Stelian Tanase a scris un text exceptional despre Gheorghe Florescu, pe care si eu il consider cel mai important cafegiu nu doar din Bucuresti, ci din toata Romania. Voi reproduce in cele ce urmeaza cele scrise cu talent de Stelian Tanase, despre acest om rar - Gheorghe Florescu, supranumit Omul lui Dumnezeu.
Nascut in luna mai 1944, chiar in timpul unui bombardament anglo-american, in Biserica Sf. Treime din cartierul Dudesti. Inca din copilarie, de la varsta de 8 ani, dupa arestarea tatalui sau, fost detectiv la Siguranta Statului, incepe sa lucreze ca baiat de pravalie, ajutandu-si unchii sai olteni vanzatori in Piata Vitan.
- Romanii sunt extrem de atenti si extrem de pretentiosi. In momentul cand romanii constata ca sunt respectati, respecta si ei. Iar asta este valabil in toate domeniile.
La varsta adolescentei ajunge ucenic si prinde mestesugul pregatirii cafelei de la Avedis Carabelaian, unul dintre celebrii cafegii armeni care mai existau in Bucuresti la sfarsitul anilor '60.
- Mentorul meu Avedis Carabelaian provine dintr-o familie de cafegii, a fost furnizorul Casei Regale. Un stramos al lui a fost primul cafegiu al lumii. In anul 1530 a deschis prima cafenea la Damasc, in Siria. Dupa un timp, a parasit Damascul si a venit la Constantinopol.
Devine el insusi cafegiu si totodata sef al magazinului de cafea si delicatese din str. Hristo Botev 10, unde avea drept clienti mari literati, actori sau medici bucuresteni, dar si personaje importante din Securitate si Militie ori alti privilegiati ai regimului.
- Armenii au fost izgoniti. Zona in care locuiau ei a fost complet ravasita in 1915. Pe 24 aprilie a inceput masacrul, cunoscut in istorie sub numele de genocidul armean. Familia Carabelaian numara 24 de membrii. Dintre acestia 22 au fost asasinati de catre armata regulata turca. Mama lui Avedis Carabelaian, logodnica lui si multi unchi si veri. El impreuna cu tatal lui Garabet Carabelaian au supravietiuit si au ajuns la Bucuresti. Aici au construit o cafenea de elita. Ca urmare a genocidului armean, in Romania s-au refugiat cam toti marii cafegii armeni din Constantinopol si in perioada interbelica am avut aici un paradis al cafelei. Erau peste 100 de cafegii. Cand am inceput eu activitatea erau 40 de armeni cafegii in tot Bucurestiul, si mirosea orasul asta numai a cafea. Cafea naturala. Dar statul comunist, sigur ca nu a permis aprovizionarea cu cafea la nivel calitativ inalt. Au permis importul de cafele mai modeste. La inceput modeste, apoi tot mai proaste. Dar pentru ei si-au luat cafea foarte buna, insa doar pentru ei, pentru nomenclatura. Iar eu intamplator am fost selectionat ca urmare a faptului ca eram ucenicul domnului Carabelaian, am fost ales eu sa le prajesc cafeaua. Si uite asa pe timpul regimului comunist eu am prajit pentru nomenclatura toate cafelele rare care, l-a sugestia mea, au fost importate. Si astazi mai sunt oameni de atunci care vin sa ia cafea, foarte multi generali de securitate care inca ma mai viziteaza. De altfel ei inca mai cred ca am fost omul securitatii. Eu am fost doar omul lui Dumnezeu.
La mijlocul anilor '80 Gheorghe Florescu este arestat in lotul cafea si are nefericita ocazie de a face cunostinta cu puscaria de drept comun din perioada tarzie a dictaturii. Experienta sa nefericita dar si satisfactiile sale aduse de bobul de cafea au fost stranse in 2008, intr-o carte publicata la Humanitas Confesiunile unui cafegiu. O carte pornita cu gandul la mentorul sau Avedis Carabelaian, mentor despre care intentioneaza sa scrie si in urmatoarea sa carte pe care spera sa o poata publica in toamna lui 2013. Pana atunci, pe 25 martie, Gheorghe Florescu i-a dedicat mentorului sau un nou brand de cafea.
- Astazi este Buna Vestire, conform calendarului ortodox. Poate nu multi stiu ca numele lui Avedis Carabelaian, Avedis inseamna in limba romana Buna Vestire. De 25 martie, de ziua lui, am hotarat sa lansez ultimul brand al meu si cel mai bun din toate, asta dupa ce am reusit sa realizez cele mai bune cafele din lume. Despre cele trei componente care formeaza noul brand Divin una dintre ele nu a fost niciodata in consum, in Romania. Celelalte doua se afla in consum. Divin da o nota aparte pentru ca este vorba de memoria acestui om. Eu despre el am scris in cartea mea Confesiunile unui cafegiu si voi continua sa scriu si in urmatoarea carte care se numeste Juramantul unui cafegiu, sper sa reusesc sa o termin pana in toamna si sa o public cu ocazia urmatorului targ de carte Gaudeamus. Brandul este de fapt un melanj. In limba franceza asa ii spune, melanj. Este vorba despre un amestec. Este mai bun melanjul decat cafeaua simpla. Un amestec este format din mai multe cafele care se completeaza. Una e mai tare, alta e aromata si toate formeaza combinatii care prin gustul tau de cunoscator, ca om care te pricepi, ca meserias, trebuie sa te gandesti catre perfectiune. Vreau sa va spun ca nu m-as fi incumetat sa fac acest brand, daca nu as fi avut un vis. Intr-o noapte, cu cateva luni in urma, l-am visat pe domnul Carabelaian si pe mine ajungand la poarta raiului. Si se aude de undeva un fel de scartait, un fel de sunet de vioara, o vioara Stradivarius. Acolo la poarta raiului era chiar Ion Voicu care canta la vioara. Si domnul Carabelaian m-a vazut si a zis:
- Gheorghita du-te inapoi, vezi-ti de treaba, ca inca mai ai multe de facut si sa-ti pui in practica visul pe care il ai, sa-ti implinesti dorinta ta, de a mai face un Avedis Divin. Si asta-i reteta.
El mi-a spus atunci reteta. Acuma, probabil ca visul se explica si datorita preocuparilor mele de o viata in acest domeniu, din munca pe care o desfasor, cautand mereu si cercetand arome, si gustandu-le pe toate. Am avut totusi o problema cu familia mea, cu fiica mea in special care este si managerul acestei afaceri, care m-a convins de faptul ca acest brand trebuie sa ramana un produs accesibil ca pret, si atunci ne-am gandit sa nu fie prea scump. Si chiar are un adaos minim cu toate ca este un amestec facut cu o cafea de o calitate rara, care e destul de scumpa.

Despre Gheorghe Florescu, Stefan Agopian scria in Academia Catavencu astfel:

- Nascut in 1944, Florescu al nostru a priceput inca de pe la zece ani ca socialismul nu inseamna, conform sloganului leninist, Â'puterea sovietica plus electrificare, ci puterea sovietica plus comertul clandestinÂ'. Cum puterea sovietica era deja in tara, macar ca mentalitate dupa '63, tinarul Florescu si-a canalizat toata energia spre comertul clandestin.
- Se spune ca ambalajul vinde marfa, ori eu sunt de formatie un om al pietei. Am crescut in piata. Eu cred ca respectul fata de client sa fie de asa maniera incat clientul trebuie sa stie ce consuma. Nu am inselat niciodata pe nimeni si acum la 70 de ani nu mai am ganduri sa insel pe cineva. Dar, cei care au venit dupa '89 nu au venit la inaltimea asteptarilor populatiei, nu au fost si nu sunt. In Bucuresti la ora actuala nu exista posibilitatea decat in cateva locuri unde toata cafeaua provine de la mine si mai sunt inca doua persoane in acelasi sistem. Este maestrul Haig Keskerian, care are 86 de ani. Unicul armean in functiune, in viata si in activitate. Nascut pe 20 februarie, a implinit 86 de ani, fiind de la 6 ani in fata masinii de prajit cafea. Il puteti gasi la Piata 1 Mai. Si mai este domnul Mihai Honciuc la Piata Gemeni. Atat. Altfel, in nicio alta cafenea din Bucuresti, cu exceptia Restaurantului Zexe sau unde am eu cafenea la Mall Baneasa, la etajul 1, in cadrul librariei Diverta, acolo gasiti orice cafea doriti, inclusiv Divin incepand de astazi.
La 7 iulie 2010, in ciuda crizei economice, Gheorghe Florescu a reusit sa-si implineasca visul de-o viata. A deschis, impreuna cu familia sa, primul magazin de cafea gourmet din Bucuresti, reinnodand cea mai buna traditie a vechilor cafegii armeni, din punctul in care o lasase, fara voia lui, in urma cu 25 de ani. Astazi, visandu-si mentorul, si-a implinit dorinta de a produce un brand de cafea dedicat acestuia.
- Multa lume ma intreaba cine consuma cafeaua mea, cine sunt clientii mei. Cam toata lumea care are un cuvant de spus in Romania. Unul dintre acestia este si domnul Mugur Constantin Isarescu. Pe acest om deosebit il amintesc pentru ca domnul Isarescu este mai deosebit decat ceilalti. In primul rand, e oltean cum sunt si eu din zona Dragasanilor. Pe de alta parte, se cunoaste cu sotia dumnealui, doamna Ileana Isarescu de la gradinita, sunt impreuna cam de atunci. Si nu in ultimul rand are un ibric de alama de care se foloseste zilnic pentru a-i face sotiei o cafea, bineinteles o cafea Sfanta Elena.

- Cafeaua este esenta inteligentei, cafeaua te scapa din infern, asa spunea Papa Clement al VII-lea, iar Napoleon spunea:

- Cafeaua este neagra ca dracul, amara ca pacatul, dulce ca dragostea si fierbinte ca iadul. Napoleon a cultivat cafeaua pe insula Sfanta Elena. A fost un om deosebit, bine, ca orice imparat a avut si pacatele lui. Imparatii au si multe pacate. Pe insula Sfanta Elena gasim cea mai exclusivista cafea din lume, din cauza faptului ca se produce anual o cantitate foarte mica. Se produce anual in jur de 500 de kilograme. Pentru prima data in anul 2011 am obtinut 7 kilograme. Mi-a fost trimisa chiar de ziua mea de Sfantul Ilie pentru ca pe mine ma cheama Gheorghe Ilie Florescu. Acest transport s-a produs datorita legaturii speciale pe care fiica mea, absolventa de engleza, cu proprietarul insulei, un englez. Ea i-a scris acestui domn o scrisoare prin care ii comunica ca tatal ei, adica eu, am scris o carte si am pomenit in ea despre cafeaua de pe insula Sfanta Elena cum ca ar fi cea mai buna din lume. El a fost intrigat de aceasta informatie si a solicitat niste poze cu magazinul si cu mine. Vazand despre ce e vorba, in 2011 am primit, dintr-o cantitate de 500 de kilograme cat a produs el, 99 de kile. Si anul acesta astept cafea de pe insula Sfanta Elena, deja au plecat spre Bucuresti. Din 24 de saci de cafea produsi intregul an, 8 saci vor ajunge la Bucuresti. Peste doar cateva zile, va invit sa gustam o cafea rara de pe insula Sfanta Elena.

(Sursa: stelian-tanase.ro)