar sunt ultima sansa. Altfel n-ai cum intra in gura la acel pacient! Si ce faci, il abandonezi? Il lasi sa faca infectii? Nu e de gluma cu infectiile la cap.
Anestezia generala si sedarea se practica peste tot in lume, cu succes. Exista riscuri, evident, ca la orice procedura medicala. Trebuie cantarite bine beneficiile si asigurat ca echipa medicala are experienta.
Inca nu imi este clar daca e legal in Romania sa se faca anestezie generala sau sedare in cabinetele dentare, cert e ca se practica. Dincolo de legalitate, e important ca pacientul sa fie in siguranta. Asta e mai presus de orice.
Concluzia e asa: o a doua parere nu poate strica. Intrebati exact ce fel de anestezie e: generala sau doar o sedare superficiala.
Duceti copiii cat mai devreme la dentist, de la aparitia primului dinte, ca sa se poata obisnui. Chiar daca n-o sa le faca nimic, tocmai asta e ideea. Sa castige incredere in dentist si, cand va fi cazul, sa coopereze frumos. Insa, nu e posibil in cazul fiecarui copil. Atunci, recurgem la mijloacele pe care le avem.
Ce pot eu sa spun, daca ar fi copilul meu, as face tot ce imi sta in putere sa evit orice interventie care nu e necesara pentru el.