MAGNANEWS: Ion Cristoiu spune despre Dosarul Revolutiei ca Regimul Ceausescu a fost reabilitat si ca istoria nu poate fi judecata penal (Autoare: Anca Apostol)
Jurnalistul Ion Cristoiu spune, in contextul trimiterii in judecata a Dosarului Revolutiei, ca procurorul general, Augustin Lazar, Parchetul General si presedintele Klaus Iohannis au emis documente prin care statul roman isi asuma teza ca in decembrie 1989 a avut loc o lovitura de stat, si nu o Revolutie.
- As vedea tot ce s-a intamplat azi, declaratia de presa a dlui Augustin Lazar, comunicatul Parchetului si comunicatul de la Cotroceni, toate 3 sunt niste documente care arata clar ca statul roman, nu istorici, nu jurnalisti, nu cercetatori, si-a asumat teza ca in decembrie 1989 a avut loc o lovitura de stat si nu o Revolutie. Aceasta este principala concluzie. Eu sunt primul jurnalist roman si poate si in plan european care am scris in februarie 1990, am pus la indoiala teza oficiala la vremea respectiva a Revolutiei si am spus ca a fost o lovitura de stat. Dar, una este sa scriu eu, sa sutin eu, una este sa sustina istoricii, jurnalistii, alta este ca aceasta teza si voi spune imediat cate pericole implica ea, e asumata oficial de statul roman, a afirmat Ion Cristoiu.
Analistul politic merge mai departe si sustine ca astfel regimul Ceausescu a fost reabilitat.
- Pentru ca trimiterea in judecata a lui Ion Iliescu si a inca 2 persoane, sub acuzatia ca au alcatuit un grup preconstituit in decembrie 1989 ca sa puna mana pe putere, asta inseamna ca nu a fost vorba nu de o Revolutie, ci de o lovitura de stat impotriva regimului Ceausescu. Principala concluzie este aceasta: regimul Ceausescu este reabilitat. Deoarece una e sa fie rasturnat de o revolta, una e sa fie rasturnat de o revolutie si una e sa fie rasturnat printr-o lovitura de stat. Inca o data, reamintesc formula din comunicatul Parchetului, de un grup preconstituit. Deci inainte de decembrie 1989 s-a constituit un grup condus de Ion Iliescu, care a dat aceasta lovitura de stat, l-a rasturnat pe Nicolae Ceausescu ca sa puna mana pe putere. Asta e principala concluzie. Si anume ca regimul Ceausescu este reabilitat, a explicat Cristoiu.
Jurnalistul spune ca, in al doilea rand, avem de-a face cu o reabilitare a lui Ceausescu din perspectiva procesului.
- In comunicat, ca si in rechizitoriu, se spune textual ca grupul care a dat lovitura de stat a intretinut o atmosfera terorista, de teroare pentru a justifica procesul Ceausescu, declarat in acelasi rechizitoriu, ca fiind ilegal. Deci, trebuie sa trecem urgent la rejudecarea procesului si reabilitarea lui Ceausescu. Trei. Noi, romanii, din punct de vedere oficial cel putin, aveam aceasta mandrie in istoria moderna ca am facut si noi o Revolutie. Ba chiar francezii ne-au spus ca era asemanatoare revolutia lor din 1789. Astazi, dar repet si prin binecuvantarea presedintelui care a apreciat, a salutat acest dosar si aceasta teza, romanii nu mai au o Revolutie in decembrie si in consecinta ea trebuie scoasa din manual, a sustinut Ion Cristoiu.
Acesta se intreaba in aceste conditii ce sarbatorim anul acesta : 30 de ani de la Revolutie sau 30 de ani de la lovitura de stat?
- Suntem schizofrenici daca am trimis in judecata un grup pentru ca au dat in decembrie lovitura de stat si noi continuam sa vorbim de Revolutie. Si nu in ultimul rand ma intreb ce sarbatorim noi anul acesta. 30 de ani de la de? De la lovitura de stat? Toate aceste lucruri, consecinte, nedorite, cum ar spune o lege a sociologiei, isi au cauza in faptul ca dl Augustin Lazar a precipitat acest dosar ca sa poata sa se apere sau sa supravietuiasca in urma acuzatiilor ca a fost procuror comunist, sustine Ion Cristoiu.
In opinia sa, Dosarul Revolutiei il ajuta pe Augustin Lazar.
- Daca regimul Ceausescu a fost rasturnat nu de popor, ci de un grup care a dat o lovitura de stat, atunci regimul Ceausescu a fost corect si el care a aparut regimul impotriva detinutilor politici, a fost legitim, a fost corect in cee ace a facut, a afirmat Ion Cristoiu.
El spune totodata ca si in acest caz avem de-a cu o consecinta a bataliei electorale.
- Daca ati observat, grupul asta constituit nu se limita la Ion Iliescu, la Voican Voiculescu si Rus. De exemplu este decupat dl Ion Caramitru. Daca e vorba de atmosfera de teroare, Ion Caramitru a fost cel care a declansat diversiunea spunand din balcomul CC Opriti focul. Exista dovezi, exista film. El nu era in piesa, el nu a intrerupt atmosfera de teroare. Aa, acum dl Caramitru este de-al lor. De-al lui Lazar, de-al lui Iohannis si a fost scos. Din punctul acesta de vedere mi se pare o aberatie. Apoi, trebuia implicati si cei care au fost in CFSN pentru ca pana la urma, atmosfera de teroare a fost sustinuta de acel CFSN care l-a ales pe Ion Iliescu, inclusiv Doina Cornea, Ana Blandiana, care erau in Consiliul ala la vremea respectiva, l-au ales in fruntea lor pe un pucist, pe unul care a acum e acuzat pentru crime impotriva umanitatii, a explicat Ion Cristoiu.
Analistul politic crede ca prin astfel de procese se deschide o Cutie a Pandorei, iar urmatoarea pe lista va fi lovitura de stat de la 23 august 1944.
- Si repet ce am spus de atatea ori si cand a fost procesul CPEx, si cand s-a pus problema unui proces in legatura cu lovitura de stat de la 23 august. Istoria nu poate fi judecata penal. Daca incepem asa, dupa parerea mea, urmatorul proces istoric este al loviturii de stat de la 23 august unde Majestatea sa Regele Mihai, l-a retinut ilegal pe premierul destituit care era Ion Antonescu si l-a predat unor civili. Daca judecam penal istoria. Sigur ca noi nu o judecam si nu o sa spun ca ar trebui sa facem postmortem un proces si sa vedem de ce l-a retinut ilegal. Asa e istoria. Asa a fost istoria si in 1989 si e greu acuma o sa o judeci penal, a subliniat Ion Cristoiu.
Jurnalistul este de parere ca totul e doar un balon de sapun, o actiune electorala prin care Augustin Lazar incearca sa ramana in fruntea Parchetului General.
- Si va garantez acest dosar este o basica de sapun, nu are nici o proba directa. Daca observati au fost alesi oameni care nu vor apuca doamne fereste, inceputul procesului. Pai cum sa-l pui pe Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu si pe Rus? A murit Victor Stanculescu care a dat o lovitura de stat militara. Dupa parerea mea am asistat la o actiune diversionista de propaganda de campanie electorala, la o incercare de a ramane in fruntea parchetului a dlui Augustin Lazar pentru ca asa se explica si graba cu care astazi a facut conferinta de presa, dar consecintele acestei nerozii sunt uriase si vor avea niste implicatii de care ei nici nu-si dau seama, a avertizat Ion Cristoiu.
Procurorii Sectiei militare din Parchetul General au trimis in judecata dosarul Revolutiei din decembrie 1989, in care Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu si Iosif Rus au fost pusi sub acuzare pentru infractiuni contra umanitatii, a anuntat, luni, procurorul general Augustin Lazar.
(Sursa: magnanews.ro)