Q Magazine: Apelul disperat al unui reputat jurist catre Presedintele Romaniei si politicieni
VIOREL ROS, avocat si fost judecator, profesor de Drept si conducator de doctorat, expert in litigii internationale, lanseaza prin intermediul Q Magazine un apel catre clasa politica aratand nu doar dezbinarea, ci si disperarea la care s-a ajuns intr-un an in care ar fi trebuit sa fim mai uniti ca niciodata.
- Treziti-va dregatori ai Tarii, cu totii, din somnul cel de moarte (simtiti fiorul cand ascultati Imnul?) si opriti nebunia care a cuprins Tara si pe care ati declansat-o!

DACA VA IUBITI TARA

Daca mai stiti ce este Tara, daca va iubiti cu adevarat Poporul si daca vreti binele Poporului care v-a asezat in functiile inalte si din care ati jurat sa il conduceti cu toata puterea si priceperea intru propasirea sa spirituala si materiala, sa ii aparati Constitutia si legile, democratia, drepturile si libertatile fundamentale, sa aparati suveranitatea, independenta, unitatea si integritatea teritoriala a Tarii, daca vreti sa ramaneti in istorie pentru a fi facut bine Tarii, iar nu pentru ca ati facut raul care ameninta tot mai mult existenta noastra, a tuturor celor care mai simt romaneste (nu vedeti oare norul tot mai negru al despartirii romanilor de romani?!) puneti capat schismei, asezati-va la masa, lamuriti-va si apoi puneti-va pe treaba! Iar daca nu puteti, ori nu stiti, plecati cu totii! Ascultati-va Tara (care nu a avut niciodata atati neprieteni ca acum), ascultati-va Poporul, adevarat, incrancenat peste masura in buna parte, intristat si rusinat de ce traieste in cea mai mare parte a sa si de aceea cam intolerant, cam agresiv si nedispus sa mai asculte si sa mai creada in intregul sau in conducatorii ei, dar sunteti vinovati si pentru asta! Si faceti ce va cere Poporul si ce ati promis ca veti face pentru El! Sau lasati-ne! V-am insarcinat, votandu-va, sa ajungeti in dregatoriile in care va aflati ca sa lucrati pentru noi toti in mod egal, intelegand prin noi, pe noi toti romani, adica pe toti cei care locuim aici sau departe de Tara si care gandim la Tara ca la Patria Mama si in care ne-om intoarce fie si numai pentru a ne uni pentru vecie trupul cu Pamantul Tarii. Intelegand prin noi pe toti care vorbim sau ar trebui sa vorbim romaneste ori pe care ar trebui sa-i invatam romaneste si sa ne respecte Tricolorul. Pe toti, de orice neam si de orice credinta, fara deosebire de Dumnezeul in care crede si de Biserica la care se duce pentru inchinare, rugaciune si iertare. Pe toti cei care am jurat si care ati jurat pe Biblie, pe Cruce sau pe Constiinta sa avem si sa aveti grija de Romania! V-am votat ca sa lucrati pentru binele Tarii! V-am votat ca sa lucrati in folosul Tarii si al Poporului si nu impotriva Lor! V-am votat crezand ca sunteti buni romani (chiar daca unii ganditi in alta limba!) si buni dregatori si ca veti avea grija de Tara pentru care ati jurat sa fiti pavaza! V-am votat noi alegatorii, fiecare cum am crezut ca e bine, dar nu v-am votat nici ca sa va dusmaniti, nici ca sa ne dusmaniti pentru felul in care am votat!

L-AM VOTAT PE PRESEDINTE CA SA FIE AL ROMÂNIEI SI AL TUTUROR ROMÂNILOR

Nu ca sa ne imparta la trei sau patru, ori poate la cinci si sa-i socoteasca pe ceilalti, impotriva regulilor politicii si ale logicii, minoritari in Tara Lor, desi ei sunt cei multi, iar multimea, in politica, nu poate fi considerata niciodata proasta si are intotdeauna dreptate! Presedintelui Romaniei ii datoreaza respect toti Romanii, fie ca l-au votat, fie ca nu l-au votat. E o datorie a noastra, a tuturor sa-l respectam! Dar si Presedintele are mai mult decat fiecare dintre noi datoria de a-si iubi compatriotii in mod egal!
- V-am votat ca sa va bateti in argumente si civilizat, nu cu batele (nu mai aveti mult, un pas mic, acum sunteti inca la vremea injuratului, huiduitului, tropaitului, unii chiar mai mult), nu cu invective si nu ca sa imbogatiti sensul cuvintelor limbii romane in feluri neingaduite de lege si de morala.
- V-am votat pentru a lucra toti si ca sa puneti toate institutiile (de la presedintie, parlament, guvern, servicii de informatii, justitie, pana la ultimul functionar al statului platit din banii nostri) in slujba Tarii si al Poporului, iar nu Poporul la dispozitia institutiilor.
- V-am votat pentru ca am crezut in Domniile Voastre! V-am votat pentru ca ne-ati facut sa avem incredere in Domniile Voastre!
- V-am votat pentru ca v-am respectat optiunile politice si ne-ati convins ca veti face ce ati promis si am sperat ca veti face chiar mai mult decat ati promis.
- V-am votat pentru ca am crezut ca simtiti romaneste si pentru ca am crezut ca stiti mai mult decat sa vorbiti romaneste!
- V-am votat pentru ca v-am crezut merituosi si am prezumat rezonabil ca nu ne veti face de rasul lumii!
V-AM VOTAT PENTRU CA AM CREZUT CA STITI CE ESTE BUNUL SIMT SI MORALA IN POLITICA!
- V-am votat stiind ca mandatul incredintat nu poate fi si nu este imperativ, dar cu credinta indreptatita ca daca nu va plac cei cu care ati plecat la drum si daca nu va place disciplina de partid, veti pleca si din dregatorie, iar nu doar din partidul din care nu vreti sa mai fiti.
- V-am votat cu convingerea ca Tara trebuie condusa de politicieni, ca pluripartidismul si pluripartitismul sunt singurele cai de a asigura conducerea democratica a unei Tari si ca a face o comparatie intre politica si cea mai veche meserie din lume este permis doar ca figura de stil si doar la mare si justificata suparare. De ce vreti neaparat sa ne convingeti de ceea ce noi nu am crezut ca este politica?!
- V-am votat cu ferma convingere ca nu veti cobori politica acolo unde este azi! De ce ati facut-o?! Cu ce drept ne siluiti credinta ce am avut in Domniile Voastre?
- V-am votat crezand ca veti fi exemplu de eleganta (nu vestimentara, ca nu haina face pe om, desi imbracamintea spune multe despre cum este omul, incluzand aici si femeia politica sau nepolitica) si de bun simt (sunt si dintre acestia, dar aproape ca nu se vad si nu se aud, ori nu se vad si nu se aud cat ar trebui si ar merita, unii fiind deja izolati in propriile lor partide, altii, pe cale de a fi marginalizati), de putere de a dialoga, de model de toleranta cu cei care nu cred ca Domniile Voastre!
- V-am votat nu ca sa va exhibati din demnitatile in care va aflati frustrarile generate de pricini mai mult sau mai putin politice, ci opiniile demne de a fi cunoscute de Popor!
- V-am votat ca sa va bateti acolo unde sunteti cu armele politicii si sa intrati ori sa iesiti din politica pentru merite ori nemerite politice.
- V-am votat ca sa lasati Justitia in afara politicii si pentru ca ajutorul Divinitatii sa-l obtineti prin ruga sincera si nu cumparand Biserica si slujitorii ei cu arginti ori alte avantaje spre a-i deturna de la misia lor (adaug pentru cei care poate nu stiu: Hitler a scutit Biserica germana de impozite spre a o tine departe de politica, iar pentru a intelege consecintele acestui troc, cititi Declaratia de vinovatie de la Stuttgart, din 19 octombrie 1945 a Bisericii Evanghelice Germane, dar si cuvintele pastorului Martin Niemöller, indemn la netacere si curaj in fata oricarui abuz, a oricarei nedreptati).
- V-am votat ca sa raspundeti cu seriozitate la intrebarile noastre, oricat de nesuferite ar fi si oricat de mult ati uri pe intrebator si motivele pentru care intreaba.
- V-am votat crezand ca veti avea onoarea si buna cuviinta de a nu accepta sa faceti ceea ce nu stiti sa faceti, nu puteti sa faceti sau ceea ce nu va place sa faceti.
- V-am votat ca sa fiti zi si noapte servitorii Poporului Roman si nu pentru ca Poporul Roman sa fie mereu silit a constata cu amar in suflet ca inainte era mai bine!
De nu puteti sa faceti barem lucrurile pe care le-ati promis, de nu stiti sa le faceti, de nu stiti cum trebuie sa procedati ca sa le faceti, intrebati-va Poporul! Dar daca ati ajuns acolo si mai ales daca nu aveti puterea de va intoarce la Popor pentru a va cere vorbele inapoi, ori pentru a-l intreba si asculta si apoi de a-i urma sfatul, atunci de buna seama, trebuie sa plecati!
- Aveti, toti cei care ati depus un juramant de credinta si de loialitate fata de Tara si fata de Popor, fara deosebire de culoare politica si de rangul demnitatii, de refacut prestigiul Tarii, care nu a fost niciodata mai jos ca acum!
- Aveti obligatia de a convinge pe cei care vorbesc o alta limba ca sunteti cel putin la fel de destepti si de buni ca ei. Aveti obligatia de a cere reprezentantilor straini care nu stiu sa se poarte cuviincios in Tara noastra sa invete ce inseamna buna cuviinta si respectul pentru Tara care i-a primit, iar celor care nu pot ori nu cunosc regulile diplomaticesti care ii obliga la rezerva, la decenta in exprimare, la neamestec in treburile Tarii noastre (noi nu ne amestecam in treburile Tarilor lor, dar incercati sa va imaginati ca ati face-o), la neimplicare politica, aveti obligatia sa le cereti sa se intoarca de unde au venit!
- Aveti obligatia sa ne reprezentati cu cinste, cu demnitate, cu cumpatare, cu sobrietate, cu eleganta in exprimare, cu respect de sine si cu buna pregatire pentru toate imprejurarile oriunde in lume. Aveti datoria de prevedere de a nu umbla cu foc prin lumea plina de praf de pusca, lume a carei istorie si ale carei probleme nu le cunoasteti destul si in care nu mai avem demult de spus ceva important.

AVETI DE FACUT ECONOMIA TARII SA MEARGA

De adunat bani la buget, de ingrijit de viata celor care v-au dat viata si nu doar atat. Aveti de facut investitiile publice promise. Aveti de facut autostrazi (si ar trebui sa faceti autostrazi adevarate, nu pricajitele de drumuri de ceva mai mare viteza si pentru care platim totusi cele mai mari preturi din lume!). Va amintesc ca decisiv pentru unificarea statelor germane in secolul al XIX-lea a fost sistemul de cai ferate (ca n-aveau atunci autovehicule rutiere sa se unifice prin autostrazi) si ca Tara Noastra nu-i legata de la un cap la altul, nici de drumuri de fier ca lumea, nici de autostrazi care sa uneasca barem fostele capitale ale Provinciilor istorice si nici Tara intreaga cu restul lumii prin autostrazi!!!
- Aveti de facut spitale si de invatat doctori in scoli adevarate si care, bine platiti, sa stea acasa sa grijeasca de bolile noastre nu de ale strainilor. Aveti de facut scoli si profesori, ca nu de gazi si puscarii are nevoie Tara, ci de scoli si de cati mai multi invatatori (ne-a spus asta intemeietorul dreptului penal roman V. Pella, iar Finlanda ne demonstreaza in fiecare zi cat de corecta este teza marelui nostru om de drept).
- Aveti de (re)facut agricultura si sistemul de irigatii al tarii, aveti de (re)facut drumurile nationale, aveti de (re)facut ordine in Tara, aveti de gandit si de facut un sistem fiscal coerent si stabil.
- Aveti de indreptat legi nedrepte in folosul nostru, iar nu al celor catorva judecatori sau procurori care si-au uitat rolul de pamanteni cu obligatia de a aplica legea facuta de cei care au dreptul sa o faca, iar nu legea facuta de cei cativa care au inlocuit balanta cu parul (am citat dintr-un judecator care scrie exceptional).
- Aveti datoria sa-i invatati pe cei care vor sa invete sa devina intreprinzatori si pe cei care pot sa munceasca sa-i pregatiti sa o faca si la nevoie, sa-i determinati sa o faca. Aveti datoria sa-i aduceti acasa pe cei plecati sa invete ori sa munceasca pentru un venit mai mare, pentru un trai mai bun, iar pentru asta trebuie sa le dati motive sa se intoarca.
- Aveti mai mult decat datoria de a-i respecta pe conationalii care stiu si pot munci cu mai mult folos pentru Tara cu mintea si pe acei care ne invata si datoria de a-i plati pe toti cum se cuvine. Aveti obligatia de a implica Academia Romana in proiectele pentru viitorul Tarii pentru ca acolo sunt cei mai buni (nu toti cei mai buni, ca nu e loc pentru toti care ar merita acolo), sunt cei care nu prea mai au ce cere de la Tara si au inca mult de dat Tarii.
- Aveti datoria de a pune capat vrajbei noastre! Toti au dreptul (au si obligatia) de a vorbi, de a actiona, de a se manifesta. Si nimeni nu poate fi scos din Cetate pentru ca o face, dupa cum nimeni nu poate fi lasat sa dea foc Cetatii.
- Aveti obligatia de a lucra in interes national! De a reface ceea ce un sistem care si-a urat Tara, Poporul si Interesul National sau poate numai bolnav de putere ori care, poate, a lucrat astfel doar pentru ca asa i s-a cerut, a distrus si a daramat in mare masura ce era bun in noi si la noi si ne-a coborat unde nu meritam sa fim, facandu-ne de rasul lumii!
- Aveti atatea de facut ca nu va ajunge un mandat, iar daca nu faceti ceea ce trebuie sa faceti, un altul nu mai meritati!
- Aveti datoria de a va iubi tara si poporul si de a va sacrifica la nevoie pentru acestea!
Si daca nu puteti, atunci aveti obligatia de a pleca!

Prof. univ. Viorel Ros
30 august 2018