DOCTORUL ZILEI: Sase semne de alarma ca ai exagerat cu cofeina
Cofeina are nenumarate beneficii asupra sanatatii, insa poate da si dependenta si de la o cana de cafea care sa te trezeasca dimineata poti ajunge pana la a nu mai putea functiona daca nu iei cate una din ora in ora. Iata cateva semne ale excesului de cafea:

1. Tremuraturi

In situatia in care ai baut deja doua cesti de cafea si incepi sa ai o senzatie de tremur sau nu iti mai poti controla mainile este posibil sa te confrunti cu un efect al consumului de cafea in exces . Incearca sa reduci pana la jumatate consumul de cafea si sa tii acest ritm cel putin o saptamana. In cazul in care intr-adevar problema era povocata de cafea, nu vei mai avea acele stari de tremur.

2. Urina este portocalie

Urina portocalie poate fi si ea un semnal de alarma pentru consumul de cafea in exces. Mai exact, cafeaua este un lichid care iti deshidrateaza corpul si care, din acest motiv, provoaca anumite simptome printre care si modificarea culorii urinei.

3. Ramai fara energie dupa-amiaza

Daca ti se intampla acest lucru, este foarte posibil sa fii dependent de cafeina. Daca de dimineata incepi sa te energizezi, lichidul te va tine in forma o vreme, dupa care va avea exact efectul opus, facandu-te sa te simti extrem de obosit. Limiteaza-te la o cana, dimineata.

4. Insomnia

In mod clar, insomniile sunt semn al unui consum prea mare de cafea. In acest sens nu poti decat sa reduci consumul de cafea la jumatate si sa eviti sa mai bei cofeina dupa ora 17. Cel mai bine este ca seara sa te relaxezi in compania unui ceai de tei sau a unei cani cu lapte.
Tulbarari cauzate de excesul de cofeina

5. Anxietatea

Starile de neliniste sunt un rezultat al combinatiei de stres, grija si chiar consum excesiv de cafea. Daca te afli intr-o perioada mai dificila in care te confrunti cu emotii negative si stres, ar fi bine sa reduci consumul de cafea sau sa bei cafea decofeinizata.

6. Ritm cardiac accelerat

Cardiologii recomanda pacientilor consumul de cafea, dar numai in cantitati reduse. Cafeaua actioneaza ca niste mici electrosocuri la nivelul cordului si intensifica activitatea acestuia. Daca ai probleme cu inima ar fi bine sa bei cei mult o cana de cafea pe zi. In situatia in care nu stii daca ai sau nu probleme cu inima este recomandat sa mergi si sa iti faci un set de analize. Astfel, vei putea preveni o serie de probleme care se pot agrava cu fiecare zi care trece.

(Sursa: doctorulzilei.ro)