Florian Popa Micsan a publicat pe facebook un text in care explica din punct de vedere sociologic neparticiparea masiva la referendum:
Sambata, in prima zi de vot, ma aflam la un service auto. In timp ce asteptam factura l-am intrebat pe patronul service-ului, inginer auto, absolvent al Universitatii Bucuresti, daca merge la vot. Mi-a raspuns ca nu pierde timpul pentru ceva care de mii de ani este in firea lucrurilor. Adica familia este formata din soti, iar sotii sunt barbat si femeie. Legat de acest raspuns, in DEX online am gasit 16 definitii pentru cuvantul sot. Dupa cum se stie, esenta referendumului tocmai de cuvantul soti se leaga. Inititatorii petitiei cetatenesti devenita lege au dorit sa schimbe definitia din Constitutie a familiei: uniunea dintre soti ar fi urmat sa devina uniunea dintre barbat si femeie. Dar aici este un viciu fundamental de logica. Pentru ca soti tocmai asta inseamna: uniunea dintre un sot si o sotie. In logica creatiei, sotul e barbat si sotia e femeie. Iata prima dintre cele 16 definitii din DEX online.
SOT, soti, s. m. 1. Barbat casatorit considerat in raport cu sotia lui; barbat. (La pl.) Cele doua persoane de sex opus unite prin casatorie. (Inv.) Sotie, nevasta. 2. (Pop.) Tovaras, insotitor; asociat. 3. Obiect care, impreuna cu altul (similar), formeaza o pereche. - Loc. adj. si adv. Cu (sau fara) sot = cu (sau fara) pereche, in numar pereche (sau nepereche), par (sau impar). - Lat. socius.
Ar putea fi o explicatie rezonabila pentru nepasarea celor 15 milioane de romani inscrisi in listele electorale, care nu au participat la votul pentru referendum. Pentru ca legea adoptata de parlament este redundanta in raport cu logica. SOTI inseamna BARBAT + FEMEIE.