PUBLIKA.MD informeaza: Miting unionist la Chisinau. Mii de oameni au participat la Adunarea Centenara
Mii de oameni au participat la Adunarea Centenara, organizata cu ocazia implinirii a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu Romania. Mitingul a avut loc in Piata Marii Adunari Nationale si a adunat oameni din mai multe localitati din republica, dar si de peste Prut. Evenimentul a decurs pasnic, insa politistii au reusit sa retina peste 20 de provocatori. Participantii au venit in Piata Marii Adunari Nationale in mars. Mitingul a inceput cu intonarea imnului Republici Moldova, apoi cu cel al Romaniei.
- Imi doresc din toata inima, vrem si noi o viata mai buna in Moldova, care speram in curand sa fie Romania Mare cum a fost si inainte.
- Am venit din doua motive, sa aniversam Unirea si doi ca sa reafirmam dorinta noastra ca ne dorim reunificarea cel doua state romanesti."
- Am venit din Galati. Din Bucuresti si din Galati. Am vrut sa prind macar una dintre sarbatorile mari ale neamului.
Printre cei prezenti la manifestatie a fost observat si un barbat cu drapelul SUA.
- Cred ca mai democrat stat in lume nu exista. SUA ajuta Romania, inseamna ca o sa ne ajute si la problema noastra cu Unirea. Prima Unire a fost facuta cu austriecii, a doua cu francezii si a treia cu SUA.
Unii tineri, insa, nu prea stiau cu ce ocazie a fost organizat evenimentul.
- De ce ati venit astazi aici ?"
- Sa comemorez aceasta unire, care se va intampla pe 27 martie, unde se va implini 100 de ani de la Unire.
Unionistii au cerut deputatilor de la Chisinau si Bucuresti sa convoace o sedinta comuna, unde sa semneze o declaratie prin care sa fie recunoscut actul de unire a Basarabiei cu Romania din 1918.
- Am adoptat o singura rezolutie, proclamatie unirea Republicii cu Romania, a spus Vlad Biletchi, organizator.
- Cati oameni participa la manifestatie? - 100 de mii de oameni, a mentionat George Simion, organizator.
Potrivit politiei, insa, la miting au venit in jur de sapte mii de persoane. Evenimentul a decurs pasnic. Oamenii legii au reusit sa retina un grup de provocatori.
- Un grup din 21 de tineri, imbracati in haine sportive, cu fata astupata cu masti, cu rucsacuri in spate si mainile in manusi speciale se indreptau spre multime. Politia a reactionat prompt si i-a izolat. In rucsacurile lor au fost gasite bite de baseball si alte obiecte interzise, a declarat Gheorghe Cavcaliuc , sef adjunct IGP.
La final, participantii au dansat hora unirii. Pana acum, 130 de localitati din Republica Moldova au semnat declaratii Simbolice de unire cu Romania.

sursa: publika.md