Procedura si pregatirea pacientului
Pregatirea pentru examinare

In vederea efectuarii investigatiei PET-CT programate, va rugam sa va prezentati in centru cu 30 minute inainte de ora stabilita si sa aveti la dumneavoastra urmatoarele documente:
- Cartea de identitate, buletinul sau pasaportul (certificatul de nastere in cazul copiilor sub 14 ani)
- Toate documentele referitoare la boala, inclusiv biletele de externare din spital (obligatoriu cele de la operatiile efectuate), scrisori medicale, rezultatul altor examinari imagistice - radiografii, CT, RMN, PET-CT (inclusiv filmul si CD-ul) - pentru a putea corela rezultatul investigatiei PET-CT cu evaluarile imagistice anterioare
- Copie a Deciziei CNAS cu privire la decontarea investigatiei in sistemul de asigurari de sanatate
- Adeverinta de asigurat/coasigurat, talonul de pensie (dupa caz)
- Cardul de asigurat (pentru pacientii care efectueaza investigatia in regim privat, acest document nu este necesar)
Cu o zi inaintea examinarii este recomandat sa consumati alimente cu un continut scazut de carbohidrati (fara dulciuri, paine, paste fainoase, mazare, fasole, sucuri, etc.). Nu consumati alcool sau cafea si incercati sa beti 1,5 â€" 2 l de apa plata.
In ultimele 6 ore dinaintea examinarii nu aveti voie sa mancati si nici sa consumati lichide bogate in calorii (cafea, ceai negru, alte bauturi dulci sau carbogazoase, etc.), pentru a nu altera sensibilitatea examinarii printr-un nivel ridicat de glucoza in sange. Puteti consuma lichide fara zahar (de preferat apa plata).
In cazul in care examinarea este programata dupa-amiaza, puteti lua un mic dejun cu 6 ore inainte de ora prezentarii dumneavoastra in clinica (doar legume, carne si lactate).
Daca urmati un tratament medicamentos, acesta trebuie administrat conform indicatiei medicului curant, insa nu luati medicamente care contin zahar (de ex. siropul de tuse).
Daca aveti diabet va trebui sa va urmariti cu atentie dieta cu cateva zile inainte de examinare, pentru a mentine glicemia sub 150 mg/dl. Daca glicemia dumneavoastra nu se mentine sub limita de 150 mg/dl va indicam sa consultati medicul dumneavoastra specialist in diabet, pentru schimbarea schemei de tratament.
Sunt interzise munca fizica si activitatile sportive cu cel putin 72 ore inainte de examinare.
Deoarece terapia produce modificari metabolice in zona tratata, examinarea PET-CT se poate face:
- la minim 2-3 luni dupa radioterapie;
- la minim 2-3 saptamani dupa chimioterapie;
- la minim 6 saptamani dupa o interventie chirurgicala.
Examinarea PET-CT nu va fi efectuata pacientelor care sunt insarcinate.
Daca exista suspiciunea starii de graviditate, pacienta va informa personalul medical la sosirea in departamentul PET-CT.

Cum se desfasoara examinarea?

Faza initiala a investigatiei presupune o discutie cu medicul care va va efectua investigatia pentru trecerea in revista a istoricului medical, precum si masurarea inaltimii, greutatii si nivelului glicemiei dumneavoastra.
Dupa ce un operator dedicat investigatiilor PET-CT va va informa asupra procedurii de examinare, veti fi condus intr-o camera de asteptare, va veti schimba intr-un halat medical pus la dispozitie de catre echipa Affidea, iar apoi asistenta medicala va va injecta intravenos, la brat, o cantitate mica de substanta radioactiva (10 mCi FDG). Dupa administrarea acesteia, va trebui sa asteptati aproximativ 60 minute in acea incapere special amenajata, pentru ca substanta de urmarire sa se distribuie in organism.
In acest interval de timp, veti consuma 10 ml de substanta de contrast, dizolvata in 1 litru de apa, acest pas fiind necesar pentru o mai buna vizualizare a cavitatii abdominale.
Pentru a asigura eficienta examinarii, in timpul de asteptare este indicat sa va relaxati total, fara sa faceti nici cel mai mic efort fizic si sa nu vorbiti la telefon, accesul insotitorilor in camera de asteptare fiind interzis.
Dupa aproximativ o ora de la injectare si dupa perioada de pregatire, veti fi insotit in sala unde se gaseste echipamentul de examinare. Scanarea propriu-zisa poate varia intre 15 si 30 de minute, timp in care veti sta intins pe patul de examinare si veti fi in legatura permanenta cu operatorul medical. Este recomandat sa stati nemiscat si relaxat pentru a nu afecta rezultatul investigatiei.
Detaliile concrete ale examenului PET-CT la care veti fi supus va vor fi explicate pe larg de catre tehnicianul care efectueza examinarea.
La finalul examinarii, veti ramane sub observatie medicala pentru inca 20 de minute.

Rezultatul investigatiei
Rezultatul investigatiei va fi inmanat pacientului sau persoanei delegate pentru ridicarea acestuia (in baza unei imputerniciri) in termen de doua zile lucratoare de la efectuarea investigatiei, sub forma scrisa sau, la cerere, pe suport optic (CD) in format DICOM.

Ce este PET/CT si care sunt riscurile si precautiile examinarii?
Tomografia cu Emisie de Pozitroni (PET), combinata cu Computer Tomografia (CT) este cea mai avansata tehnica de medicina nucleara care ofera informatii rapide si complete referitoare la localizarea formatiunilor tumorale si metabolismul acestora.
Pentru examinarea PET-CT se foloseste o molecula de glucoza marcata radioactiv cu fluor (18F) â€" fluorodeoxyglucoza â€" prescurtat FDG, care permite vizualizarea activitatii metabolice a tesuturilor si releva modificarile functionale care apar. Radioactivitatea injectata se injumatateste la fiecare 110 minute si va disparea total in 12 ore.
FDG-ul nu este toxic, a fost aprobat pentru acest tip de procedura medicala si nu au fost raportate reactii adverse.
Pe parcursul examinarii PET-CT nu este inregistrata nici o senzatie speciala precum: durere, zgomote suparatoare, diferente de temperatura, etc.

Cat dureaza o investigatie PET/CT?

Investigatia PET-CT dureaza in medie 2-3 ore, din care scanarea propriu-zisa (timpul in care sunteti expus la aparat) va fi de aproximativ 15 â€" 30 de minute, in functie de tipul afectiunii de care suferiti.
Dupa efectuarea examinarii, pacientul va trebui sa fie tinut sub observatie pentru circa 20 de minute.

Cat este de sigura investigatia PET/CT?

Procedura de investigatie PET/CT presupune realizarea a doua etape de examinare succesive, efectuate de acelasi aparat:
- in prima etapa se va efectua o scanare de tip CT ce se bazeaza pe absorbtia diferentiata a razelor de tip X de catre structurile anatomice examinate. Procesarea computerizata a datelor permite obtinerea de sectiuni fine ce pot fi reconstruite tridimensional in imagini detaliate ale structurilor anatomice ale organismului uman.
- in etapa a doua se va efectua scanarea PET ce implica utilizarea unei substante radio-emisive, denumita radiotrasor. Aceasta se injecteaza intravenos pacientului anterior efectuarii examinarii; prin examinarea PET vor fi evidentiate acumularile radiotrasorului in tesuturile cu acivitate metabolica crescuta, celulele canceroase consumand energie/zahar in cantitati mai mari decat cele normale.
- prin compunerea de catre calculator a celor doua rezultate se obtin simultan imagini referitoare la schimbarile intervenite in metabolismul organismului cauzate de tumori sau leziuni si imagini privind localizarea, marimea si forma acestora. Imaginea obtinuta prin combinarea celor doua scanari ofera mult mai multe detalii decat oricare tip de investigatie dintre cele doua considerate separat.
Fiind o investigatie complexa, medicul specialist va decide daca examinarea PET/CT este indicata si va recomanda pacientului efectuarea ei numai pe baza unei analize detaliate a necesitatii.
Prin PET/CT este scanat intregul organism, rezultatele fiind astfel raportate in totalitate, neexistand posibilitatea ca anumite zone sa nu fie investigate.
Nu sunt cunoscute sau semnalate reactii nedorite in urma administrarii pe cale venoasa a radiotrasorului, necesara pentru efectuarea examenului PET/CT.
In cazurile de insuficienta renala severa sau de hiperglicemie peste 150 mg/dl, investigatia nu se poate efectua.
Insuficienta renala medie determina o reducere a calitatii imaginilor examinarii PET/CT.
Pacientii purtatori de proteze ortopedice, stimulatoare cardiace, proteze arteriale, proteze venoase implantate etc. nu se expun niciunui risc, dar este oportun sa informeze medicul despre exisenta acestora.
Investigatia PET/CT nu va fi efectuata pacientelor care sunt insarcinate sau daca exista suspiciunea starii de graviditate. In caz de maxima necesitate, efectuarea investigatiei trebuie stabilita de comun acord cu medicii curanti.
In cazul mamelor cu copii sugari, alaptarea trebuie sa fie intrerupta pentru cel putin 6 ore dupa terminarea investigatiei.

Ce trebuie sa poarte pacientul in timpul investigatiei?

Pacientul va trebui sa renunte la bijuterii in timpul examinarii.
Pacientul va purta un halat pentru consultatie, ce ii va fi pus la dispozitie de catre personalul Affidea, inaintea efectuarii investigatiei.