www.libertatea.ro informeaza: Trecerea timpului este un fenomen pe care il putem masura destul de precis in prezent. Totusi, perceptia asupra timpului se schimba constant de-a lungul vietii.
In functie de ceea ce faci, in functie de varsta si chiar in functie de cat dormi in fiecare noapte, timpul va trece altfel.
Adrian Bejan, profesor universitar din SUA, originar din Romania, explica modul in care perceptia timpului este alterata. Acesta iti descrie si de ce anii trec mai repede cand imbatranesti. Bejan e profesor la Universitatea Duke si are deja pregatit un studiu pe aceasta tema, care va fi publicat in jurnalul European Review.
In mai 2018, el a castigat medalia Benjamin Franklin care de-a lungul timpului a fost decernata de institutul cu acelasi nume unor personalitati precum Albert Einstein, Marie Curie sau Nikola Tesla.
El a dezvoltat o teorie numita Teoria Constructala care spune ca orice organism viu trebuie sa aiba libertatea sa se dezvolte pe cat mai multe canale, pentru a avea acces la mai multa resursa.
Cu cat e mai liber sa se ramifice, va evolua si va fi mai mult decat este. Teoria Constructala are multe aplicatii practice in prezent, de la carcase de ventilator pentru calculatoare si pana la modul in care este afisata organigrama intr-o institutie.
In cea mai recenta lucrare a acestuia, el examineaza mecanica mintii umane si modul in care aceasta intelege trecerea timpului, oferind o explicatie pentru percepsia noastra mentala schimbatoare pe masura ce imbatranim.
Potrivit lui, timpul reprezinta schimbari percepute ale stimulilor mentali. Este legat de ceea ce vedem.
Intr-un fel, fiecare dintre noi are proriul timp al mintii care nu are legatura cu orele, zilele din calendare, dar care este afectat de alti factori precum cantitatea de odihna de care avem parte.
Aceste schimbari in stimuli iti dau un sentimet de trecere al timpului. Prezentul este diferit de trecut deoarece viziunea mentala s-a schimbat, nu pentru ca ceasul ti-a spus asta. Perioada de 24 de ore se poate masura pe ceas. Totusi, timpul fizic nu este timpul mintii. Timpul pe care-l percepi nu este acelasi cu timpul perceput de altul, spune romanul.
Timpul se petrece in ochiul mintii. Acesta este legat de numarul de imagini mentale pe care creierul le intalneste si le organizeaza, dar si de starea creierului pe masura ce imbatranesti.
Pe masura ce imbatranesti, rata perceptiei schimbarii imaginilor mentale scade din cauza mai multor trasaturi fizice, incluzand complexitatea creierului, degradarea cailor de transmisie a informatiilor etc. Si aceasta schimbare in procesarea imaginilor te face sa crezi ca timpul trece mai repede.
Acest efect este legat de miscarea sacadica a ochilor (miscari rapide ale globilor oculari atunci cand se schimba brusc punctul de fixatie, cand ochii urmaresc un rand imprimat pe o pagina, de exemplu).
Aceste miscari sunt imperceptibile si au loc de cateva ori pe secunda. Intre aceste miscari, creierul proceseaza informatia vizuala perceputa. La bebelusi, perioadele dintre miscarile sacadice sunt mai scurte decat la adulti.