Deutsche Welle: Mutilarea genitala - o trauma pentru care nu plateste nimeni (Autoare: Lavinia Pitu)
Halima s-a nascut in Somalia. De la 18 ani traieste in Republica Federala. Organele genitale i-au fost amputate in copilarie, procedura care s-a incheiat - conform traditiei multor state africane- cu infibulatia, adica unirea labiilor printr-o cusatura, cu scopul suprimarii oricarui contact sexual inainte de casatorie. Acum, la 25 de ani, Halima a mers pentru prima data la ginecolog, nu in ultimul rand din cauza durerilor frecvente, provocate de aceasta barbarie la care a fost supusa, copil fiind. Dureri care o vor insoti o viata intreaga, a povestit pentru DW Christiane Tennhardt, medic ginecolog si reprezentanta centrului de planning familial Balance din Berlin:
- Au dureri in timpul contactului sexual, au dureri cand trebuie sa mearga la toaleta si au mari probleme la nasterea pe cale naturala.
Desi pare incredibil, in Germania traiesc peste 20.000 de fete si femei, victime ale mutilarii genitale, conform unor statistici, realizate de organizatia nonguvernamentala Terre des Femmes. Iar dincolo de trauma psihica pe care o traiesc aceste femei, tratamentele consecintelor de natura fizica par inca dificil de realizat. Deoarece mutilariea genitala pur si simplu nu exista ca diagnostic in schemele companiilor germane de asigurari de sanatate. In consecinta, costurile, foarte ridicate pentru astfel de operatii, ar trebui suportate de catre paciente. In urma mai multor interventii nereusite la Ministerul Federal al Sanatatii, Terre des Femmes a organizat un protest la Berlin, un nou apel spre solutionarea acestei probleme.

Nu stiu ce li se intampla

- E atributia noastra sa oferim ajutor acestor 20.000 de femei, a declarat la Berlin Irmingard Schewe-Gerick, presedinta organizatiei. La fel, ar trebui sa ne intereseze starea de sanatate a africancelor care traiesc aici. De aceea, protestam in fata Ministerului Sanatatii.
Franziska Gruber, una dintre reprezentantii organizatiei, a intalnit femei care au suferit mutilari genitale si care isi dau seama de primitivismul acestei traditii numai odata ajunse in Europa. Extirparea organelor genitale externe se face in conditii incredibile - fara anestezie si cu ustensile nesterilizate - chiar de catre mamele fetelor, care, paradoxal, au trecut prin acelasi cosmar in copilarie.
- Multe dintre aceste femei, odata ajunse in Germania, isi dau seama dupa un timp ca sunt altfel decat femeile care nu au patit asa ceva.
Insa, din pacate, in afara de cateva ONG-uri pentru drepturile omului, problema nu pare a fi de mare interes la nivel politic. Ministrul Federal al Sanatatii, Daniel Bahr, nu a raspuns repetatelor scrisori trimise de Terre des Femmes, prin care organizatia a atras atentia asupra gravitatii situatiei.
- Pana acum, casele de asigurari au refuzat in repetate randuri sa acopere costurile pentru tratamentele de care au nevoie victimele mutilarii genitale. Aceste femei sunt trimise de la unii la altii, de la doctori, care oricum nu cunosc in detaliu consecintele acestei practici, la companiile de asigurari, care nu vor sa plateasca, a declarat in deschiderea protestului de la Berlin Irmingard
In ce consta insa acest tratament, pe care casele de asigurari il confunda de cele mai multe ori cu operatii estetice si refuza sa acopere costurile? Medicul Christiane Tennhardt ne-a explicat:
- Le intreb daca au avut probleme cu mutilarea genitala si ele imi spun 'Da, s-a intamplat ceva, cand am fost mica', dar nu stiu exact ce. Apoi, purtam o discutie si la a doua programare le arat ce e normal si ce nu. La noi vin in mare parte femei care au suferit o clitorectomie. Asa-numita mutilare faraonica, indepartarea totala a organelor genitale externe, e foarte rara aici. Daca e cazul, facem doar o redeschidere, alteori o operatie de reconstructie.
Terre des Femmes a adunat in decurs de un an 21.000 de semnaturi, in scopul sensibilizarii Ministerului Federal al Sanatatii. Cele mai multe victime ale mutilarii genitale care traiesc in Germania sunt originare din Etiopia, Egipt, Eritreea si Somalia.