Ciocarlia si capra neagra, doua specii emblematice pentru Romania, pentru care acum vanatoarea este permisa fara niciun fel de restrictie, ar putea fi puse sub protectie.

- Ciocarlia este o specie simbol national si vanarea acesteia nu reprezinta o activitate traditionala, nu este o practica cinegetica autohtona. Conform Societatii Ornitologice Romane (SOR), ciocarlia de camp este o specie dorita de vanatorii straini, majoritatea italieni, si a fost introdusa pe lista pasarilor care se vaneaza in anul 1996. In 2006, ca urmare a unei campanii SOR, specia redevine protejata, dar numai pentru un an. In 2015, in urma unei alte campanii a SOR si a organizatiilor din Coalitia Natura 2000, cotele de vanatoare au fost injumatatite. Ciocarlia se regaseste pe lista UNICEF a speciilor amenintate cu disparitia. An de an, Politia Romana prinde grupuri mai mari sau mai mici de turisti italieni care braconeaza specii protejate si sustin ca vaneaza ciocarlie. Pe traseul Romania-Ungaria deja sunt celebre transporturile de pasari braconate care parasesc Romania, iar in ultimii ani astfel de
transporturi au fost interceptate in Slovenia si Croatia.

- Capra neagra, desi este o specie emblematica pentru Carpati si Romania, care a avut pana in 2007 statutul de monument al naturii, odata cu intrarea in Uniunea Europeana a fost scoasa de sub protectie. Reprezentantii Declic au initiat anul trecut o petitie pentru a fi stopata vanarea acestei specii, invocand faptul ca a fost aprobata o cota de recolta de 609 exemplare de capra neagra, ce pot fi impuscate in sezonul 2019-2020. Din datele centralizate de la gestionarii fondurilor de vanatoare, citate de catre Declic, reiese faptul ca populatia caprelor negre din Romania este in crestere, de la 6.722 exemplare, in 2005, la 8.158 exemplare, in 2019, in timp ce efectivele optime au fost stabilite la 6.174 exemplare. Capra neagra se gaseste in Romania in 98 fonduri de vanatoare din 16 judete, administrate de catre asociatii private de vanatoare, structuri ale Romsilva, ocoale silvice private si universitati cu profil silvic, se arata pe site-ul Declic.