ANTENA SATELOR: Mamaliga cu legume, reteta pentru pentru Ziua Ursului
In a doua zi de februarie, cand erau celebrati cei trei Martini de Iarna, oamenii puteau face predictii despre cum va fi vremea doar cercetand cu atentie barlogul ursilor. Femeile de la tara pregatesc astazi bucate ritualice. Dupa spusa Elenei Niculita Voronca, ursu-i ca s-un om: el isi face casuta ca omul si isi aduce de toate; numai cat atata, ca n-are foc. In ziua aceea a lui, - iarna- de Stratenie, el iese din casa si, de vede ca-i afara frig, ger tare, vine inapoi si isi sfarma casa si incepe a umbla asa prin padure; dar de-i cald in ziua ceea, se baga in coliba si sede; ca are sa mai fie frig, are sa fie primavara friguroasa, ploioasa. Cum de le stie ursul pe toate ca un om? Oamenii cred ca ursii au fost odata oameni. Povestea spune ca, demult, pe cand Dumnzeu si Sfantul Petru inca mai umblau pe pamant, acestia au ajuns in apropierea unei mori. Morarul, care i-a vazut de departe, s-a gandit sa se ascunda sub pod si sa-i sperie, poate asa vor cadea in apa. Dumnzeu insa, care le stia pe toate, si-a dat seama de viclesug si l-a pedepsit pe morar sa se transforme in urs si sa-i sperie pe cei care-i ies in cale. Ei, si uite, de-asta nu trebuie lasata ziua de 2 februarie sa treaca fara sa faci o mamaliga. Poate una imbogatita cu legume, cum e si asta despre care o sa va spun acum!
Trebuinta ai de:
- 200 g malai,
- 750 ml apa,
- 300 g ciuperci,
- un dovlecel,
- o conserva rosii in suc,
- un ardei capia, o ceapa,
- 2 g boia iute,
- 100 ml ulei,
- sare,
- piper,
- cimbru.
Apa se pune la fiert cu o lingurita cu sare si putin malai. Cand da in clocot se pune tot malaiul, se da focul la minim si se lasa sa fiarba pana s-a umflat malaiul, amestecand din cand in cand ca sa nu se formeze cocoloase. Se incinge jumatate din cantitatea de ulei, se pune dovlecelul taiat cuburi, se caleste cinci minute, apoi se adauga ciupercile spalate, scurse de apa. Se condimenteaza si se prajesc legumele pana scade lichidul lasat de ciuperci. Cu cinci minute inainte de a fi luate de pe foc se adauga si cimbru dupa gust. Ceapa si ardeiul capia se curata si se toaca marunt. Se incinge restul de ulei, se calesc ceapa si ardeiul doua minute, se pun rosiile din conserva tocate, sucul de rosii si boiaua iute. Se condimenteaza, se adauga putin cimbru si se fierb 15 minute. Se pune mamaliga in farfurii alaturi de legumele prajite, se toarna deasupra sosul, se presara cu cimbru si se servesc.

Sursa: antenasatelor.ro