MAGAZIN: Audieri despre OZN in Congresul american? (Autor: DAN D. FARCAS)
Furtuna mediatica pe care au creat-o dezvaluirile privind observatiile OZN inexplicabile facute de marina militara si proiectul Pentagonului in acest sens, au starnit in cele din urma si interesul Congresului american. Am mai aratat, de pilda, pe aceasta pagina, ca intr-un caz din 2004, piloti din Navy au intalnit aparate ciudate pe cer, in timp ce zburau cu F/A-18 Super Hornets peste Oceanul Pacific. Exista filmele camerelor cu termoviziune, exista declaratiile pilotilor care au vazut cu ochiul liber un obiect zburator bizar, rapid, fara aripi, fara mecanisme vizibile de propulsie si care a reusit sa depaseasca de departe avioanele cu reactie. Exista si documentul, anterior secret, care a examinat, pana in 2009, acest caz. Dar exemplul nu este singular. Dupa cum cititorii stiu, au fost multe incidente care au constituit obiectul Proiectului AATIP al Pentagonului, desecretizat in 2017.
Fenomenul aparitiilor de acest tip este examinat acum, pe de o parte, de Comitetul pentru Servicii Armate al Senatului si, pe de alta parte, de Comitetul pentru Servicii Armate al Camerei. Desi numarul observatiilor OZN a mai scazut in ultimii ani, cei din varful piramidei puterii vor sa incerce sa inteleaga daca aceste aparitii reprezinta amenintari pentru care trebuie sa fie pregatiti. Acum este neindoielnic faptul ca cei din Congresul Statelor Unite sunt interesati nu doar de proiectul AATIP (Advanced Aerospace Threat Identification Programme) al Pentagonului, ci si de fenomenul OZN mai general”, a declarat pentru Metro.co.uk Nick Pope, cel care a condus, intre 1991 si 1994, investigatiile OZN ale Ministerului Apararii din Marea Britanie.
- In mod evident, totusi, toata lumea se fereste sa foloseasca termenul UFO, care a fost inlocuit, in general, cu UAP in cercurile guvernamentale, mai spune el. (UAP - Unidentified Airspace Phenomenon - Fenomen Aerospatial Neidentificat).

Fenomene aerospatiale neidentificate

Informatiile aparute la sfarsitul anului 2017, privind misteriosul proiect AATIP, au dezvaluit in detaliu incidentul din 2004. Si, desi nu s-a facut nicio mentiune despre extraterestri sau OZN-uri, Senatul SUA a ordonat o evaluare a amenintarilor aerospatiale straine pe termen lung. Acelasi lucru provoaca si interesul Congresului SUA. Si daca rezultatul va fi un sir de audieri publice, am putea afla detalii interesante despre modul in care Statele Unite se preocupa de aceste aparitii inexplicabile. Iata ce a spus Nick Pope pentru Metro.co.uk:
- Am declarat ca, daca actualul interes al Congresului va evolua in sedinte formale, as fi bucuros sa depun si eu marturie Am oferit deja personalului Congresului cateva materiale de informare limitate, bazate pe experienta mea de a rezolva aceasta problema pentru Ministerul Apararii, si am furnizat o serie de documente, pe baza faptului ca guvernul britanic a declasificat si eliberat deja majoritatea dosarelor la audierile mele vechi de la Ministerul Apararii. Audierile Congresului asupra AATIP si asupra fenomenul in general ar fi fascinante si astept cu nerabdare sa colaborez, desi unele informatii ar putea fi inca clasificate, ceea ce inseamna ca nu toate procedurile ar putea fi publice.
Nick Pope reia aceste idei si intr-un articol din 16 octombrie 2018, publicat in ziarul Guardian. El remarca faptul ca interesul innoit fata de fenomenul OZN provine acum dintr-o sursa neasteptata: Comitetul pentru serviciile armate din Senatul Statelor Unite.
- Potrivit unor surse de incredere - scrie Nick Pope - cel putin doi dintre pilotii militari implicati au fost deja intervievati, iar un operator de radare a fost invitat ulterior sa depuna si el marturie.
In paralel, fenomenul intereseaza si Comitetul pentru serviciile armate ale Camerei. Inregistrari din aprilie 2018 arata ca aceasta comisie a primit deja o informare a Agentiei de Informatii a Apararii (DIA) asupra proiectului OZN al Pentagonului, denumit in mod criptic AATIP. In mod curios, se stiu, chiar si azi, foarte putine despre acest AATIP. Exista pana si o disputa asupra faptului daca acronimul se refera la Programul de identificare a amenintarilor aerospatiale avansate sau la Programul de identificare a amenintarilor aviatice avansate. De altfel insasi existenta proiectului a provocat o senzatie, intrucat, pana cand articolul din New York Times a rupt tacerea, in decembrie 2017, guvernul american sustinuse in permanenta ca a incetat investigarea OZN-urilor inca din anii 1960.
- Asa cum s-a remarcat recent in Guardian - scrie Pope - datele obtinute de la doua organizatii civile de cercetare privind fenomenul OZN arata ca numarul de observatii raportate ar fi scazut in ultimii ani. Totusi, nu exista un singur punct focal global pentru aceste rapoarte. Statisticile nu vor spune niciodata povestea completa. Ar fi mai bine - adauga analistul - ca fenomenul sa fie evaluat si judecat nu numai pe baza numarului de cazuri, ci mai ales prin examinarea acelor observatii pentru care exista dovezi convingatoare: rapoarte prezentate in mod independent de piloti de pe zboruri diferite; observatii vizuale coroborate cu cele prin radar; fotografiile si videoclipurile declarate ca fiind cu adevarat interesante de catre analistii de imagini din comunitatile de informatii.
Indiferent de metodologia folosita pentru a evalua observatiile, trebuie sa se tina cont de bagajul de prejudecati cu care cultura populara a incarcat fenomenul. Un prim pas in refacerea dezbaterii ar putea fi schimbarea limbajului. Termenul OZN a devenit invechit si poluat de idei preconcepute, ca si cel de farfurie zburatoare, care in prezent aproape ca a disparut. Ambele sunt considerate de marele public, in buna masura, dar in mod gresit, ca fiind sinonime cu nave spatiale extraterestre, in timp ce, evident, expresia ar trebui sa insemne doar ca pe cer este ceva pe care observatorul nu il poate identifica. Iar atunci cand intrebarea: crezi in OZN-uri? este interpretata, eronat, drept: crezi ca suntem vizitati de extraterestri?, chiar avem o problema.

Extraterestri la Pentagon?

Pope a relatat ca a utilizat o asemenea tactica, in anii 1990, in Ministerul Apararii. Prin inlocuirea termenului UFO cu UAP (prescurtare pentru fenomene aeriene neidentificate), s-a reusit obtinerea unei finantari si determinarea catorva inalti oficiali sa ia problema ceva mai in serios, deoarece ei au simtit astfel ca este vorba de o problema stiintifica, nu de un mister stiintifico-fantastic. In 2011, in Washington DC, s-a organizat o intalnire privata, prezidata de fostul sef de personal al lui Bill Clinton, John Podesta, care avusese un interes in-delungat fata de problematica OZN. Pope, invitat si el, si-a expus punctul de vedere si a informat participantii cu privire la utilizarea de catre Ministerul Apararii a termenului UAP. A fost de fata si un fost director al CIA, care - scria Pope - a stat in spate, fara sa intervina in discutie, doar luand notite in tacere. Ulterior Podesta a fost presedintele campaniei prezidentiale a lui Hillary Clinton, iar ea a discutat ocazional despre UAP-uri si, intr-un interviu a corectat gazda ca foloseste termenul OZN. Pope isi exprima speranta ca interesul curent al Congresului din SUA va evolua spre audieri formale, fie in mod specific pe proiectul AATIP, fie pe UAP-uri in general. El mai spera ca, in acest caz, va putea relua dezbaterile din trecut despre terminologie si va putea evita impotmolirea in analize statistice. Concentrarea pe calitatea rapoartelor si nu doar asupra cantitatii ar trebui sa duca la o evaluare mult mai semnificativa a fenomenului. Dar indiferent de rezultat - scria el - acestea s-ar putea dovedi a fi cele mai fascinante audieri ale Congresului din intreaga istorie. Paul Harper, de la Daily Star, comenta ca intr-un recent documentar intitulat Aliens at the Pentagon (Extraterestri la Pentagon) al lui Nick Pope, acesta isi exprima convingerea ca nu mai este mult pana la o dezvaluire completa a tot ce stie guvernul american despre OZN-uri, spunand:
- Identific ceea ce cred ca poate fi cel mai bine descris ca o fractiune de credinciosi in cadrul guvernului SUA, un grup de oameni de stiinta si ofiteri din structurile de aparare care cred cu adevarat ca OZN-urile ar putea fi extraterestre si care sunt interesati si de o gama larga de alte fenomene paranormale. Un motiv pentru care guvernul a vrut sa se distanteze de acest subiect a fost faptul ca interesul pentru OZN-uri si paranormal era impotriva credintelor religioase ale unor oficiali din Pentagon, care le-au considerat lucruri demonice. Washingtonul zumzaie de zvonurile potrivit carora audierile oficiale ale Congresului sunt iminente si putem fi mai aproape decat oricand sa primim un raspuns la intrebarea ce anume stie guvernul american despre OZN-uri.

(Sursa: revistamagazin.ro)