DCNews: Cel mai mare SECRET din medicina despre moarte (Autoare: Scutaru Cristina)
- In opinia mea, a muri nu este atat de rau precum v-ati astepta.
Aceasta este concluzia unui medic britanic - Kathryn Mannix - care si-a dedicat intreaga viata tratarii pacientilor cu boli incurabile sau a oamenilor in ultimele etape din viata. Ea spune ca societatea ne invata sa evitam cuvantul moarte si sa-l inlocuim cu expresii mai usoare. Acest lucru face ca durerea pierderii unui om drag sa fie si mai grea.
- Am incetat sa vorbim despre moarte. In loc sa spunem ca cineva este pe moarte, preferam sa spunem ca este grav bolnav. Cand un om drag moare, nu stiu cum sa reactionam, nu stim ce sa ii spunem si nici ce sa ne spunem. Cred ca am uitat sa luam moartea ca pe un fenomen natural. A muri, la fel cum a te naste, este un fenomen natural. Treptat, oamenii obosesc. Oamenii au pierdut familiaritatea pe care au avut-o odata cu acest proces, a zis Kathryn Mannix.

Sunetul mortii

Odata cu trecerea timpului, oamenii incep sa fie din ce in ce mai absenti fizic si, in cele din urma, ajung inconstienti. Pacientii se simt atat de relaxati incat continua sa respire. La un moment dat, genereaza un sunet ciudat. Oamenii vorbesc despre sunetul mortii care despre ceva bizar. Dar acest lucru inseamna ca pacientul este relaxat. In ultimele momente de viata, exista o perioada de respiratie superficiala si apoi urmeaza expiratia ca ultim proces. Uneori, moartea este atat de blanda incat membrii familiei nici nu isi dau seama. De aceea, moartea este realmente un proces linistit pe care il putem recunoaste si pentru care ar trebui sa fim pregatiti. A vorbi despre moarte, in zilele noastre, a devenit incomod, si a devenit practic cel mai bine pastrat secret din medicina. De aceea, despre deces ar trebui sa vorbim mai mult pentru a nu fi luati prin surprindere, scrie BBC MUNDO.

O carte despre moarte

Cartea With The End In Mind scrisa de Kathryn Mannix vorbeste despre schimbarea de atitudine in fata fenomenului mortii, care nu ar trebui privit cu neliniste si teama, ci printr-o atitudine deschisa si prin intelegere.