DESCOPERA: Este liberul arbitru doar o iluzie? Neurostiintele ofera raspunsul (Autor: Marius Comper)

(Continuare)

Suntem doar niste masinarii?

Mark Halett, un specialist in neurostiinte din cadrul National Institutes of Health (principala agentie de cercetare din cadrul Ministerului Sanatatii din SUA), afirma ca majoritatea oamenilor gasesc dificil de acceptat faptul ca liberul arbitru nu exista din cauza unei erori conceptuale: aceea ca sinele este diferit de creier.
- Este ca si cum am crede ca mintea este separata de corp, dar ma gandesc ca nu mai crede nimeni asa ceva. Absenta liberului arbitru nu inseamna ca suntem masinarii. Activitatea creierului este substanta fiziologica in cadrul careia functioneaza personalitatea noastra. Absenta liberului arbitru inseamna doar ca sinele constient este la curent cu doar o parte din deciziile creierului nostru.
Un experiment efectuat de Patrick Haggard, unul dintre cei mai importanti specialisti in neurostiinte din Marea Britanie, pare sa arate ca suntem, de fapt, masinarii. Pentru a demonstra acest lucru, profesorul Haggard l-a invitat pe un jurnalist de la ziarul The Telegraph sa asiste la un experiment inedit, ce demonstreaza efectele tehnicii denumite stimulare magnetica transcraniana. Prin folosirea unei bobine magnetice, creierul uman poate fi stimulat, tehnica permitand controlarea corpului.Una dintre asistentele de cercetare, Christina Fuentes, a apropiat o bobina de capul profesoruluii Haggard si a activat-o apasand un buton. Degetul aratator al profesorului s-a miscat imediat.
- Aceasta miscare nu este rezultatul vreunei actiuni din partea mea. Eu nu fac nimic, Christina ma controleaza. Eu sunt doar o masinarie, iar ea o manevreaza.
Intervalul de timp dintre actiunea bobinei si miscarea degetului este de 20 de milisecunde. Explicatia profesorului Haggard este ca diferenta reprezinta durata parcurgerii distantei de la creier la deget de catre semnalul electric.
- Pentru a controla un muschi facial, durata este mai scurta, iar pentru a controla un muschi al piciorului durata creste, explica profesorul.
Dupa ce demonstratia s-a incheiat, profesorul i-a explicat jurnalistului:
- Nu exista liber arbitru, asa cum este el definit in sens spiritual. Ceea ce se observa este rezultatul actiunii unei masinarii. Creierul urmeaza legile fizicii, care se manifesta sub forma unor evenimente electrice si chimice. In cazul unor circumstante identice, nu putem actiona altfel. Nu exista un eu care sa poata spuna: eu vreau sa fac altfel.
Profesorul Haggard afirma ca, daca vrem sa definim liberul arbitru drept capacitatea de a schimba cursul universului si de a ignora legile sale cauzale, atunci acesta nu exista. Cercetatorul afirma ca ceea ce noi consideram a fi libertatea de alegere este de fapt produsul complexitatii fiintei umane. Astfel, oamenii pot transforma o serie de date de intrare intr-un numar foarte mare de rezultate.
- Cred ca termenul de liber arbitru se refera la aceasta complexitate, concluzioneaza Haggard.

(Va urma)

Sursa: descopera.ro