Cancerul de pancreas este una dintre cele mai crunte si perfide afectiuni maligne. Cine ii pica in gheare nu prea mai are sanse de supravietuire. Vestea buna e ca acest tip de cancer poate fi prevenit.
Vine tiptil, se instaleaza comod si nu da semne ale prezentei sale in organism decat atunci cand se afla in stadiu destul de avansat, asa incat nu se prea mai poate face mare lucru pentru persoana afectata.
Astfel, procentul celor care mor de pe urma cancerului de pancreas, chiar si dupa ce se urmeaza variante de tratament si se intervine chirurgical, ramane mai mult decat alarmant: 98%! Mai mult decat atat, rata de supravietuire, dupa diagnostic, este de maximum 5 ani.

Cancerul de pancreas, pericol de moarte

Era cunoscuta ca fiind o boala caracteristica varstei a treia, atacand, de obicei, persoane trecute bine de 50 de ani.
In ultima vreme insa, a inceput sa atace oameni tot mai tineri. Iar faptul ca nu manifesta simptome face ca depistarea ei sa fie extrem de dificila, oriunde in lume, la fel ca si tratamentul ulterior. De ce? Pentru ca pancreasul este un organ cu dublu-rol, atat digestiv, cat si endocrin. Pe de o parte, produce fermentii necesari digestiei si bicarbonat, pe de alta, hormonii responsabili de reglarea glicemiei. Prin urmare, pentru depistarea unei boli la nivelul pancreasului este nevoie de un set complex si costisitor de investigatii medicale: ecografie abdominala, tomografie, RMN, endoscopie, analize de sange specifice.
In general, cand ajung la medic, pacientii sunt deja in faze foarte avansate ale bolii, majoritatea prezentand metastaze, ceea ce face ca rata de supravietuire sa fie infima. Mai exact, cea mai mare parte mor in maximum o jumatate de an de la depistarea bolii.