INGREDIENTE
- 100g sfecla rosie
- 100g telina
- 100g morcov
Puteti adauga:
- 100g rosii cherry (Rosiile sunt o excelenta sursa de vitamina C si alti antioxidanti).
- 100g mar rosu ( Merele pot sa asigure un aportmcrescut de vitamine si minerale benefice sanatatii organismului, cum ar fi: vitaminele A si C, calciu, potasiu, fier, fosfor, acid folic si un nivel crescut de antioxidanti)
- 30g lamaie
MOD DE PREPARARE
- Spala bine morcovul, marul, si rosiile cherry.
- Curata sfecla si lamaia de coaja.
- Adauga alternativ ingredientele in palnia de alimentare a storcatorului prin presare la rece KUVINGS.

SFECLA ROSIE
Sucul din sfecla rosie contine aminoacizi, esentiali in dezvoltarea si mentinerea tesutului muscular totodata continutul crescut de potasiu din sfecla ajuta la intarirea muschiului inimii. 1-2 pahare de suc de sfecla consumat in fiecare zi pare sa aiba un efect semnificativ pentru imbunatatirea presiunii sangelui. Conform Dr.Oz, majoritatea medicilor au fost de-a dreptul surprinsi de cat de putin consum din acest suc a fost nevoie pentru a vedea imbunatatiri reale. In plus, nu ai nevoie de un buget exagerat sau nici macar mare pentru a obtine acest remediu miraculos. Sfecla rosie nu este un aliment scump si se poate obtine de la orice supermarket si prepara cu usurinta acasa.
Exista vreun efect secundar al sucului de sfecla?
Singurul efect secundar al sucului de sfecla este faptul ca urina ar putea prinde o tenta rosiatica insa acest lucru nu este un motiv de ingrijorare. Totusi, deoarece sfecla este bogata in oxalati (produsul final de metabolism al glioxalatului si gliceratului; organismul uman nu detine enzime capabile sa degradeze oxalatul; in consecinta acesta trebuie eliminat prin rinichi) persoanele predispuse la pietre sau nisip la rinichi, nu ar trebui sa il consume.
Alte beneficii ale sucului de sfecla:
- Betacianina, substanta care se gaseste in sfecla, contribuie la eliminarea toxinelor din organism si la prevenirea aparitiei cancerului!
- Ajuta la vindecarea bolilor de vezica biliara, la scaderea nivelului de colesterol si la vindecarea gutei.
- Impiedica formarea cheagurilor de sange si depunerea colesterolului pe vasele de sange.
- Abunda in vitamine precum B1, B2, B2, C si acid folic, extrem de benefice pentru organism.
- Contine aminoacizi, esentiali in dezvoltarea si mentinerea tesutului muscular.
- Contine iod, cunoscut pentru efectele benefice asupra glandei tiroide.
- Continutul crescut de potasiu din sfecla, ajuta la intarirea muschiului inimii.
- De asemenea, sucul de sfecla rosie este cunoscut pentru efectul de scadere a tensiunii arteriale si, prin urmare, previne atacurile de inima si bolile cardiovasculare.
MORCOVUL
- Radacinile au un continut ridicat de carotenoizi (ce dau culoarea portocalie), in principal beta-caroten, care este transformat de organism in vitamina A, numita vitamina frumusetii, cu efecte directe pentru piele, inima si sistem imunitar.
- In afara vitaminei A (120 u. la 100 g), mai exista vitaminele B1, B2, B6, C, E, K, P, PP, ceea ce explica necesitatea unui consum sustinut de radacini in caz de avitaminoze severe. In paralel ofera si o bogatie de saruri minerale, absolut necesare cresterii si sanatatii omului: fier (7%), potasiu, fosfor, calciu, magneziu etc.
- Efectele terapeutice sunt datorate si altor compusi organici cum sunt glucidele (6 %), mai ales levuloza si dextroza, pectine, proteine, glicolipide, fosfolipide, steroli, lecitine, acizi grasi (linoleic, palmitic), aminoacizi (asparagina) si daucarina - un puternic vasodilatator la nivel cerebral.
- Valoarea energetica a radacinilor este de 30 kcal la 100 g, din care 93% este energie usor resorbita de organism.
- Semintele uscate contin un ulei eteric complex (0,4-0,8%) in care predomina sesquiterpenoide in proportii de peste 50-60 % din total.
- In cantitati apreciabile exista si compusi monoterpenici oxigenati (geraniol, terpineol, acetat de geranil si de terpinil), precum si hidrocarburi monoterpenice (camfen, felandren, tujen, pinen, limonen).
- Frunzele contin acizi organici (cafeic, ferulic), clorofila, fibre vegetale si saruri minerale (fier, aluminiu, zinc, magneziu etc.).
- Remediu valoros in bolile digestive si in detoxifiere
- Atat pentru organismele bolnave, cat si pentru cele sanatoase, radacina are proprietati antianemice, vitaminizante, mineralizante, tonifiante, energizante, imunostimulatoare de aparare contra infectiilor si stimulatoare in cresterea copiilor.
- La nivelul aparatului digestiv are actiuni antidiareice, laxative, purgative, antiseptice, antibiotice, antiputride, antihemoragice, hemostatice, sedative, fluidizante biliar, regeneratoare hepatic, cicatrizante gastric si intestinal, vermifuge si tenifuge.
- Pentru aparatul respirator are insusiri expectorante si pectorale.
- In circulatia sangelui este hipotensiv, vasodilatator, detoxifiant, depurativ, hipoglicemiant si stimulator al formarii globulelor rosii si a hemoglobinei. La ochi este un neintrecut ameliorator al acuitatii vizuale datorita continutului ridicat de beta-caroten si vitamina A.
- In afectiunile dermatice are proprietati antiseptice, astringente, antiinfectioase, cicatrizante la nivelul plagilor externe, emoliente, epitelizante, calmante, rubefiante.
- Frunzele uscate de morcov au actiuni aperitive, digestive, stimulente, carminative, emenagoge si galactogoge (stimuleaza lactatia).
- Actiuni terapeutice specifice
- Cele mai importante actiuni terapeutice se constata in tulburarile de crestere la copii, rahitism, anemie, debilitate, demineralizare, surmenaj, oboseala, astenie, extenuare, convalescenta, nevrism, avitaminoze, scorbut. In aceste actiuni, morcovul, crud sau prelucrat, intareste imunitatea organismului si mareste rezistenta la boli infectioase.
- In afectiunile oculare sunt bine cunoscute efectele favorabile ale morcovului datorita continutului in vitamina A, intervenind in caz de insuficienta vizuala, scaderea acuitatii vizuale, cataracta si hemeralopie. Legat de aceasta proprietate importanta este recomandat consumul morcovului in fiecare zi la persoanele care au nevoie de o vedere perfecta (aviatori, marinari, antomobilisti, mecanici de locomotiva), precum si la bolnavii de miopie (indeosebi la copii), fiind un factor excelent in ameliorarea performantelor vizuale.
- La nivelul aparatului digestiv, morcovul este un neintrecut prieten al ficatului si al intestinelor printr-o multitudine de actiuni:
- - amelioreaza tulburarile gastro-hepatice, ulcerele gastro-duodenale, gastritele hiperacide, hepatita cronica si virala, ciroza, ascita, bila lenesa, insuficienta hepatobiliara si litiaza biliara;
- - intervine in hemoragiile gastro-intestinale, infectii intestinale, enterocolite cronice si acute, refacerea echilibrului acido-bazic, reglarea tranzitului intestinal, curatirea mucoasei intestinale (datorita continutului de pectine);
- - actioneaza in colite, enterite, constipatii, diaree la sugari si copii, colibaciloza, eliminarea toxinelor si otravurilor din corp, hemoroizi si parazitoze intestinale (tenie, oxiuri).
- Morcovul reduce glicemia la bolnavii de diabet
- In afectiunile respiratorii intervine in linistirea crizelor de tuse convulsiva, astm bronsic, bronsite cronice, raceala, voce voalata, pneumonie si in cresterea rezistentei fata de bacilul tuberculozei (Koch).
- In compozitia sangelui are un rol esential in regenerarea globulelor rosii, marirea procentului de hemoglobina, in curatirea sangelui prin diminuarea colesterolului rau (LDL) fixat pe vasele sangvine (doi morcovi pe zi reduc colesterolul cu 20%). De asemenea, intervine in diminuarea glicemiei din sange la bolnavii de diabet zaharat (se recomanda asocierea morcovului cu telina). Este important si efectul de prevenire si combatere a aterosclerozei coronariene.
- In bolile renale si genitale are un rol esential prin eliminarea excesului de acid uric, cu efecte favorabile in insuficienta renala, blocaj renal, artritism, reumatism si guta. De asemenea, protejeaza mucoasele genitale (datorita carotenului).
- O actiune de mare importanta consta in combaterea sterilitatii feminine si reglarea dezvoltarii fetusului, cu normalizarea cursului sarcinii.
- In afectiunile dermatologice, morcovul este un real protector al pielii, cu efecte de vindecare in rani, plagi, ulceratii, iritatii, arsuri, eczeme, furuncule, ulcere varicoase, crapaturi de calcaie si maini, pecingine, acnee, bube dulci, escare, degeraturi, prurit, pete tegumentare, intepaturi de insecte, cancer de san.
- Protejeaza pielea fata de agresiunea radiatiilor ultraviolete si faciliteaza bronzarea uniforma. Previne ridurile si catifeleaza tenul uscat.
- La nivelul gurii actioneaza prin vindecarea stomatitelor, aftelor, amigdalelor, carii cu dureri dentare si inflamatii ale gatului.
- La persoanele in varsta s-au dovedit efecte clare in prevenirea imbatranirii si epuizarii fizice si nervoase.
- De mare perspectiva este actiunea constatata in reducerea imbolnavirilor de cancer (la stomac, intestine, ficat, plamani, vezica urinara, prostata, gura si san).
TELINA
Telina contine in proportie de 95% apa, fapt pentru care poate fi inclusa in alimentatia de zi cu zi, fara a-ti pune in pericol silueta. In plus, datorita continutului mare de fibre, telina este alimentul ideal pentru persoanele care vor sa slabeasca. Specialistii sustin ca telina este un carbohidrat bun, intrucat nu contine zahar alb sau alte chimicale si are un continut nutritional ridicat, spre deosebire de nivelul sau de carbohidrati. Si acestea nu sunt singurele beneficii ale acestui "super-aliment"!
- Reduce presiunea arteriala
Telina are in compozitia frunzelor sale asa-numitele "ftalide", substante care au efecte relaxante asupra musculaturii arterelor, regland astfel presiunea arteriala. Ftalidele reduc, de asemenea, nivelul hormonilor de stres din organism, care cauzeaza la randul lor cresterea presiunii arteriale, prin constrictia vaselor sangvine.
- Scade colesterolul negativ
O alta proprietate a telinei este aceea de a reduce colesterolul negativ din sange, cu pana la 20%, potrivit studiilor clinice. Asadar, este indicat sa se includa telina in dieta de zi cu zi, sub forma de salate, ca adaos la mancaruri si ca suc (preparat din frunze de telina). Sucul (50 ml) se bea timp de 56 de zile, in fiecare dimineata.
- Ajuta la slabit
Telina intra in categoria alimentelor cu un continut caloric negativ, ceea ce inseamna ca atunci cand o consumam, organismul are nevoie de mai multe calorii pentru a o digera. Cu alte cuvinte, includerea telinei in dieta ne ajuta sa ardem mai multe calorii decat consumam.
- Adjuvant in afectiunile articulare
Datorita proprietatilor sale antiinflamatoare, telina, prin consumul constant, reduce simptomele afectiunilor articulare. Pentru efecte maxime, se recomanda o cura de cel putin 3 luni, timp in care se consuma telina proaspata, asociata cu o dieta bazata, in special pe legume si fructe, gatita termic doar in proportie de 30%.
- Bun calmant al sistemului nervos
In compozitia telinei se gasesc niste substante care actioneaza ca un calmant la nivelul sistemului nervos. Astfel, iti va fi mult mai usor sa scapi de kilogramele nedorite.
- Intareste sistemul imunitar
Pe langa toate aceste substante, telina mai contine si antioxidanti puternici, precum zeaxantina, luteina si betacaroten. Acestia ofera protectie organismului impotriva a numeroase boli si intaresc sistemul imunitar.
- Trateaza constipatia
Pentru a beneficia de efectele laxative ale telinei, consuma dimineata, pe stomacul gol, jumatate de litru de suc de telina, in 3-4 reprize. De asemenea, este indicat sa se opteze pentru o dieta bogata in fibre, intrucat ajuta la imbunatatirea peristaltismului intestinal.
- Reduce simptomele artritei
Specialistii sustin ca semintele de telina cresc volumul de urina eliminata si reduc simptomele artritei, gratie proprietatilor antiinflamatoare pe care le au.
- Bun adjuvant in infectiile bacteriene
Uleiurile volatile din telina au un efect puternic antibiotic, prevenind si ajutand organismul sa se apere in fata infectiilor cu bacterii. Pentru a beneficia de efectele pozitive ale acestui aliment, se recomanda consumul infuziei combinate de telina (2-3 cani pe zi), dar si introducerea telinei proaspete in dieta zilnica.
- Recomandata in caz de impotenta si frigiditate
Specialistii recomanda consumul a 50-100 ml de vin obtinut din frunze si seminte de telina. Amestecul obtinut se ia pe stomacul gol sau la minimum doua ore dupa masa, cu 15-30 minute inaintea actului sexual. Pentru rezultate pozitive, se recomanda consumul de frunze de telina sub forma de salate si de suc (obtinut din radacina de telina), cate 150 ml pe zi.
- Contraindicatii
Consumul de telina nu este recomandat:
- femeilor insarcinate sau care alapteaza;
- persoanelor care sufera de afectiuni renale;
- persoanelor alergice la plante ca morcov sau papadie;
Este bine de stiut ca telina interactioneaza cu urmatoarele medicamente: levotiroxina (folosita pentru tratamentul diagnosticului de hipotiroidism); medicamente care cresc sensibilitatea pielii la razele solare (medicamente fotosensibilizante) si sedative.