Florian Popa Micsan a publicat pe Facebook un text despre frumusetea orasului Calarasi, oras aflat la intretaierea a trei elemente importante: apa, campia si orizontul. Puteti citi acest text in continuare, un elogiu adus unuia dintre orasele dunarene importante: Calarasi.

xxx

Un bun prieten la care tin foarte mult, Constantin Miu, m-a acuzat pe nedrept ca vorbesc de urat orasul meu natal. Totul a plecat de raspunsul meu la un comentariu al unei doamne, pe marginea unui text scris cu talent de Stelica Aragea si publicat pe pagina grupului Calaraseni, sub titlul: Calarasi, locul unde intoarce trenul (adica oras de la marginea tarii). La comentariul doamnei ca la Calarasi pana si vapoarele fac praf, eu am relatat cazul unei arhitecte care a motivat plecarea ei din acest oras prin faptul ca asezarea i-a lasat impresia unei gropi. Am mai precizat ca, pentru cei care iubesc poezia, Calarasiul are 3 vecini: apa Dunarii, intinderea Campiei Romane si orizontul, adica cerul. Fata de nedumerirea lui Constantin Miu, simt nevoia unei precizari. Aceasta trinitate - apa, campia si orizontul - nu imi apartine in totalitate. Primul care a exprimat-o a fost un critic de arta, prieten cu arhitecta, care prin anii 80 a lucrat ca muzeograf in Calarasi si care a plecat si el din Calarasi, stabilindu-se in Bucuresti.
In opinia mea, Calarasiul este una dintre cele mai frumoase asezari dintre cele 60 de orase din Campia Romana, si poate cel mai avantajat dintre cele 20 de orase dunarene. Avantajat in primul rand de asezarea pe Dunare (pe bratul Borcea), in vecinatatea unei balti care nu e cu nimic mai prejos decat Delta. Apa le-a dat calarasenilor in primul rand resurse de a trai - peste. Calarasenii sunt mancatori de peste, si de aici probabil inteligenta lor. Prietenul Miu stie foarte bine, el fiind dintr-o frumoasa familie de pescari. Campia Romana (sau Campia Valaha cum este numita de straini) este cea mai mare campie din sud-estul Europei, iar denumirea ei provine de la fostul principat Tara Romaneasca. Istoria a lasat multe urme pe vatra acestui oras, unele dintre ele ingropate si ascunse cu buna stiinta in subsol, in catacombe si tuneluri care ajung pana departe. Si atunci, de unde supararea prietenului meu? Probabil nu i-a placut cuvantul groapa. O groapa poate fi fascinanta dintr-o anume perspectiva. De fapt asta am vrut sa subliniez cu trimiterea la orizont si cer. Dintr-o groapa vezi cel mai bine linia orizontului. Ce este de fapt ceea ce numim linia orizontului? Linia orizontului este locul din spatiu in care pamantul si cerul se intalnesc. Cat de departe este acea linie? Depinde de cat de multe stele sunt pe cer. Sper ca acest text sa fie o explicatie care sa il lamureasca pe bunul meu prieten.