In conformitate cu traditia crestina, in doua municipii importante de la Dunarea de Jos - Calarasi s si Braila - se organizeaza anual Sarbatoarea Bobotezei. In traditia locala unul dintre cele mai importante evenimente il constituie sarbatoarea denumita Boboteaza, eveniment pe care Primariile Calarasi si Braila il organizeaza, in data de 6 ianuarie a fiecarui an. Boboteaza este cea mai mare sarbatoare de iarna dupa Craciun, fiind o veche sarbatoare crestina in amintirea Botezului lui Iisus Hristos de catre Ioan Botezatorul, in raul Iordan. Conform traditiei crestine, Boboteaza se serbeaza cu deosebita solemnitate in ziua de 6 Ianuarie, fiind foarte bogata in datine si credinte care fac parte din tezaurul de traditii mostenite din generatie in generatie, reprezentand specificul poporului nostru.

CALARASI

Primaria Municipiului Calarasi organizeaza, si in acest an, pe 6 ianuarie, Sarbatoarea Bobotezei, care are urmatorul program:
- 08.00 - 10.00 - Oficierea Sfintei Liturghii la Biserica Sfintii Imparati Constantin si Elena (Volna);
- 10.00 - 10.30 - Deplasarea suitei oficiale in Parcul Central situat pe malul Bratului Borcea;
- 10.30 - 11.00 - Oficierea Slujbei Aghiazmei Mari;
- 11.00 - 11.45 - Ceremonia aruncarii si recuperarii Sfintei Cruci, de catre inotatori, din apele Bratului Borcea;
- 12.00 - 13.00 - Servirea fasolei traditionale-2000 portii (in Parcul Central)

Din motive ce tin de siguranta cetatenilor, manifestarile ce implicau participarea cailor si a atelajelor au fost anulate. Initial, dupa oficierea slujbei religioase si sfintirea sfintirea apei erau programate doua activitati traditionale si iubite de calaraseni: botezul cailor si parada cailor urmata de premieri pentru frumusete, dresaj, harnasament, atelaj si tractiune. Caii, un simbol al Calarasiului, lipsesc si anul acesta!

BRAILA

Si la Braila, cu prilejul sarbatoririi Botezului Domnului, Primaria Municipiului Braila, Arhiepiscopia Dunarii de Jos Galati si Protoeria Braila organizeaza o serie de manifestari:
- ora 8:00 - Slujba de Boboteaza - la Catedrala
- ora 10:45 - Procesiune catre Faleza Dunarii, pe traseul Bariera Calarasilor - Calea Calarasilor- Fantana Cinetica - Scena de la Faleza Dunarii
- ora 11:15 - Slujba oficiata de IPS Dr. Casian Craciun - Arhiepiscopul Dunarii de Jos impreuna cu un sobor de preoti - Scena de la Faleza Dunarii
- ora 12:00 - Momentul aruncarii si prinderii Crucii in Dunare