OPTIMISTUL: Toti am avut un nea Misu
N-am sa uit niciodata ce imi spunea nea Misu, un fost gestionar care imi descria in discutiile noastre modul de gandire pe care ar trebui sa-l aiba un barbat cu mintea deschisa la nou. Fusese gestionar pe vremea lui nea Nicu. Era uns cu toate alifiile, mai ales cu crema Nivea. Asa gandeam gresit pe atunci. Ehe, doar facuse puscarie. Lingaii ceusismului il bagasera la mititica pentru cateva sute de lei iesite lipsa la inventar. Nu-mi placea ca om, nu-i suportam povestile despre viata, mai ales ca eu, tanar fiind, aveam alte aspiratii. Sa beau, sa f.t, sa ma distrez. Nu voiam sa-l ascult. Ma feream de el. Avea o ancora mare tatuata pe antebratul stang si o Lili in forma de sirena deasupra. Dar cand ma prindea la inghesuiala, imi spunea.
- Optimistule, tine minte in pizda ma-tii, invata pana nu o sa regreti mai tarziu, educa-te citind orice, civilizeaza-te privindu-i pe altii mai culti decat tine! Si sa fii deschis oricarei situatii! Sa nu fii obtuz, sa-i privesti pe cei din jur, nici prieteni, nici dusmani, ci doar ca pe niste apropiati langa care iti duci viata sub soare. Si sa nu uiti, Optimistule, in pizda ma-tii, e loc pentru toata lumea sub soare!
Pe o ureche imi intra, pe o ureche imi iesea, totusi fiind atent sa nu ma apostrofeze mai violent cu o palma dupa ceafa. Apoi, odata cu trecerea anilor, am realizat. De invatat nu am invatat indeajuns, regretele devenind tardive, dar am cautat mereu sa ma educ si sa ma civilizez luand mereu tot ce este mai bun de la altii mai educati si mai civilizati decat mine. Si sa-i privesc pe toti egal, de la muncitor la director, de la femeia de serviciu pana la doctor. Am devenit constient ca intelegerea modului de gandire al oamenilor este secretul unei bune convietuiri. Ca nu trebuie sa judeci, sa ranesti, sa barfesti, sa acuzi gratuit.
- Ce zici, nea Misu?
- Sa intelegi oamenii, Optimistule, in pizda ma-tii! Este loc sub soare pentru toti.

(Sursa: optimistul.com)