La inceputul lunii aprilie s-a efectuat in premiera in Romania un transplant cu celule stem pentru regenerarea sistemului nervos central. Beneficiara intervenției este o tanara de 13 ani cu tetraplagie spastica post encefalopatie ischemica, survenita post-operator in 2017 dupa o operatie complexa pentru corectarea unei malformații cardiace congenitale (Tetralogie Fallot).
Transplantul cu celule stem a constat in prelevarea unor celule mezenchimale din tesutul adipos abdominal, prelucrarea ex-vivo si reintroducerea celulelor selectate si modificate in lichidul cefalorahidian. Tehnica procedurala a fost dezvoltata si efectuata de Dr. Felician Stancioiu (Medicina Generala si Regenerativa) impreuna cu Dr. Daniela Catanas (Dermatologie, Medicina de Urgenta) iar injectarea intratecala a fost efectuata de Dr. Marius Floroiu (ATI) la Spitalul Angiomedica.
Tehnica de prelevare a fost in prealabil testata cu succes pe doua voluntare - inclusiv sora pacientei - iar procedura de selectare si stimulare a celulelor stem a fost optimizata pentru a genera precursori neuronali cu viabilitate evidentiata microscopic de peste 80% la 24 de ore de la prelevare. Tehnica de transplant utilizata este originala sise bazeaza pe experienta cu celule stem dobandita de mine in SUA si pe adaptarea unor protocoale publicate in ultimii ani. Prin combinarea unor metode folosite de echipe de cercetare din SUA si UE am putut creste eficienta procedurii si reduce costurile pentru a fi accesibile pentru pacientii din tara. Procedura de transplant a fost un succes din punct de vedere tehnic, iar beneficiul terapeutic a devenit sesizabil la trei zile dupa transplant, ne-a declarat dr. Felician Stancioiu.
Utilizarea celulelor proprii pentru transplant (autolog) are avantajul de a reduce riscurile, costurile si posibilele complicatii pentru pacient.
Acest tip de transplant poate fi efectuat la bolnavii cu accident vascular cerebral si posibil in alte boli ale sistemului nervos central, iar faptul ca se poate face in Romania deschide posibilitati terapeutice importante pentru bolnavii din tara si ofera un tratament original si eficace pentru bolnavii din alte tari.