DESCOPERA: Este liberul arbitru doar o iluzie? Neurostiintele ofera raspunsul (Autor: Marius Comper)

(continuare)

Nu avem de ales: trebuie sa credem ca liberul arbitru exista

Multi specialisti considera ca iluzia liberului arbitru este necesara pentru o buna functionare a societatii. Acest lucru este sugerat de un studiu efectuat de Kathleen Vohs si Jonathan Schooler, psihologi la Universitatea Minnesota si respectiv la Universitatea British Columbia. Voluntarii ce au participat la studiu au fost impartiti in doua grupuri. Jumatate dintre ei au citit un pasaj din cartea The Astonishing Hypothesis a lui Francis Crick, in care laureatul Premiului Nobel scria:
- Desi pare ca liberul arbitru exista, de fapt toate alegerile noastre sunt predeterminate si nu putem schimba acest lucru.
Ceilalti au citit un fragment din aceeasi carte in care nu era vorba depre liberul arbitru. Dupa lectura, toti voluntarii au fost rugati sa rezolve cateva probleme de matematica pe computer, profesorii explicandu-le ca programul prezenta o defectiune care putea afisa raspunsul corect si rugandu-i sa nu abuzeze de acest defect al programului. Cercetatorii au descoperit ca persoanele din primul grup, care citisera textul referitor la absenta liberului arbitru, au trisat in proportie semnificativ mai mare decat cei din al doilea grup. Rezultatele obtinute in cadrul unui alt experiment, in care participantii puteau obtine bani trisand, au fost similare: voluntarii care citisera in prealabil o afirmatie care nega existenta liberului arbitru trisau mult mai mult decat cei care citisera o afirmatie care afirma existenta acestuia. Alt experiment, coordonat de profesorul Roy Baumeister si publicat in jurnalul Personality and Social Psychology Bulletin, a obtinut rezultate similare. Cercetatorii au descoperit ca persoanele care citeau afirmatia: la fel ca orice altceva in univers, toate actiunile umane sunt rezultatele evenimentelor precedente se comportau mai agresiv si mai egoist decat cele care citeau afirmatii care subliniau existenta liberului arbitru, precum: demonstrez existenta liberului arbitru in fiecare zi cand iau decizii. Un studiu efectuat de mai multi psihologi americani a aratat ca variabila care permite cea mai corecta estimare a performantei la serviciu este credinta in liberul arbitru. Cercetatorii au evaluat diverse trasaturi ale subiectilor, incluzand cat de multumiti erau de propria viata, cata energie simteau ca au sau cat de importanta considerau munca, insa niciun alt factor nu prezicea la fel de bine performanta la serviciu precum credinta in liberul arbitru.
- Credinta in liberul arbitru conduce oamenii spre un comportament mai degraba moral. In societatile in care indivizii cred in liberul arbitru se observa o mai mare aderenta la coduri de comportament ce stimuleaza o viata sanatoasa, bogata si fericita, astfel ca aceasta credinta este una adaptiva, a explicat Dr. Kathleen Vohs, unul dintre autorii studiului.
Unii specialisti sustin, insa, ca nu este nevoie sa mentinem iluzia liberului arbitru.
- Atunci cand intelegem cauzele care se afla in spatele gandurilor si sentimentelor noastre putem, in mod paradoxal, sa obtinem un control mai mare asupra vietii noastre. Una e sa ne certam cu sotia din cauza ca suntem intr-o dispozitie proasta, alta e sa intelegem ca dispozitia a fost provocata de glicemia scazuta. Atunci cand intelegem acest lucru admitem, desigur, ca suntem doar o marioneta biochimica, dar putem prelua controlul macar asupra uneia din sforile prin care se manevreaza marioneta: o simpla gustare ar putea fi secretul bunei dispozitii. Asadar, intelegerea cauzelor sentimentelor si gandurilor noastre constiente ne permite sa ne croim o carare mai inteleapta prin viata, argumenteaza Sam Harris in cartea sa Free Will.
Michael Gazzaniga, unul dintre cei mai importanti specialisti in neurostiinte din SUA, sustine acelasi lucru: trebuie sa abandonam iluzia liberului arbitru.
- Pamantul nu este plat. Inainte ca acest adevar sa fie recunoscut, lumea obisnuia sa se intrebe: ce se intampla cand ajungi la capatul Pamantului - oare cazi?. Odata recunoscut adevarul, noua perspectiva a permis oamenilor sa inteleaga ca intrebarile vechi erau stupide. Cred ca vom depasi aceasta etapa si vom abandona notiunea de liber arbitru, acceptand ca suntem o masinarie deosebita, dotata cu un simt moral ce isi are originile in faptul ca traim in grupuri sociale. Aceasta perspectiva ne va permite sa ne punem noi intrebari, argumenteaza Gazzaniga.
Un lucru este cert: noile date oferite de neurostiinte asupra ideii de liber arbitru vor conduce cat de curand la modificarea sistemelor de drept si a societatilor in care traim. Vor fi societatile viitorului caracterizate de empatie in mai mare masura, ca urmare a noilor perspective asupra intelegerii functionarii creierului? Este doar alegerea noastra.

(Va urma)

Sursa: descopera.ro