Coalitia pentru Familie, neafiliata confesional sau politic, la care au aderat 44 de organizatii neguvernamentale, fundatii si asociatii si 4 federatii romanesti care militeaza pentru promovarea valorilor familiei traditionale, a realizat o recapitulare rapida a principalelor argumente ale Referendumului pentru clarificarea definitiei casatoriei in Constitutie si a motivelor pentru care acestea nu sunt valide. Altfel spus, aceste argumente nu pot fi folosite si ii descalifica intelectual pe aceia care le folosesc.

A. Argumente de oportunitate

1. Exista alte prioritati decat definirea casatoriei: saracie, coruptie etc.
FALS: Provocarile unei societati nu se rezolva neaparat pe rand, ci pot fi rezolvate si in paralel. Mai mult, in timp ce unele tipuri de provocari - saracia, coruptia - necesita efort sustinut pe zeci de ani, daca nu cumva sunt perpetue, revizuirea constitutiei este, in schimb, o problema rezolvabila one-off, dintr-o data.

2. Definitia casatoriei nu e o problema relevanta pentru societate in acest moment.
FALS: Fie si numai agitatia mediatica si zbuciumul taberei care se opune demonstreaza relevanta temei si faptul ca atinge un punct sensibil. Faptul ca dezbaterea a existat in numeroase state din Europa si din lumea Occidentala o face relevanta si pentru noi.

3. Homosexualii nu au cerut legalizarea casatoriei intre persoanele de acelasi sex, prin urmare nu exista un temei care sa justifice actiunea oponentilor casatoriilor homosexuale.
FALS: Grupuri activiste (nu homosexualii) au afirmat deja casatoria homosexuala ca obiectiv (la Gay Pride 2006) si s-a incercat deja, la Curtea Constitutionala, recunoasterea casatoriilor homosexuale incheiate in alte state ale Uniunii Europene. In Romania au existat, pana acum, sase initiative de legalizare a parteneriatelor civile homosexuale - trei sunt, in acest moment, pe rol in Parlament. Pe de alta parte, daca homosexualii (in fapt, activistii) nu doresc legalizarea casatoriei homosexuale, de ce se opun cu inversunare unei initiative care nu urmareste decat blocare a ceva ce ei oricum nu doresc?

4. Avizul Curtii Constitutionale a interpretat deja obligatoriu semnificatia termenului soti ca fiind barbat si femeie, astfel ca problema a fost rezolvata iar definitia a fost explicitata.
FALS. Curtea Constitutionala doar a constatat ca este indeplinita conditia ca revizuirea sa nu suprime, afecteze, restranga vreun drept fundamental recunoscut in Constitutie, intrucat explicitarea ce se doreste a fi adusa prin revizuire corespunde sensului originar al textului constitutional. Constatarea ca nu se suprima sau restrange vreun drept nu inseamna, insa, ca textul constitutional ar impiedica extinderea sa pe viitor. Prin urmare, CCR a interpretat doar semnificatia initiala, originara, dar nu a apreciat si asupra semnificatiilor ce se vor putea da in viitor notiunilor de soti si Casatorie.

5. Referendumul dezbina si divizeaza societatea.
IRELEVANT: Orice tema implica tabere pro si contra. Alegerile si democratia implica pluralitate de pareri si dezbatere. Nu este nimic anormal in impartirea societatii in aderenti la optiuni diferite - in special intr-o cultura care pune valoare pe pluralitatea opiniilor. In particular, insa, acest Referendum are potential mai degraba unificator, deoarece peste 90% din electoratul roman se opune casatoriilor homosexuale.

B. Inutilitatea initiativei cetatenesti

1. Revizuirea este inutila, pentru ca nu aduce nimic nou, deja codul civil reglementeaza casatoria barbat - femeie.
FALS: Un cod civil poate fi schimbat in Parlament fara ca vointa populara sa fie consultata. Clarificarea definitiei Casatorie in Constitutie previne o modificare facila in parlament a legii in sensul includerii casatoriei homosexuale si impune, pentru o eventuala modificare viitoare favorabila casatoriei homosexuale, acordul exprimat de popor printr-un alt referendum.

2. Referendumul e inutil pentru ca nici Referendumul validat referitor la numarul maxim de 300 de parlamentari nu a fost pus in practica.
FALS: Acela era un referendum consultativ, care avea nevoie de o lege ulterioara pentru a fi pus in practica. In timp ce in cazul definirii Casatoriei legea de revizuire a Constitutiei a fost prealabil adoptata, iar Referendumul pentru Casatorie este decizional, devine lege prin simpla sa validare.

3. Revizuirea Constitutiei este conspirata de Dragnea sau ii profita.
FALS: Revizuirea a fost declansata de persoane private in toamna 2015, cand presedinte al PSD si premier era Victor Ponta, si a fost inregistrata in Parlament in mai 2016, cand premier era Dacian Ciolos. Asadar, initiativa cetateneasca este un grass roots, si provine din zona societatii civile, nu din zona politicului. Initiativa a fost sustinuta de majoritatea partidelor politice aflate in prezent la guvernare, cu exceptia USR; unele partide au semnat protocoale cu sustinatorii initiativei (printre acestea se numara PNL). Abilitatea sau inabilitatea unui actor politic de a profita politic de pe urma Referendumului nu delegitimeaza revizuirea.

C. Discriminare

1. Revizuirea este grava, pentru ca ataca/restrange drepturile homosexualilor.
FALS: Intrucat nu exista in Romania un drept la casatorie cu o persoana de acelasi sex, consacrarea constitutionala a acestei interdictii preexistente nu restrange nimic si nu atinge vreun drept al homosexualilor. In acest timp, homosexualii au in Romania acces nediscriminatoriu la piata muncii, la servicii de educatie, de sanatate, dreptul de rezidenta pentru sotii casatoriti in alte state, isi pot lasa prin mostenire averea la notar, iar orice forma de discriminare impotriva homosexualilor este pedepsita prin lege.

2. Revizuirea genereaza discriminarea homosexualilor.
FALS: Persoanele homosexuale au acces la institutia casatoriei in conditii identice cu persoanele heterosexuale, adica respectand conditiile institutiei Casatoriei: sa aiba 18 ani (16 cu dispensa), sa nu fie alienate mintal, sa se casatoreasca cu o persoana de sex opus care nu este ruda apropiata. De asemenea, interdictia de a se casatori cu o persoana de acelasi sex se aplica si heterosexualilor.

3. Revizuirea Constitutiei este o initiativa rasista.
FALS: Comparatia dintre negarea dreptului la o presupusa casatorie homosexuala si discriminarea rasiala este facila - ba chiar jignitoare pentru persoanele de culoare. O serie de pastori americani de culoare au aratat ca gasim drept dezgustatoare eforturile lobby-ului LGBT de a urmari un drept special bazat pe comportamentul lor sexual prin asemanarea cu miscarea pentru drepturi civile din anii 1960 si 1970. Iar filosoful american Harry Jaffa a scris: Natura si ratiunea ne spun ca un negru este o fiinta umana, si de aceea nu trebuie tratat ca si cum un cal sau ca un bou sau ca un caine, asa cum natura si ratiunea ne spun ca un evreu este o fiinta umana, si de aceea nu trebuie tratat ca si cum ar fi bacilul ciumei. Dar cu aceeasi voce, natura si ratiunea ne spun ca un barbat nu este o femeie, si ca prietenia sexuala este decenta intre cele doua sexe opuse, si nu intre persoane de acelasi sex.

4. Revizuirea Constitutiei incalca drepturile omului.
FALS: Definirea Casatorie drept uniunea dintre un barbat si o femeie nu le neaga homosexualilor, asa cum am aratat deja, vreunul dintre drepturile cetatenesti pe care le au si ceilalti cetateni. Nicaieri in Carta Europeana a Drepturilor Omului sau in alte forme legislative care decurg din aceasta nu este specificat dreptul la casatoria homosexuala. In plus, nimeni nu are dreptul sa se casatoreasca cu cine doreste. Un parinte nu se poate casatori cu propriul copil (chiar daca acesta are varsta potrivita), cu doua sau mai multe neveste, sau cu sotul sau cu sotia unei alte persoane casatorite. Aceste restrictii sunt bazate pe intelepciunea milenara a societatilor crestine, dar si a altor culturi din intreaga lume.

5. Revizuirea ataca familia mono-parentala sau alte tipuri de familii.
FALS: Revizuirea nu are ca obiect familia, care include si relatiile de filiatie si rudenia subsecventa, ci doar casatoria. Prin urmare, explicitarea notiunii de casatorie conform intelesului sau propriu nu afecteaza familiile constituite in virtutea filiatiei (familiile monoparentale).

6. Referendumul nu este un instrument care sa indeplineasca standardele democratiei liberale.
FALS: Chiar legat de chestiunea in discutie s-au organizat referendumuri in SUA (anii 2003-2004), Irlanda (2016) si o consultare populara in Australia (2017).

7. Referendumul este anti-homosexuali.
FALS: Revizuirea nu vrea decat sa consacre la nivel constitutional statu-quo-ul in privinta Casatoriei. El NU atinge in nici un fel drepturile pe care le au homosexualii in momentul de fata in Romania (a se vedea si punctele 1 si 2 de mai sus).

8. Referendumul se pune in calea iubirii dintre un barbat si un barbat - sau o femeie si o femeie.
FALS: Iubirea nu face obiectul sau miza demersului revizuirii constitutionale, care nu neaga in vreun fel homosexualilor posibilitatea de a se iubi si nu le pune in discutie accesul la iubire (fie ca termenul este folosit in mod legitim, fie ca nu). In realitate, opozantii Referendumului incearca sa suprapuna fraudulos tema iubirii - care poate lua forme extrem de diferite, de la iubirea dintre frati, maestru si discipol, iubirea dintre un barbat si o femeie sau iubirea (sau sexualitatea) homosexuala, ori cea pentru cainele sau pisica favorite - peste definitia Casatoriei. Or, Casatoria reprezinta o institutie cu o anume utilitate si functie sociala si al carei rost institutional nu e acela de a emite certificate de iubire. Ea este intemeiata pe complementaritate, angajament si dedicare, nu doar pe iubire/pasiune. Iubirea exista in multe dintre exemplele de mai sus in afara unor certificate oferite de stat.

9. Initiativa este antieuropeana, putinista, fascista.
FALS: Definitia legala a casatoriei doar in intelesul propriu al termenului nu a avut nicio legatura cu fascismul. Aceasta a fost (si inca mai este este in destule cazuri) institutie a statului democratic occidental, nu doar a Rusiei, si este o optiune recunoscuta de Curtea Europeana a Drepturilor Omului. In pus, fascismul, nazismul si bolsevismul au avut viziuni foarte progresiste asupra Casatorei - urmarind, in fapt, desfiintarea institutiei Casatoriei, care era vazuta drept o relicva a mostenirii europene iudeo-crestine.

D. Familia traditionala

1. Revizuirea nu rezolva problemele familiei.
FALS: Nici legalizarea casatoriei homosexuale nu rezolva in vreun fel problemele familiei; in realitate, revizuirea Constitutiei nici nu si-a propus sa rezolve problemele familiei, ci sa protejeze institutia Casatoriei de diluarea semnificatiei sale, de extinderea la cuplurile de acelasi sex si de posibile alte extinderi ulterioare, cu privire la numarul partenerilor. Problemele familiei fac obiectul altor propuneri de politici publice, fie ale Coalitiei pentru Familie, fie ale altor actori guvernamentali si non-guvernamentali. Inclusiv oponentii Referendumului sunt invitati sa prezinte propriile lor solutii cu privire la aceste probleme si sa nu se limiteze la critici si dezinformari.

2. Familia traditionala este un focar de violenta, alcoolism, abuz.
FALS: Nu institutia familiei (traditionala sau nu) este cauza violentei, alcoolismului si abuzului in societate; cauzele sunt multiple si nu se regasesc in ideea de familie nucleara. In al doilea rand, violenta si abuz se regasesc si in interiorul familiilor si cuplurilor homosexuale - ba chiar, dupa unele studii, intr-o masura mult mai mare in cadrul cuplurilor de acelasi sex (de cel putin doua ori mai ridicata). In sfarsit, clarificarea definitiei Casatoriei nu se refera la familia traditionala, ci la casatoria naturala.

E. Argumente religioase

1. Revizuirea promoveaza o conceptie religioasa-crestina, o viziune specifica unui stat teocratic.
FALS: In discutie este doar sfera civila, seculara a Casatoriei, in sensul ca se doreste prezervarea intelesului propriu, natural si consacrat milenar, inclusiv pre-crestin, al acesteia. Nu se cere impunerea oficierii casatoriei in Biserica, pentru a se putea pretinde ca avem de a face cu impunerea unei viziuni religioase.

2. Revizuirea este rezultatul amestecului BOR si/sau a cultelor neoprotestante in politica statului roman.
FALS: Biserica si cultele sustin o propunere alaturi de alti actori ai societatii civile, asa cum orice alta organizatie non-guvernamentala are dreptul sa isi sustina propria agenda - de la drepturile animalelor la anti-coruptie. Dar nu pot dispune aceasta propunere daca aceasta nu e adoptata conform mecanismelor statului secular.

3. Coalitia pentru Familie urmareste o agenda retrograda, doreste interzicerea avorturilor, a divortului si impunerea unei taxe pe celibat.
FALS: In primul rand, propunerile Coalitiei nu cer taxa pe celibat, interzicerea avortului sau a divortului - CpF nu a cerut niciodata asa ceva. In al doilea rand, nu propunerile Coalitiei fac obiectul Referendumului si nu Coalitia figureaza pe buletinul de vot. Ceea ce se voteaza este DA pentru clarificarea definitiei Casatoriei intre un barbat si o femeie, nu CpF.

4. Coalitia pentru Familie se opune parteneriatului civil.
IRELEVANT: Referendumul pentru Casatorie nu afecteaza posibilitatea introducerii parteneriatului civil si nu e despre parteneriatul civil. De asemenea, obiectul Referendumului nu este votarea Coalitiei pentru Familie, ci a definitiei constitutionale a Casatoriei intre un barbat si o femeie.

5. Initiativa creeaza un precedent - si urmatorul pas ar putea sa fie interzicerea cultelor religioase din Romania.
Comparatia dintre minoritatile sexuale si minoritatile religioase din Romania este fortata - nu exista nici un temei care sa sustina acest paralelism. In plus, asa cum a aratat CCR, initiativa nu restrange nici unul dintre drepturile recunoscute ale homosexualilor. In Romania statul recunoaste, in prezent, 18 culte religioase. Acesta este, in fapt, un argument in plus care arata ca Statul roman nu este un stat laic sau secular - el recunoaste drepturi pentru cele 18 culte religioase (nu doar pentru BOR), iar printre drepturile acestea se numara si dreptul de a demara initiative cetatenesti in conformitate cu valorile lor.

6. Initiatorii revizuirii Constitutiei vor sa reglementeze ce fac oamenii in dormitor, in spatiul lor privat.
FALS: Revizuirea constitutiei se refera la ce vor sa faca oamenii oficial, solemn si institutional, la primarie, in fata ofiterului starii civile, nu in dormitor. Dimpotriva, initiatorii vor sa lase dormitorului ce tine de dormitor - si sa nu faca din ceea ce se intampla in dormitor o chestiune politica; poate cea mai importanta chestiune politica a zilelor noastre, in unele state occidentale (amintim si ca Romania e, si ea, parte a lumii occidentale.)

Sursa: Coalitia pentru Familie