CINE SUNTEM

Uniunea Ziaristilor Profesionisti din Romania este o organizatie profesionala din care fac si pot face parte jurnalisti cetateni romani indiferent de etnie si jurnalisti etnici romani din toata lumea, indiferent de tara in care se afla, daca adera la principiile si statutul UZPR. Uniunea Ziaristilor Profesionisti din Romania este parte activa a societatii civile si, in acest sens, isi asuma, ca misiune sociala, prin membrii sai, rolul de avertizor public asupra derapajelor politice, morale, economice si juridice ale factorilor decidenti, ca si acela de promotor al ideilor mari si constructive venite din mediul social, care pot conduce la progresul de orice fel al Romaniei. Uniunea Ziaristilor Profesionisti din Romania este cea mai coerenta si mai numeroasa organizatie de breasla din Romania, care lupta pentru drepturile sociale ale tuturor romanilor, ale jurnalistilor in general si ale membrilor sai in special. Este, de altfel, singura organizatie de breasla cu statut de uniune de creatie si utilitate publica.

CE NE DEFINESTE

1. Ceea ce defineste primordial si fundamental Uniunea Ziaristilor Profesionisti din Romania, ca parte a societatii civile romanesti, este PATRIOTISMUL.
2. Ca un corolar al acestei caracteristici de baza, Uniunea Ziaristilor Profesionisti din Romania se defineste prin atasamentul fata de sistemul de valori identitare care au facut posibila persistenta si supravietuirea poporului roman intr-o istorie ostila, promovarea in spatiul public a acestor valori, ca parti componente si organice ale valorilor europene si universale. In viziunea UZPR, valorile nationale si cele europene nu sunt opozabile, ci complementare.
3. Intrucat jurnalistul este formator de opinie, cu toate responsabilitatile ce decurg din aceasta caracteristica - si ca o contrapondere la mercenariatul cronic care submineaza onoarea si misiunea presei in societate - Uniunea Ziaristilor Profesionisti din Romania lupta pentru resuscitarea CLAUZEI DE CONSTIINTA a practicii profesionale si recuperarea demnitatii de jurnalist. De aceea, UZPR si-a ales ca simbol/model tutelar al breslei pe jurnalistul MIHAI EMINESCU, care a fost nu numai OMUL DEPLIN AL CULTURII ROMÂNE (Constantin Noica), ci si modelul deontologic tutelar, constiinta suprema a meseriei de jurnalist.
4. Uniunea Ziaristilor Profesionisti din Romania se defineste, de asemenea, prin rezistenta ferma la presiunile de orice fel care vizeaza deznationalizarea si dezintegrarea teritoriala a Romaniei, ca si prin respingerea categorica a tendintelor de modificare a articolului 1 alin. 1. din Constitutie (ROMANIA ESTE STAT NATIONAL, SUVERAN SI INDEPENDENT, UNITAR SI INDIVIZIBIL).