AmosNews: [email protected] (15 -21 aprilie)
- Cu cei 4 militari implicati in explozia unei bombe-capcana in Afganistan cifra sacrificiilor armatei romane se ridica la peste 200 de raniti si 20 de morti, de la debutul implicarii noastre.
- Dosarul lui Tariceanu in care era acuzat de Vantu ca ar fi primit mita 800.000 Euro ca sa il numeasca pe Liviu Mihaiu Guvernator al Deltei a fost clasat - in secret - inca cu un an in urma. Din lipsa de probe.
- Consiliera onorifica pe care Dragnea i-a plasat-o Vioricai Dancila la preluarea mandatului a disparut peste noapte de la Guvern. Anca Alexandrescu s-a intors la Camera Deputatilor, de unde fusese detasata gratis.
- Eurodeputatii au dezbatut in absenta premierului roman, care avea o intalnire cu omologul sau vietnamez, starea statului de drept din Romania. Fara ca cineva sa poata da definitia acestui concept, in numele caruia Bruxelles-ul organizeaza expeditii de pedeapsa impotriva statelor din Est care au pretentii suveraniste.
- Din Costa Rica, Elena Udrea se adreseaza amical fostului premier: Victor, tot fara caracter ai ramas!. Si ii reproseaza ca Cocos ii lua lui haine de firma din banii cu care ar fi trebuit sa-i cumpere ei pantofi.
- In Luxemburg Petre Daea a prezidat pentru a treia oara Consiliul AgriFish, facand omologilor sai europeni o surpriza de Paste: un cosulet cu oua incondeiate de mesteri populari.
- Asteptat la Inalta Curte de traditionala trupa de #rezistenti violenti, dar si de suporteri, Dragnea a obtinut o noua amanare a dosarului Bombonica pana pe 20 mai.
- Intr-un speech lacrimogen sustinut la Timisoara, unde societatea cu acelasi nume i-a oferit un premiu pentru realizarile sale in apararea Justitiei, atat a celei comuniste (la Aiud), cat si a celei capitaliste (la Bucuresti), Augustin Lazar a lasat, precum voievozii din vechime, mostenire functia sa la care nu a mai putut ajunge inca o data, colegilor pe care ii someaza sa si-o asume.
- Serban Nicolae a facut o propunere legislativa acceptata de comisia de specialitate prin care pe insule si in Delta se pot deschide cazinouri si hoteluri. N-a precizat insa daca, pe model american, investitorii ar putea fi doar lipoveni.
- Comisia de buget-finante a dat aviz favorabil repatrierii aurului romanesc de la Londra unde il pastra Isarescu de aproape 30 de ani
- Premiat de GDS, Augustin Lazar face un gest care se vrea spectaculos si ii vireaza distinctia anticomunistului Iuliu Filip, pe care tot el l-a tinut in inchisoare peste termen @ Intre timp, din cauza taraboiului iscat, GDS renunta la festivitatea in cadrul careia ar fi trebuit inmanat premiul, iar unii dintre membrii sai fondatori - Filipescu si Dinescu - se retrag din asociatia mosita de Brucan, in semn de protest fata de omagierea lui Lazar.
- In America, ambasadorul Maior exploreaza statele mai putin cunoscute - Utah si Arizona - unde contribuie la intarirea legaturilor bilaterale.
- Parlamentul cumintit voteaza referendumul lui Iohannis, cu speranta ca va fi aproape imposibil sa se mobilizeze cvorumul necesar, in conditiile in care aproape nimeni - cu exceptia liberalilor - nu intelege ce se vrea de la el.
- Atacand violent Educatia pentru slaba dotare, in urma accidentului in care un copil de trei ani s-a inecat in fosa septica a toaletei improvizate a unei scoli din Buda (!) Iohannis se bate cu pumnul in piept pentru faptul ca la insistentele lui, de trei ani se aloca 2% din PIB pentru Aparare. Cat din aceasta suma ar fi fost necesar pentru rezolvarea problemei dotarilor sanitare din scoli, nu ne spune.
- Desi este omul lui, Tariceanu nu ezita sa suspecteze o relatie oculta intre ministrul Melescanu si ambasadorul Maior inca de pe vremea cand erau sefii principalelor servicii secrete.
- Dancila anunta o remaniere partiala care cuprinde portofoliile ale caror sefe vor pleca la Bruxelles - Plumb si Intotero - precum si pe cel al lui Toader, care nu si-a dat inca demisia si mai are de trecut hopul unei motiuni. In locul sau a ramas sa fie incercat Nicolicea .
- Ciudatenie mare: contrabanda cu tigari scade pentru prima data in ultimul an si jumatate. Probabil ca se pregateste o ofensiva a fondurilor pentru europarlamentare.
- Liviu Dragnea anunta adoptarea Codului administrativ prin OUG. Modificarile sunt convenabile tuturor alesilor locali, desi cei din opozitie fac galagie ca sa nu se spuna ca vor sa profite.
- Motiunea simpla pe Justitie prin care liberalii si useristii concureaza cu pesedistii pentru a-l da jos pe Toader, a fost amanata pana la o data la care s-ar putea sa nu mai aiba rost, iar opozitia sa fie vitregita de o victorie.
- Viorica Dancila a prezentat bilantul celor unu-zero-zero zile de presedintie europeana.
- Iohannis si-a lansat a treia carte, dupa Pas cu pas si Primul pas. Nu se numeste - cum se paria - Pas parol, ci - foarte sugestiv - EU. ro - in care EU nu se refera la el si nici ro la Romania. A lucrat vreo doua luni pe manuscris si cand a fost gata editura Curtea Veche s-a si repezit sa puna mana pe el. Rauvoitori care au rasfoit-o zic ca n-ar fi altceva decat o compilatie de texte referitoare la Uniunea Europeana provenite tot de acolo.
- Casa de Comert Agroalimentar UNIREA , despre care concurenta si opozitia pretind ca nu ar fi decat un aprozar comunist, a pus mana, dupa Bursa de peste de la Tulcea, pe modernele dotari din Piata Amzei, care stateau nefolosite de 5 ani.
- DNA cere termene mai scurte in procesele lui Dragnea si Valcov, in timp ce Inalta Curte nu e de acord. Vrea sa respecte legea ca la carte, ca sa nu mai pateasca ce a patit cu completurile de 5.
- Dupa parerea presedintelui (neceruta de nimeni) aceasta ultima remaniere guvernamentala va face ca lucrurile sa mearga mai prost. Iar el se va stradui sa se intample asa.
- A incetat din viata la 71 de ani generalul Gioni Popescu, fost director adjunct al SRI in vremea in care institutia nu devenise inca un termen al binomului, sub Magureanu si Timofte.
- Trecand sub tacere faptul ca acesta fusese inaugurat de fapt in 2006 de Tariceanu, dar ca in urma cu 5 luni un camionagiu a dat peste el si l-a daramat, Melescanu s-a laudat cu inaugurarea monumentului dedicat lui Titulescu, din Ankara.
- Raportul Comisiei Manda a ajuns la concluzia ca George Maior a comis actiuni ce pot fi incadrate in categoria politie politica, aranjand dosare in colaborare cu Horia Georgescu de la ANI. Acesta l-a si turnat de altfel, dezvaluind ca daca ajungea premier, cum isi dorea, Maior i-a promis ca l-ar fi facut pe el ministru al Justitiei.
- Epopeea Lazare, ridica-te si mergi a luat sfarsit o data cu decizia acestuia de a se pensiona. Drept multumire pentru serviciile facute, Iohannis s-a grabit sa ii dea decretul pe functia actuala, ceea ce inseamna ca militianul va avea cea mai mare pensie din randul demnitarilor.
- Procuror general interimar a fost numit Bogdan Licu, urmand ca procedura de numire a unuia definitiv sa fie reluata probabil de un alt ministru al Justitiei.
- Presedintele Academiei de Stiinte Agricole, Valeriu Tabara, l-a turnat la presa pe ministrul Daea, cum ca ar fi intentionat sa ii rapeasca 30 de hectare din ce a mai ramas din ferma Baneasa a Academiei, cultivata cu maracini, printr-o Ordonanta despre care nici Dancila si nici Daea nu au auzit.
- Mostenirea otravita a lui Lazar - dosarul Revolutiei - face prima explozie: Iliescu si ceilalti lideri sunt acuzati de procurorii care se straduiesc sa rescrie istoria, de tradare de tara pentru ca ar fi intentionat sa-i cheme pe rusi in ajutor. Daca ii chemau pe americani se numea patriotism. Din nefericire pentru autori (ai rechizitoriului) fapta cu pricina s-a prescris. Raman insa crimele impotriva umanitatii (brrrr!)

(AMBIDEXTRU)