DECOPERA.RO: Situatia IQ-ului in lumea animala: iata cine castiga in 12 dueluri ale inteligentei!
Care sunt cele mai inteligente animale din lume?
Care este cea mai inteleapta fiinta din lumea animala si cum se compara animalele in privinta inteligentei? Mai multe echipe de cercetatori au incercat sa ofere un raspuns la aceste intrebari, obtinand date pretioase in studiile lor despre inteligenta lumii animale. Iata ce au aflat oamenii de stiinta:

1. Cainii, mai destepti decat pisicile

Cel mai probabil, aceasta cercetare nu va linisti una dintre cele mai vechi rivalitati din lumea animala, insa studiul are avantajul unui pedigree de marca: Universitatea Oxford. Oamenii de stiinta de la prestigioasa universitate britanica afirma ca este cert: cainii sunt mai inteligenti decat pisicile. Rationamentul specialistilor este simplu: cainii sunt animale mai sociale, astfel ca au dezvoltat creiere mai mari decat pisicile. Cel mai bun prieten al omului mai are cateva atu-uri pe langa faptul ca sunt mereu intr-o stare buna de spirit: se pot recunoaste in imagini si pot percepe mesaje nonverbale.

2. Elefantii, mai destepti decat cimpanzeii

Elefantii nu sunt doar mai mari decat majoritatea animalelor, ci si mai destepti decat ele, avand abilitati numerice surprinzatoare, printre multe alte talente. In cadrul experimentelor in care cercetatorii testau abilitatea de a diferentia mai multe cantitati numerice, cum ar fi recunoasterea diferentei dintre un obiect si doua obiecte si compararea acestei diferente cu cea dintre 5 si 6 obiecte, elefantii au obtinut scoruri mai bune decat primatele si chiar decat copiii de om.
- Abilitatile lor nu par sa fie limitate in acelasi in mod in care sunt limitate abilitatile maimutelor sau ale copiilor, a explicat cercetatorul care a coordonat acest experiment. Daca tot nu sunteti impresionati, cercetatorii mentioneaza ca elefantii mai au o abilitate: pot deosebi mai multe limbi umane.

3. Ursi grizzly versus ursi polari - egalitate

Schimbarile climatice fac ca aceste doua specii sa ajunga sa se lupte pentru resurse, iar majoritatea cercetatorilor pariaza pe victoria ursilor grizzly, care au avantajul dintilor si craniilor mai puternice. Din cauza disparitiei ghetii din Arctica, de care ursii polari depind pentur vanatoare, acestia vor fi nevoiti sa recurga la surse vegetariene de hrana, lucru la care ursii grizzly sunt mai priceputi. De asemenea, ursii grizzly au fost desemnati de cercetatori drept mamiferul terestru cu cel mai mare si mai complex creier in raport cu dimensiunile sale. Spre exemplu, ursii grizzly pot recunoaste alte animale pe care nu le-au mai vazut de 25 de ani. Totusi, subiectul continua sa fie controversat, iar oamenii de stiinta nu au cazut la un acord in ceea ce priveste specia cu IQ-ul mai mare; unii cercetatori cred ca ursii polari au o inteligenta comparabila cu cea a celor mai inteligente primate.

4. Sobolanii, mai inteligenti decat porumbeii

Ambele specii pot depasi inteligenta umana in anumite scenarii: intr-un experiment conceput pentru a afla de ce oamenii fac greseli atunci cand investesc, cercetatorii au demonstrat ca sobolanii si porumbeii pot invata o strategie optima si o pot respecta pana la capat, pe cand oamenii fie isi pierd increderea, fie au incredere in lucruri eronate. Sobolanii au, insa, un avantaj fata de prietenii lor inaripati. Intr-un alt studiu in care sobolanii aveau optiunea sa refuze sa rezolve un test daca nu stiau raspunsul, sobolanii faceau acest lucru.
- Acest lucru sugereaza ca sobolanii, la fel ca maimutele, dar spre deosebire de porumbei, constientizeaza ceea ce fac, a explicat cercetatorul.

5. Calmarii, mai destepti decat pestii

Cefalopodele â€" adica molustele cu brate, cum ar fi calmarii sau caracatitele â€" sunt, probabil, cele mai inteligente nevertebrate. Caracatitele sunt extraordinar de inteligente. Ele au creiere mari in raport cu dimensiunile corpului lor, la fel ca mamiferele, ceea ce le permite sa proceseze informatii complexe. De aceea ele sunt mai inteligente decat majoritatea pestilor si chiar decat anumite pasari. Caracatitele pot invata sa recunoasca forme, sa deschida borcane cu capace insurubate si sa conceapa reactii complexe, multi-dimensionale, atunci cand sunt atacate. Unele caracatite gigante pot chiar sa deschida ambalaje de medicamente concepute pentru a nu putea fi desfacute de copii, iar daca se antreneaza devin foarte pricepute. Ideea ca pestii isi pierd amintirile dupa cateva secunde sunt doar mituri, insa majoritatea au creierele mult mai mici si o inteligenta mult mai redusa decat cefalopodele.

6. Caii, mai destepti decat vacile

Caii reprezentau proletariatul in Ferma Animalelor a lui George Orwell, in care vacile erau supuse unui tratament crud, insa care este situatia pe scara IQ-ului? Daca pe vremuri se credea despre cai ca sunt prosti, astazi cercetatorii stiu ca acestia sunt cel putin mai inteligenti decat vacile, ceea ce le reduce sansele sa ajunga in farfuria oamenilor. Steve Davis, un cercetator de la Universitatea Oregon State, afirma:
- Cu cat credem ca un animal e mai inteligent, cu atat il tratam mai omeneste.
Cu toatea aceste, in ciuda perceptiei populare ca vacile sunt lipsite de inteligenta, un studiu din 2005 a aratat ca ele au toane, simt durerea, simt anxietatea si frica si sunt totodata foarte sexuale.

7. Sobolanii, mai inteligenti decat testoasele

Dr. George Zug de la Institutul Smithsonian afirma ca per total, testoasele sunt destul de proaste”, desi au niste categorii in care stralucesc. De exemplu, sunt mai pricepute decat sobolanii in a naviga un labirint, desi acestia sunt perceputi ca fiind superiori. Dincolo de incapacitatea lor de a descifra labirinturi, sobolanii sunt considerati a fi printre cele mai inteligente animale din lume, in ciuda reputatiei proaste pe care o au. Un studiu din 2007 realizat la Universitatea din Georgia a descoperit ca sobolanii sunt singurele animale non-primate ce sunt dotate cu metacognitie, adica abilitatea de a gandi si rationa pe baza propriilor ganduri.

8. Delfinii, mai inteligenti decat cimpanzeii

Cimpanzeii au ocupat pentru mult timp prima pozitie in clasamentul inteligentei animale, insa cateva studii recente combat aceasta parere. Cimpanzeii sunt considerati la fel de inteligenti ca un om in varsta de 3 ani, insa aceste animale si-au pierdut locul in clasament pentru prima data in 2007, cand un studiu arata ca orangutanii ar fi cei mai destepti. Ulterior, cercetatorii au ajuns la concluzia ca delfinii merita aceasta denumire. Un studiu efectuat in 2010 clasa delfinii pe locul 2 in topul inteligentei, dupa oameni. Delfinii se pot recunoaste in oglinda si isi pot inspecta diferite parti ale corpului, ei pot rezolva probleme dificile in timp ce traiesc in salbaticie si pot organiza bancuri de pesti cu o precizie aproape militara. Sunt atat de inteligenti, de fapt, incat Thomas White, profesor de etica la Universitatea Loyola, afirma ca merita aceleasi drepturi ca oamenii.
- Cercetarile stiintifice sugereaza ca delfinii sunt persoane non-umane care merita sa fie considerati indivizi, spune expertul.

9. Albine versus furnici - egalitate

Ar putea parea ca albinele sunt mai inteligente, nu-i asa? Unii cercetatori nu sunt de acord. Desi regina albinelor pare sa aiba o pozitie de admirat, traind 3 ani datorita faptului ca restul coloniei o serveste, albinele ating maximul de inteligenta atunci cand lucreaza impreuna, la fel ca furnicile. Atat furnicile cat si albinele au un creier complex si opereaza cu inteligenta de roi, ceea ce inseamna ca sunt inteligente doar atunci cand lucreaza ca un grup. Deborah Gordon, biolog la Universitatea Stanford, afirma ca furnicile sunt inepte ca individ, dar coloniile de furnici pot rezolva probleme complexe. Acelasi lucru este adevarat si in cazul albinelor, desi furnicile ar putea fi chiar mai inteligente, pentru ca nu au o regina pe care sa o serveasca. Ce face ambele specii sa fie inteligente este instinctul de a lucra in colaborare pentru a indeplini un tel comun.

10. Cangurii, mai inteligenti decat ursii koala

Animalele care traiesc pe continentul australian nu exceleaza in domeniul inteligentei, conform unor biologisti. Printre cele mai stupide animale se numara cangurii si ursii koala. Conform dr. Rhonda Green, un biolog din Queensland, cangurii sunt atat de prosti incat contrazic regula generala ce afirma ca animalele care petrec mai mult timp in etapa copilariei sunt mai inteligente. Cu toate acestea, ei sunt mai inteligenti decat ursii koala, despre care dr. Green afirma ca se plaseaza foarte jos” pe scara inteligentei.

11. Porci versus caini - egalitate

Cainii s-au clasat deasupra pisicilor, insa vor fi nevoiti sa depaseasca porcii pentru a se clasifica pe prima pozitie in topul animalelor domestice. Desi cainii sunt inteligenti, cercetatorii de la Universitatea Penn State subliniaza ca aceste animale sunt foarte pricepute la comportamentele pe care le invata de la oameni, insa nu se descurca prea grozav in a intelege lucruri de unele singure.
- Un caine poate invata sarcina A mai repede decat un porc, dar porcul poate fi mult mai priceput la sarcina B, explica Brenda Coe.
De fapt, porcii pot invata lucruri aproape la fel de repede precum cimpanzeii, considerati pentru mult timp cei mai inteligenti reprezentanti ai lumii animale. Inainte sa va luati un porc, luati aminte avertismentul cercetatorilor: daca principala motivatie a cainilor este a face pe plac stapanilor, in cazul porcilor aceasta este mancarea.

12. Curcanii - cei mai prosti

Un sondaj efectuat in 1997 in randul specialistilor de la Universitatea Oregon State a ajuns la concluzia ca curcanii sunt cei mai prosti reprezentanti ai lumii animale. Cu toate acestea, curcanii au fanii lor: Benjamin Franklin afirma despre aceasta pasare ca este un animal curajos.

Sursa: decospera.ro